• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    JANISKA: ...ve skutecnosti snadna srozumitelnost prostredi je vnimana atraktivne. A ta se nachazi hlavne ve starsich knihach, a v zanrovych vecech. Archaicky jazyk - je-li pouzit rozsahleji, nez jen jako patina - spis prekazi; viz Vylety pana Broucka nebo Mistr Kampanus. Ale stare detektivky v modernim prekladu maji vsechny predpoklady dopadnout dobre (starym prekladum, rekneme pred 1980, uz ale doporucim se vyhnout).

    Moderni svet je zmateny a tezky na orientaci i pro dospele, navic rada z nich (vcetne spisovatelu) je v nem prilis emocne zainteresovana na to, aby byla schopna zjednoduseni dost velkych, aby usnadnila cteni (ie. ti-a-ti jsou zli...), ale zaroven dost malych, aby to pribeh neposkodilo (...ale ne vsichni). Cele je to vlastne o tom napred stanovit pevne a zretelne hranice, a pak je prekrocit. V modernim svete nas media krmi tim, ze pevne hranice neexistuji, coz muze byt pravda, ale pro pribeh je to pravda zhoubna. Nejsou-li hranice prekracovany, pribeh je nudny, i kdyz text muze presto fascinovat jinak, treba vykreslenim prostredi (viz Zolovy romany), praci s jazykem, nebo tak nejak... Ale pribehy se vypraveji o vyjimkach; ktere vyniknou, jen jsou-li doopravdy vyjimkami a je zjevne, ze normalne to chodi jinak. Vrazda je velka udalost na anglickem venkove nebo mezi honoraci prave proto, ze normalne se tam nevrazdi, a v prostredich, kde ano (jako je treba 87. revir) nikoho nezajima vrazda sama, ale az jeji okolnosti. No a neexistuji-li hranice vubec, pribeh je matouci, a udrzeni orientace vyzaduje znacny um na strane spisovatele i ctenare (dokazali to treba Zelazny nebo Dick, takze nemozne to neni, ale neni to pro kazdeho); a pribeh, ktery nema hranice a zaroven se je snazi prekrocit obvykle vyzni hloupe, v nejlepsim pripade absurdne...

    ...eh, odpustte "starci", ze se rozkecal. Point is, stare knizky v modernim jazykovem havu maji vetsi sanci uspet, protoze pritazliva je struktura, ne jazyk sam.

    A jestli je to moc dlouhe, tak to smazte.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MAGGIE: Proč myslíš, že to bude mimo obsahově? Historismus je podle mojí zkušenosti naopak u řady dětí vnímanej jako atraktivní prvek, někdy i vyloženě motivace ke čtení.

    Jinak mně se ta knížka z listování líbí, není to nějaký opus magnum, ale řemeslně hodně dobře udělaná žánrovka. Paseka dlouhodobě komiksy umí, musím říct.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    MAGGIE: Detektivky od Doyla a Christie jsou skoro jediná klasika, kterou dnešní puboši čtou sami a ochotně. Vyzkoušeno teda zatím na vzorku 2 tříd.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MAGGIE: Aha, tak o obsah se taky nebojím. Proč myslíš, že by to nemělo děti oslovit?
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ATUARFIK: jde mi spíš o obsahovou stránku díla - zda už to není mimo, jinak po vizuální stránce je to hezký komiks
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MAGGIE: Myslím, že svoje čtenáře si to určitě najde. Například moje synovce, ti mají takovýhle styl rádi.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ATUARFIK: a, nemyslím to rýpavě nebo kriticky, myslíš, že se to bude líbit dnešním dětem? přijde mi, že některé věci už jsou přežité, ale třeba se mýlím - jinak po vizuální stránce se mi to líbí, to aby nevypadalo, že jsem proti
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Facebook mi právě předhodil ukázky z velmi slibně vyhlížejícího komiksu s Sherlockem, tak si to užijte taky:
    V hlavě Sherlocka Holmese - Nakladatelství Paseka
    https://www.paseka.cz/produkt/v-hlave-sherlocka-holmese/
    DINEN
    DINEN --- ---
    RYBKA: Ha, to vypadá taky dobře! Obzvlášť pavouk Čenda by mohl mít úspěch, protože naše slečna poněkud netypicky miluje pavouky :D Podle popisu to bude trochu dramatičtější, než v tuto chvíli potřebuju, tak si to nechám na další kolo :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Co knížky Pavla Čecha?
    DINEN
    DINEN --- ---
    JANISKA: Super, díky moc! U Horáčka mi připadá super prostě celková kvalita a byl/je osvědčil se, takže jakákoli podobnost je prostě plus :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DINEN: Tím "ve stylu Petra Horáčka" myslíš, aby to mělo nějaký "filozofičtější" podtext? Nebo plus minus v podobnym výtvarnym stylu?
    Co se týče čistě poměru textu a obrázků (a roztomilosti), mohl by vyhovovat Vopěnka - Sofinka a záhadné zvířátko, nebo možná třeba Dort pro Fiškuse od Nordqvista. Vopěnka se i trochu snaží o takovou tu Horáčkovu paraboličnost, Fiškus je spíš prostě vtipnej.
    DINEN
    DINEN --- ---
    Potřebovala bych tip na knížky ve stylu Petra Horáčka, jen o kousíček "pro větší". Ideálně tak dva odstavce textu na stranu, hodně obrázků, roztomilé (ideálně o zvířátkách nebo strašidlech) a žádné drámo nebo složitá témata... Existuje něco takového?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ALONSIA: Mám ráda Fryntu - Písničky bez muziky.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ALONSIA: u nas melo nejaky cas uspech tyhle https://www.kosmas.cz/knihy/295236/rikacky-o-autech-a-strojich/ , ale o obleceni a dobrotach uz nebyla takova topovka
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ALONSIA: od Žáčka měly naše děti (a asi i já) nejradši Pět minut v Africe. Jinak bych se řídila pravidlem "čím pozdější, tím horší". Můj otec je strašnej Žáčkofil, dcerám toho nakoupil hromadu, ale všechny novější věci skončily hodně rychle v knihobudce.

    Jinak doporučuju Vodňanskyho, Robina Krále (Bydlíme hned vedle ZOO, Usinaci knížka...), Danielu Fischerovou (Tetovaná teta, Tramvaj letí), Radka Malýho (třeba Devět plchu v pelechu).
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: děkuju za tip na konkrétní knihu i na Plachýho. Budu ráda i za další autory pokud mají hezký a líbivý rým.
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    VOY: ne. Bohužel jsem si myslela, že to bude podobně snadné. Ale všechno na co jsem klikla mělo sice vysoké hodnocení, ale žádné recenze čtenářů. Proto se ptám zde. Zajímá mě které tituly se osvědčily skutečným čtenářům a rodičům.
    VOY
    VOY --- ---
    ALONSIA: Neni to co chces proste seznam jeho knih podle hodnoceni z databaze knih?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam