• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Nostalgie dělá nepochybně hodně, ale řada těch sto a víc let starých klasik je klasikami prostě proto, že obsahují věčná, nadčasová témata. Moje děti milujou Medvídka Pú, bavila je i superobávaná Alenka, zbožňujou "jazykově nepřístupný" pohádky, jako je Kubula a Kuba Kubikula. I z Malýho Bobše jde podle mě vybrat super poasáže, co budou dneska rezonovat. Velká část lidí, co rádi čtou, čtou pro pocity a myšlenky postav, a, světe div se, ty se zas tak moc napříč staletíma nelišej :)
    Co naposled holčičky, na které se ptáš, četly, a líbilo se jim to? Mají nějaké žánrové preference, oblíbené autory?


    TRISSIE: Je velká skupina dětí, která v knížkách hledá právě sebe a svoje zájmy, a pak taky opravdu velká skupina dětí, která v knížkách hledá cíleně něco úplně jiného, než samy prožívají, a chtějí číst o postavách, které jsou úplně jiné :) Chce to vždycky zjistit, co dané dítě preferuje, je fajn, že to máš u svých dětí takhle zmapované.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOUNTBATTEN: me foglarovky bavily diky skautovani, a taky uz byly vlastne zastarale v tech 90. letech, kdy jsem na nich frcela...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jé, to se ještě dělá, že se čte hromadně ve škole a každé dítě musí mít svůj vlastní výtisk? To si pamatuju z dětství, jak jsme horkotěžko sháněli nějakou knihu, která byla ve všech knihovnách v okolí rozpůjčovaná a doma zrovna nebyla (akorát že tenkrát ta knižní nabídka nebyla tak košatá, takže 4 z 5 požadovaných knih doma byly). My jsme až do páté třídy zatím nic takhle nesháněli.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOUNTBATTEN: podle mě děti baví knížky, které se nějakým způsobem vztahují k nim, k jejich situaci, k jejich zájmům.
    takže moje děti (velká sourozenecká skupina, která s ohledem na prostředí - dům se zahradou, chalupu v lese - často funguje "samostatně" + všichni chodí do skauta) oblibují jak ony Děti z Bullerbynu, tak Rychlé Šípy :-) A tím myslím fakt oblibují, jsem bibliofil, máme dětskou knihovnu ve velmi širokém záběru a nové knížky dětem kupujeme pravidelně. A vždycky jsme je nechávali vybrat, co chtějí předčítat, stejně jako zjišťuju preference, jaké knížky chtějí dostat jako dárek.

    mmch krom HP teď právě mám na seznamu k zařízení druhý díl Rychlých šípů, protože mladej si ho četl v autobuse po cestě z tábora a od té doby knížka není k nalezení, a Prašina, kterou mu nabízím jako alternativu (je to modernější, o současných dětech a současných podmínkách) ho prostě nebere.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    vaše diskuse k tomu, co se čte třeťákům ve škole- Babička, Malý Bobeš, pro mne je tohle pelko. Kdysi se někde ustanovilo, že to je vhodné pro děcka, tak jim to budeme cpát. Může je to vůbec bavit?
    (já si z MB pamatuju akorát depresi, jak jsme ty hodiny fakt neměly rády a scéna s úmrtím bratříčka, to jsem pak doma říkala, jak tu pančelku soušku nesnáším :-)))) )
    A to mi koresponduje s mým dotazem ve vedlejším klubu: co čtou a baví osmileté holčičky?


    (já mám často pocit, že dospěláci doporučujou sto let starý mravoličný bláboly, protože to oni měli jako povinnou literaturu, ale... opravdu to ta dnešní děcka baví? Nejen Malý Bobeš a Kája Mařík, ale i třeba Děti z Bullerbynu, Rychlé Šípy? Necpeme jim to jen z naší nostalgie? Když se kouknu na cooboo, tam vychází tolik knížek, hlavně teda pro puberťáky..... nebaví je ty hloupé Grišaversy víc, než foglarovky?)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    QUANTI: DK nesnasim, jak je nenasilne naucna.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: Krolupperová nepíše blbě. Březinovou si teď před časem vydupal malej, že chce mamuty, tak uvidíme.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    GALE: U dcery ve škole se v družině čtou moderní, současný knížky (Drijnverová, Soukupová, co si vybavuju z loňska), ve škole zatím četli jen Slabikář a letos mají čítanku z Prodosu (inu, druháci), která je z hlediska složení taky spíš staromilská, nějaké věci tam z mého pohledu nejsou úplně šťastně zvolené, ale ten výběr textů tam plus minus dává nějaký smysl. Jsem zvědavá, jak to bude dál.
    Co jsem zaregistrovala v okolí, měly prvostupňové děti v rámci společné četby fakt i pěkné nové knížky - Krolupperovou, Březinovou (vůči té mám teda trochu bias)... A na dost školách už se dneska provozuje "čtenářská dílna", kdy si děti vyloženě berou do školy svoji vlastní knížku, kterou si pak potichu a v pohodlí čtou.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    vubec si neuvedomuji doporucenou cetbu deti. Dcera si knizky hlida a i cetla dost, ted ma nejaky utlum ( puberta). U syna nic takoveho neni, v hodinach si cetli v citance, ale ze by ve tride byla nejaka hromadna knizka, tak to ne
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    QUANTI: jojo, Deti, Ronja, Pippi - skvely porad dokola :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANABEL_LEE: ale drsnej život "z pohledu dítěte" je přeci jen trochu snesitelnější...
    já si pamatuju, jak mě dostalo, když Bobšovi umřel bratříček, ale prostě ty příběhy, co mi vyprávěla babička, tak to byla realita, prostě občas (často) někomu někdo umřel, moje prababička byla nemocná od babiččíných snad deseti let, umřela (cukrovka + nádor), když bylo babičce 14... prostě jo, tenhle svět byl drsnej a lidi umírali a to je dobře, že my už to máme jinak. ale to (smrt, hlad, chudoba) jsou furt témata, co jsou pro děti uchopitelná, narozdíl od toho znásilnění a sebevraždy psychicky nemocné osoby.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANNNA: já si nemůžu pomoct, Děti z Bullerbynu jsou boží furt.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GALE: My jsme si doma Babičku celkem užili, když jsme ji četli na chalupě (kde nic moc jiného nebylo) dětem kolem nástupu do školy...

    Ve škole na společnou četbu frčí Lindgrenová.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: jo tady se mluvi o tretacich, smarja, dyt pro ne opravdu neni ani ta Babicka, tak je toho drsnyho zivota taky mnoho
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANABEL_LEE: teda jako Divou Báru v originále bych třeťákovi vysvětlovat fakt nechtěla!
    znásilnění, smrt dítěte, psychické onemocnění, sebevražda... to i ten Bobeš byl míň drsnej!
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    JANISKA: souhlas, kor kdyz Nemcova napsala kratsi a pro decka mozna i zajimavejsi dila - Diva Bara, no nebo Karla, to je uplne moderni LBQT+ tema
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak Tajemnou komnatu jsem objednávala asi deset minut zpátky, protože to budou číst letos čtvrťáci a každé dítě musí mít svoji.
    Ohnivý pohár shodou okolností doma dvakrát máme, ale tu Tajemnou komnatu fakt ne! :-)
    (půjčit si to od někoho mě napadlo, ale popravdě, za tu stovku z antikvariátu nebudu trnout, že knížku někomu zničíme... a navíc jsem našla antik, co má v nabídce jak toho HP, tak tu jednu knížku z jedné dvacetidílné série, co mi chybí! :-)
    FIFI
    FIFI --- ---
    GALE:
    IDLE: třeba třída o dva rok výš, než můj syn, tam se četlo v páté /nebo ve 4. třídě/ HP 1. A byl to rok tak asi 2004. Záleží prostě na učitelce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nasa tretiacka v skole minuly rok navrhla, aby citali Prasinu, chytilo to aj ostatne decka v triede a na konci roka si podla toho nacvicili divadelne predstavenie, ktore mi prislo az trochu moc dlhe (takmer hodinu sediet na tych tvrdych skolskych stolickach nie je bohvieco)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: my jsme četli Malého Bobše.
    Jako... četba drsná, ale třeba pro mě osobně to bylo zajímavé, protože to korespondovalo s tím, co mi o svém dětství vyprávěla moje babička, která byla z podobného prostředí jako Bobšova rodina.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam