• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    VOY: ja obcas propadam tomu co ty, mam doma doslova desitky metru knih, ze si obcas rikam, jak by se tvaril statik. Nekdy mne napada to vse zlikvidnit. Ted mam novy duvod to neudelat - dceru, v detstvi mne neskutecne ovlivnovaly prebaly knih v knihovnach rodicu, podporovaly mou fantazii, premyslel, zazival jsem nadseni, zdeseni i zklamani, kdyz mne nejaka dlouho zajimala a pak jsem ji vytahl, listoval, cetl...

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VOY: jestli se mám k něčemu přiznat, tak třeba staré knihy mně osobně smrdí. Včetně mých třeba 30-35 let starých, čtu je vlastně s odporem a jen proto, že neexistuje varianta.
    LUSINDA: tak jako knihovník bys snad měla uznávat, že existujou jiné formáty. Pro různé skupiny často vhodnější, často praktičtější... už jsem tu psala, že neexistovat e-knihy, čtu desetkrát míň. Dělá to ze mě knižního barbara? Tvoje poznámka o míň citlivých lidech mě popravdě až urazila. Z 99 % knih pro dospělý (ty dětský teď v tomhle vynechme) si pamatuju víc a je pro mě důležitější obsah než obálka. A ten obsah nemám provázaný s fyzickým otáčením papírových stránek.

    Dětem knížky kupuju, a u nich je ten poměr zatím naprosto opačnej, tj. na deset papírových stěží jedna elektronická, ale nevidím důvod, proč jim ukazovat a vštěpovat trend "máme z půlky bytu zaprášenou knihovnu, kam do většiny poliček stejně člověk nesáhne, jak je rok dlouhý", jak jsem to viděla u prarodičů a rodičů. V době knihoven, internetu a e-booků je to absurdní. Budu ráda, když budou mít rádi knížky, ale nepohřbí se pod nimi.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    IDLE: pro mě je to jako se koukat na fotku obrazu na počítači ......obraz vidíš ale naživo je to prostě jiný ale zase chápu, že míň citlivý lidi budou koukat i na ten obraz a nepochopěj.

    QUANTI: nejde jen o leporela ....dětská ilustrace je samostatnej obor a musim říct, že co teď vychází je nádhera.


    jinak se omlouvám že vstupuju do rozjetého vlaku diskuse, ale jako knihovník ((v oboru mnohem nudnějším, než je dětská kniha) se musím knih trochu zastat
    VOY
    VOY --- ---
    LUSINDA: Rozhodne souhlasim, papirovy knihy maji svoje misto a zejmena pro deti jsou spousty prekrasnych knih, jejichz prohlizeni cteni cernobilych textu ve ctecce nebo PDF v tabletu nedokaze nahradit. Ale "clovek co ma rad knihy" muze stejne tak dobre byt nekdo kdo se obklopuje papirem a opaji se vuni lepidla, ktere ho drzi pohromade jako clovek co precte za rok 30 knih v ePUBu. Vlastne mi ten akcent na fyzickou podobu knih prijde nekdy trochu jako gatekeeping.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LUSINDA: já se bez toho klidně obejdu. Nicméně asi nikdo nebude dětem číst leporela ve čtečce, to je oblast, která nevymře nikdy, ovšem Janiska mluvila o něčem jiném, tj. - je v knihovně to, co ty děti potřebujou/chtějí číst? Dokážou jim rodiče z knihovny něco podat, vybrat, doporučit? Spousta čtení jde čtečkou nahradit úplně bez problémů a už moje prvostupňový dítě si třeba na dovolenou bere radši čtečku, případně audioknihy, protože nezatíží kufr, nezkrabatí je mořskej vzduch atd.
    IDLE
    IDLE --- ---
    LUSINDA: To už dávno takhle obecně neplatí.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    JANISKA: pro lidi co mají rádi knihy je důležitá i jejich vůně, papír, ilustrace, forma (obal) a to je nenahraditelný.....a kor pro děti je ten zážitek z knihy jedinečnej. Pokud je všechno ve čtečce tak se o dost ochuzujou.
    VOY
    VOY --- ---
    JANISKA: Urcite to ze deti maji knihy na ocich a ve svem zivote nejakou roli hraje. Zaroven bych ale byl opatrny korelovat se vzdelanosti pouze vlastnictvi papirovych knih. Svou vyznamnou roli podle me hraje zejmena to, ze deti vidi rodice cist si, ze jim rodice predcitaji, ze je povzbuzuji v tom hledat v knihach pribehy a pouceni, ze je berou do knihovny. K tomu ja nepotrebuji status symbol v podobe steny plne knih od podlahy po strop, je pro me dulezitejsi, abychom to zili a vychovavali hlavne vlastnim prikladem
    FIFI
    FIFI --- ---
    HANELA: to mas asi pravdu, protoze zrovna to Dobrodruzstvi
    https://www.kosmas.cz/knihy/268310/dobrodruzstvi-pana-wellingtona/ se pak casto cte i ve skole. (Nevim, jak stare ma
    VOY: sve deti, ale pak je fakt opruz to znovu jit hledat nekam do knihovny, kdyz jsem to pred dvema lety odlozil napr.do knihobudky).

    Pan Tomáš Lom zemrel tusim predloni, ten uz detem nic ve skolach nepovi, ale pokud vim, tak v tech doporucenych (ci povinnych ) cetbach zrovna tahle kniha byva.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Pro mě ještě u toho ne/zbavování se knížek hrajou trošilinku roli výzkumy, podle kterejch do určitý míry velikost domácí knihovny koreluje s výsledky čtenářský a funkční gramotnosti. Ale předpokládám, že v době, kdy se ty knihovny právě začínají částečně transformovat do digitální formy, už to asi nebude tolik silně fungovat. Ona velká knihovna hodně dlouho sloužila vlastně jako dobrá proxy pro vysoký kulturní kapitál. Je plná čtečka stejně dobrou proxy? :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    VOY: a myslíš, že kluci by si to sami za pár let nepřečetli?
    VOY
    VOY --- ---
    FIFI: Ale jo, rozumim prostoru pro to mit par takovych sentimentalnich kousku. Ale zas asi uplne ne tomu takovych knih shromazdovat v knihovne cele metry. Muj ideal je se spis oprostit od shromazdovani predmetu s nejakou emocionalni hodnotou. Protoze s tim jak jednou zacnes tak to nema konce a ve finale clovek trochu ztraci schopnost se zbavit veci co uz zadny smysl v jeho zivote ani nemaji. Prirozene akceptuji, ze ne kazdy to tak ma, ovsem pro moje dusevni zdravi je napomocne kdyz toho kolem mne lezi spise mene.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: Nevím, odkud jsi, ale podle typu knížky bych zkusila místní škol(k)u (na obnovování třídních/školních knihoven bývá dost málo peněz), komunitní/mateřský centrum, pediatra/dětskýho specialistu (v čekárnách bývají dětské minikoutky) nebo i ten dětský domov. Určitě tam bývají radši za knížky než třeba za plyšáky.
    FIFI
    FIFI --- ---
    VOY: to nechapu. Treba cist knizku, kterou si v praveku podepsal strejda, tata je proste super a rada ty knihy beru do ruky. To s digitalni knihou tezko udelam.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VOY: poptat se v okoli.
    Ja jsem par detskych knizek poslala do skolky a skoly, ale tedy vetsi cast je porad doma
    VOY
    VOY --- ---
    Ja se rozhodne snazim si nevytvaret zbytecny citovy vazby k papiru a chci mit vsechno digitalne nebo se toho zbavuju. Nicmene je to tezky. Treba s tema detskyma knihama, docetl jsem s klukama Dobrodružství pana Wellingtona a vim, ze to znova rozhodne cist nebudeme a je skoda, aby to hnilo v knihovne. Ale samozrejme jsou tam vzpominky na to jak jsme to spolecne prozivali. U tech detskych knih bych je nejradeji daroval treba do nejakeho detskeho domova nebo tak neco – aby si je mohl uzit i nekdo kdo by se k nim treba jinak nedostal. Nemate nejaky tip v tomhle smeru?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: tak taková nejde z domu, že :-)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TRISSIE: No jo - tu věc. Ale když ona taková kniha není žádný mlčenlivý soudruh. Nebo teda právě že nemusí být :)))
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    Mně přišlo strašně divné likvidovat tátovu knihovnu. Mohlo to být odhadem 5000 knížek opravdu specifického zaměření (magie, náboženství, astrologie, homeopatie, alternativní léčba, tarot,...). Bylo to takové vícenásobné potvrzení jeho smrti. Za života se nezbavil ničeho, knihy kupoval neustále a byly všude.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANISKA: no, já to mám tak, že když tu věc doma nechci já, tak je mi houby po tom, co se s ní potom stane. Snažím se ji recyklovat, ale pokud recyklovatelná není...

    mmch nesbíráte někdo růžový sklo? Mám moc hezkou zlacenou vázu... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam