• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    FIFI: Já tam asi potkala jen odrazující příklad, pančelka,co je tahá za sebou v hadu a moc šancí pro své zájmy nemají.
    Ale nebudu jim křivdit, už chodívám po poledni, kdy třídy už spíš odchází a taky věřím, že pančelka literatury ji taky miluje a děckám i dá rozchod ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    YMLADRIS: až na Komenského jsem to všechno měla na začátku sedmé třídy přečtené (ano, včetně toho Zamarovského a včetně všech Shakespearových divadelních her), co tam máš dál? :-)

    jinak je to DOPORUČENÁ literatura, pravděpodobně ani ne na češtinu, ale na dějepis (usuzuju z toho, že to není řazené ani podle jména autora, ani podle jména díla, ale ve skupinách antika-středověk, s výjimkou té Loukotkové, která teda má za sebou jedno dílo ze středověku a jedno z antiky). Fakt nevidím nic špatného na tom, když k suchým dějepisných letopočtům děti dostanou seznam knížek, které se v dané době odehrávají...
    FIFI
    FIFI --- ---
    MOUNTBATTEN: A to ja zase verim, ze nektere ucky pojmou Svet knihy skvele
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    YMLADRIS: Jako taková třešnička na dortu: Bohové a hrdinové antických bájí je slovník (ve smyslu encyklopedie). To si děti počtou.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    YMLADRIS: Kategorie "tak člověka, který sestavil tenhle seznam, bych fakt chtěla vidět".
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    YMLADRIS: k zblití, fakt že jo.
    To je stejné, jako trpím, když ve čtvrtek na Světě knihy vidím ty třídní výlety. Jako jo, je to přes den místo výuky, takže fajn, ale jinak neznám lepší způsoby, jak dětem znechutit čtení :-((
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JANISKA: Tetovana teta je super, to u nas ficalo docela dlho, rymovacky zaujmu aj male deti, citali sme si to ked mali tak 3 a 6 rokov
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro zajimavost, zrovna slo kolem me na FB. nejaka brnenska skola

    mozna, kdyby ten sedmy rocnik byla septima? ale v ZŠ ...

    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOUNTBATTEN: můžu mluvit jen za sebe, ale myslím že netřeba se držet nějakého věkového doporučení. Možná naopak, bude mít pocit, že je velká a ty jí nevidíš jako "děcko nebo mimino" na rozdíl od ostatních. Pokud má ráda třeba Egypt vybrala bych nějakou kreslenou encyklopedii nebo bohatě doplněnou fotografiemi. Nebo katastrofy, dinosaury, vesmír, zvířata, šperky, šaty nebo umění. Jen vědět na čem ulítává. Dneska je těch encyklopedií tolik a krasnejch. Encyklopedii mají navíc dobrou vlastnost, že se z nich jen tak nevyroste a pokud se teď netrefíš úplně do jejího gusta může být k užitku později.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANISKA: A já furt, co mi ty ilustrace připomínají!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    kdybych byla učitelkou, tak koncem prvního stupně bych s dětmi četla Prašinu nebo Hraničářův učeň. Babička = značný risk, že si děti, které nečtou, spojí, že čtení knih = totální nuda.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro neteř co jde do druhé třídy mě napadají obrázkové knihy, obzvlášť pokud moc nečte

    Artur a zlaté lano - Joe Todd-Stanton | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/bajna-pokladnice-profesora-brownstona-artur-a-zlate-lano-artur-a-zlate-lano-370759
    hrdina kluk

    Tajemství černé skály - Joe Todd-Stanton | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/tajemstvi-cerne-skaly-393499
    hrdinka

    Morgavsa a Morgana série | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/serie/morgavsa-a-morgana-10139
    hrdinka
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Jinak abych trochu rozbila intošskou aureolu, kterou jsem tu teď sobě a svým dětem vytvořila (a zároveň dala nějaké doporučení k četbě), moje čerstvá druhačka teď ze všeho nejraději čte Básně z dásně od J. Plachého. Je to taková "trapná poezie" pro děti, doplněná o kongeniální ilustrace, bez kterejch ty verše vlastně nefungujou, ale jen pro představu, jak vypadají některé texty:

    Použil tapír toaletní papír?/ Použil, ale moc si to neužil.

    Dcera miluje i Tetovanou tetu, kterou taky Plachý ilustroval, ale tam už jsou ty verše od D. Fischerové poněkud sofistikovanější :) Mimochodem jeden z důvodů, proč je dcera z obou knížek nadšená, je, že Plachý dělal mj. grafický návrh její oblíbené hry Chuchel, kterou teda taky doporučujem (aneb jak občas mobil motivuje děti k četbě ;)).
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ad: ALONSIA - obrázkové encyklopedie, které jsou ale určeny třeba věkově starším, budou bavit i výrazně mladší (když to bude na téma, které +- dotyčného zajímá) ?
    Moc se mi líbí knihy, které nabízí naše fuckulta, jen dycky přemýšlím, jestli je to věkově ok (jestli je nutné se držet doporučeného věku) https://www.prirodovedci.cz/eshop/kategorie/knihy-a-casopisy/knihy/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TAPINA: Co nonfikce, klidně obrázková (třeba A jako Antarktida) a komiksy (Nikkarin)?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MOUNTBATTEN: Skutečná současná osmiletá děcka čtou všechno od detektivek po nonfikci a záleží hrozně moc na individuálním nastavení :) Nemusíš se řídit jen tím, co čte sama neteř, ale vyjít třeba i z toho, co ji baví při předčítání.
    Já dávám "obecné" tipy vlastně hrozně nerada, ale třeba ty Safírové ledňáčky, o nichž se tu psalo, víc než schvaluju ;)
    GORMIE
    GORMIE --- ---
    TAPINA: Já teda neříkám, že to máš rovnou vzdát, ale je potřeba se smířit s tím, že někteří lidi prostě nikdy číst nebudou. A není jich málo. Pro rodiče - knihomola je to sice bolestivé, ale je to holt tak.
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOUNTBATTEN: nebo na to můžeš jít jinak. Já jsem taky z rodiny knihomola, ale maminka mi nikdy knížky v dětství necpala. Takže jsem se naučila číst až standardně ve škole a až ve druhé třídě jsme našly, co by mě bavilo číst (tehdá to byly Akta X). Ale ještě než jsem začala chodit do školy, tak jsem milovala encyklopedie a pamatuju si hodiny strávené listováním v Dějinách umění od Pijoana. Milovala jsem to. Můžeš zkusit nějakou encyklopedii o něčem co neteř baví. Obrázky táhnou k tomu přečíst si o nich něco.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mě teda docela bavil jak Malý Bobeš tak Babička, mě uspokojoval ten poklidný popis starých časů. I jsem ráda koukala na F.L.Věka a doma jsem dokonce začala číst Jirkáskovo U nás, ale to jsem teda už nedala :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FIFI: tohle jsem mela od zacatku skoly, ceetla jsem od peti, takze slabikar jsem precetla prvni den a pak uz to se mnou bylo jen horsi :D nastesti souska ucitelka byla osvicena a dovolila mi cist si normalni knizky, zatimco ostatni slabikovali.... ale to utrpeni kdyz se pak cetly knihy hromadne si pamatuju, navic se cetly veci jako Honzikova cesta a Deti z B., ktere uz jsem v te treti tride mela davno prectene :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam