• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Doporučení: Byli jsme na návštěvě a tříletou jsem nemohla odtrhnout od titulu "Pošťák Myšák doručuje". Teď koukám, že autorce už toho vyšlo v češtině víc. Je to něco trochu jako slavné Jaro-léto-podzim-zima, mně osobně se tady mnohem víc líbí styl kresby, je takový jemnější.

    Jo, a kdybyste dostali do ruky toho Pošťáka, tak se nezapomeňte podívat, co mají Krokouši v koupelně v kelímku místo kartáčku na zuby. :)

    Marianne Dubucová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/autor/63461/marianne-dubucova/#pos=360

    Fotky jsou z obchodu Dvě veverky https://www.2veverky.cz/deti-3-6/postak-mysak-dorucuje/

    FIFI
    FIFI --- ---
    ATUARFIK: Tak autor Prašin - Křídových panáčků Karel Osoha dostal ocenění za nejlepší kresbu na dnešním předávání komiksových cen Muriel

    https://www.idnes.cz/kultura/literatura/muriel-ceny-komiks-lucie-lomova-crew.A230221_101125_literatura_jgo

    Křídoví panáčci a jiná jeho díla zde: https://www.kosmas.cz/autor/55836/karel-osoha/

    A brzy vyjde další sešit z Prašiny, bude to 1.díl https://www.kosmas.cz/knihy/520201/prasina-podivne-prochazky-1/ Ten tedy kreslila jiná oceněná na dnešním předávání, už to nedělá Osoha.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ALONSIA: nevím, jestli to bude obsahově (z hlediska kyzene slovní zásoby odpovídat, ale napadají mě třeba Usinaci knížka a Když dá husa huse pusu.
    Na stránkách Bezilisky jde mimochodem listovat dobře i z mobilu, doporučuju.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ALONSIA:
    Pokud zde: https://www.kosmas.cz/autor/33482/robin-kral/ najedeš myší na obálku knihy, a objeví se podtržené slovo UKÁZKA, tak pod tím titulem ukázka stránek je. Na mobilu asi nic.

    Nebo pak možná bude něco tady https://www.beziliska.cz/autori/robin-kral
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    ALONSIA: U nás je od Robina Krále nejoblíbenější Šimon chce být krotitelem. Ilustrace Gabriel Filcík.
    FIFI
    FIFI --- ---
    ATUARFIK: tohle je z letoška a docela se to chytlo
    https://www.kosmas.cz/knihy/519324/dinopohadky/


    https://www.dinopohadky.cz/
    https://www.lionart.cz/

    Bohužel neumím udělat menší fotky, omlouvám se

    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    JANISKA: Naše prasátko má hezké nápady, ale chybí tomu ta realističnost zároveň oproštěná od rušivých detailů. Dcera si dlouho soustředěně prohlížela obrázek vypínače a pak mi po celém domě ukazuje. Děkuji za tip na Robina Krále. Má moc pěkné ilustrace. Špatně se mi hledá kde najít obrázky z knížek k nahlédnutí, jak má více knih, tak nevím čím začít. Máte nějaký oblíbený titul?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ALONSIA: Co řada Naše prasátko? Ilustrátor Jakub Plachý, můj milovanej (mj. dělal hru Chuchel). Je teda k volnýmu povídání, bez veršů. Podobně jednoduchý, a přitom netriviální verše zas mívá Robin Král.
    GALE
    GALE --- ---
    BEBERA: Třináct už je knižně dospělý věk, ne? Já ve 14 četla Čachtickou paní.
    Ale můžu doporučit sérii Řeky Londýna. Jedna se městskou fantasy detektivku. Skvěle se čte a hlavní hrdina je sarkastický sympaťák.
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    Neznáte někdo podobné knížky pro malé děti jako je Doma a Venku od nakladatelství Meandr? Velmi mě překvapilo, jak moc dceru v roce zaujaly a jak okamžitě ty vyobrazené věci poznala. Něco kde by byly věci kolem nás z každodenního života. Děkuju.
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    BEBERA: Zajímavé „detektivky” jsou knížky ze Zeměplochy o hlídce od Pratcetta. Progres je Stráže! Stráže! -> Muži ve zbrani -> Nohy z jílu -> …..
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    FIFI: "Knihy jsou jako oblečení, když jsou dětem o trošku větší, tak do nich dorostou, když jsou jim menší, začnou je škrtit." (J. R. R. Tolkien, v eseji O Pohádkách)

    Souhlasím, že záleží na čtenářských zkušenostech - já se naučil číst dva měsíce před svými pátými narozeninami, o dva roky později (ještě před nástupem do školy) zvládal číst Verneovky po desítkách stránek za den, a v první třídě dostal poznámku za to, že jsem si při hodině čtení, kdy si ostatní slabikovali v mateřídoušce, četl pod lavicí. Takže pokud ratolest nemá načteno, tak chápu jistou opatrnost.

    Na druhou stranu - třináct let není dítě, třináct let je puberťák.
    Dotaz na nějakou "dospělou" knížku může taky znamenat, že by si rád přečetl něco, kde se tu a tam mluví sprostě nebo i souloží, protože ho to začlo fascinovat (i když třeba sám ještě přesně neví proč). A v tomhle slova smyslu jsou Francisovky přímo ideál (až na tu Hru na fanty, která má dost explicitní jazyk a morálně nejednoznačnou premisu). Vulgarismy téměř nejsou, erotické scény jen někdy (a když, tak decentní), ale přesto už to působí dospěle.
    FIFI
    FIFI --- ---
    CERNYRYBIZ: ja jsem tedy asi stara konzerva a boomer, od 9 bych detem Francise cist nedala. Ve 13 bych take vahala. pockala bych jeste rok. Hra na fanty ve 13 urcite ne, to uz pises.
    Za trest by se ted asi hodilo k volbam, hrdinovi je tam 16. Neznam daneho ctenare od BEBERY, ale prece jen zalezi, jak je vyspely. V Za trest se pise o “vztahu” na jednu noc starsi matky, ktera si hl.hrdinu upletla s mladickym typkem, sotva dosahujim plnoletosti a zejmena o pomoci hl. hrdiny “otci” s politickou kampani po 16 letech od jeho narozeni. To myslim pro vek 13 asi jo. Jenze asi chceme, aby ten trinactilety zacal cist i dalsi Francisovky, aby si je zamiloval a [BEBERA @ Dětská kniha ] pise, ze on zatim cetl knihy o detskych partach a to fakt nevim, zda by ho ty dalsi bavily a zda to neni brzy?

    Ja treba nevim, jak je to dneska v Mest.knihovnach, ale za mych deti byl problem si neco pujcit z dospeleho oddeleni. Francise by urcite pred 19 lety trinactiletemu knihovnice ani nevydala. Ve veku 9 let mela problem mymu synovi pujcit Pratchetta.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ATUARFIK: Tohle je hodně specifické, ale skvělé: https://mravencichuva.cz/kdyz-dinosaurum-nekdo-umre-mala-knizka-o-velkych-starostech-pro-male-i-velke/

    Tohle https://www.albatrosmedia.cz/tituly/44454986/dinosaurium/ je taková seriózní klasika - pro starší děti, ale mám ověřeno, že dětští geeci obou pohlaví to žerou i v necelejch pěti :)) (jinak to má i verzi pro mlaší děti, která má zelenou obálku, ale tou jsem zatím nelistovala)

    Tahle https://www.dlouhapuncocha.cz/eshop-ilustrovany-atlas-nejpodivnejsich-pravekych-tvoru.html je zas spíš taková vtipná.

    Tohle má dinosaury jen na pár stránkách a je to slovensky, ale minimálně naše děti to hrozně žerou, tak tomu idělam reklamu :) https://www.martinus.cz/?uItem=435345
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    BEBERA: a teda jestli mam vybrat jen jednu, tak by to byl Dick Francis - Za trest.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    BEBERA:
    Detektivky: Dick Francis (cetl jsem od deviti, od dvanacti dal je to uplne ok krome knizek Pole pro trinact a Hra na fanty), Agatha Christie, Sherlock Holmes (nejen Arthur Conan Doyle), pripadne Jaroslav Velinsky (knizky s Otou Finkem - soustruznikem).

    Sci-fi: Isaac Asimov - Ja, robot; cokoliv od Raye Bradburyho (krome Pampeliskoveho vina)... Jinak nevim, nejsem velky sci-fi fanda. Za post-apo knizky rozhodne Vladimir Slechta a Goweryho svet; nejlepe puvodni trilogie (Projekt Berserkr, Ostri ozveny, Kyborgovo jmeno)

    Dobrodruzna klasika a westerny: E. T. Seton, Emilio Salgari (Cerny Korzar), Zane Grey, Max Brand (Hvizdavy Dan, Bily Cejen, Modra sojka), Jackson Gregory (trilogie Smecka Haverilu), cokoliv s Docem Hollidayem a Wyattem Earpem.

    Fantasy: Zelazny (hlavne Podvrzenec/Divomag/Shadowjack), Adam Andres (cokoliv z Wetemay krome Koruny Elladu), Karolina Francova - Algar Tarch, Zamboch - Koniasovky, samozrejme Tolkien a Pratchett.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Pripadne posli sem, zena dostane tiket a nieco poradi :)))

    Knihomolský pomocník - úvod | Martinus.cz
    https://www.martinus.cz/pomocnik
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FIFI
    FIFI --- ---
    BEBERA: některý Hailey by snad stále ještě šel, třeba Letiště ano, ale některé mi pro třináctiletého připadají, že by ještě mohl počkat, např. Konečná diagnoza.
    Ve 14-15 jsem Hailyho četla, také Francise, Sayersovou, ale ve 13 letech tedy ještě ne.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Potřebovala bych tip na knížku pro třináctiletého kluka. Knížky o dětských partách už ho nebaví, chtěl by nějakou (nedětskou) detektivku. Nemáte prosím tip na napínavý dospělý příběh,ale zas nic temného, strašidelného, krvavého apod. Pak jsem si vzpomněla,že v tomto věku mě strašně bavil Artur Hailey, ale když jsem ho před pár lety znovu otevřela,byl už příliš zastaralý. Pokud byste měli tip na podobný styl, ale v současnosti, budu moc ráda...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam