Chci se zeptat okrajově, ale snad mi to odpustíte :-)
Dcera je ve třetí třídě. Začátky čtení byly pomalé, ale zvládly jsme to. Učitel děti do čtení nijak nenutí, mají zadáno přečíst 5 stránek týdně z libovolné knihy a vypracovat zápis (čtenářský deník) za jednu knihu na pololetí.
Andulka si libuje v hororových příbězích. Onehdá jsem v knihkupectví narazila na Děsivé historky. Ty přečetla ochotně, knížku si nosila i do školy / družiny, ke čtení ji nemusím nutit, občas čte prý i nahlas kamarádům. Nyní máme z knihovny něco podobného, jen příběhy jsou ještě kratší, třeba jen půl stránky, stránka. To vyloženě hltá, bude mít přečteno za chvíli. Koupila jsem tedy zatím druhý díl Děsivých historek.
A můj dotaz, konečně. Hodně mi záleží na tom, abych u dětí vypěstovala pozitivní vztah ke čtení (já čtu, manžel ne), ale mám pocit, že s těmi ultra krátkými příběhy vůbec netrénuje schopnost cokoliv udržet v hlavě - postavy, vývoj děje atd. Je takové čtení k něčemu? Je to v pohodě cesta, kdy prostě časem snad přejde na delší příběhy, nebo si to šineme do slepé uličky? Prosím o názory, zkušenosti - je mi jasné, že každé dítě je jiné :-) Zatím mám připravenou ještě další knížku podobného ražení, kde už jsou ale příběhy o něco delší.
Jo a taky samozřejmě uvítám tipy na konkrétní knížky, protože horory pro malé děti jsou poměrně specifický žánr a nerada bych, aby její čtení skončilo na nedostatku knih :-)
(Také se snažím podsouvat i jiné knihy, ale zatím marně - v knihovně jsme strávily fakt věčnost, než jsem našla tu jednu jedinou správnou...jak já milovala Správnou pětku! Před spaním jim čte babička různé pohádky, já s nimi finišuji Ikaboga.)