• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.

Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

"Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"

Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    JANISKA: Je to dávno, ale když já ve 13 zkusil ekumenický překlad, nedostal jsem se v Genesis daleko za ten seznam, kdo zplodil koho. (Kdoví, jestli by nebylo lepší začínat od Nového zákona, ale tam by to holt chtělo nějakou synoptickou verzi... Ale jo, Marek asi dobrý.)
    Kde je GOBERS, když ho potřebujeme?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MARKYSHA: Přiznám se, že nevím, ALE pokud chceš něco nedogmatického, co mu dát číst ve třinácti (klidně selektivně) prostě současný český ekumenický překlad bible? Můžete zkusit na biblenet.cz (dala bych mu tam číst třeba Genesis, Exodus - to jsou v zásadě mytická vyprávění, ne náboženská agitka, pokud ji tam nechceš vidět - případně pak třeba i Marka, kdyby ho zajímal novozákonní Ježíšův příběh). Kdyby ho ten jazyk neodradil, můžete vzít tištěný "dospělý" překlad a jít primárně třeba po příbězích, které bude znát z běžného jazyka (ležet jako Lazar, Sodoma Gomora, stát jako solnej sloup...). On půvab bible (v těch příběhových částech, nemluvím třeba o knize Leviticus) spočívá v tom, že je dost lakonický a nabízí spoustu prostoru na domýšlení. Jakákoliv adaptace bible už většinou vyznění příběhů dost zužuje a někam směruje, typicky k určitým těm dogmatům.

Vopěnku taky vůbec nemusím, Olbracht je "starej", ale můžete taky zkusit.

No a pak mě napadá, jestli na to nejít z druhý strany. Číst (klidně spolu s ním) nějaký apokryf/text inspirovaný biblí a až přes ty aluze, biblické narážky se dostat k tomu, odkud vlastně pocházejí. Třináctiletej kluk by mohl být nadšenej z Pullmannovy trilogie Zlatý kompas například.
    Pardon, možná jsem moc nepomohla.
    VANEK
    VANEK --- ---
    MARKYSHA: Já vyrůstal na Olbrachtovi (volně ke stažení na mlp.cz), ale tam je koukám jen Starý zákon (opakovaně jsem nedočetl ani do půlky, jak mě to nudilo).
    Vopěnka mi přijde dogmatický až hanba, takovým samolibě non-denominačním způsobem.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    MARKYSHA: Já mám ještě malé dítě, ale kamarádi pořizovali tuhle knihu: https://www.cbdb.cz/kniha-221271-biblicke-pribehy-pro-neverici-deti
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Poradíte mi nějakou knihu Biblických příběhů pro třináctiletého kluka? Aby nebyla moc dogmatická.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ATUARFIK: A maji tam dve knizky od Shela Silversteina! To zase bude raketa.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Albatros má do konce října slevu 20%.

Albatrosmedia.cz - knihy, internetové knihkupectví
    https://www.albatrosmedia.cz/aktuality/albatros-slavi-75-let/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Poslouchám se synem na ČRo Hajaju/miniseriál Detektivové ze Zelňáku. Doporučila bych tak pro věk 5-8, pro mého devítiletého je to už na hraně a rozčiluje se, že jsou případy moc jednoduchý, ale je to takový milý a jako bonus lekce z hantecu ;)
    LADKAW
    LADKAW --- ---
    Neměli byste, prosím, někdo kontakt na Jiřího Dvořáka, který je autorem knížek pro děti? Jedná se o tohoto spisovatele: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/jiri-dvorak-36505
    VOY
    VOY --- ---
    Doporucite prosím nějaké zpracování pověsti o krysaři dostupné pro věk 8-10?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GRETKA: Divoky svet zvirat je podle prostredi, ale jsou to spis infografiky/komiksy. Zvirata ze ZOO tam jsou. Sto stranek.

GRETKA
    GRETKA --- ---
    DZODZO: Děkuju, avšak chybí mi tam ty texty a ty exotický zvířata, co na ně chodíme koukat do zoo. Syn fakt rád poslouchá “čtený slovo”, je prostě knihomol už teď ve dvou.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JANISKA: děkuju!
    the bear and the piano znám, loni jsem to četla s dětmi ve škole, to můžeme zkusit! akorát se pro naše potřeby medvěd málo vztekal, když mu těžká skladba nešla hned napoprvé :D
    jinak malé lidi taky známe (i syn, má je rád), kouknu na tu Fridu. díky moc!
    MAJACHUNATA
    MAJACHUNATA --- ---
    ANDREJKA: ja vim, ze to neni kniha a nyxi odpoved, ale samu me pobavila, tak se podelim - ukaz jim kokosy na snehu :)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ANDREJKA: Hm. Pořád mě nanapadlo nic, u čeho bych si řekla "To je ono".
    Ale. Hypoteticky by mohl být ok (bohužel nepřeložený) David Litchfield: The bear and the piano. Ale můžeš na to mrknout, je to i namluvené na Youtube a tuším odjinud z NYxu, že vy jste multilingvní rodina, že (jen ty věky dětí neudržím :))?

Jinak tadyten narativ "něco těžkýho mi nejde, ale trénuju to tak dlouho, až mi to jde", je typickej pro jednu odnož mangy, takže se nabízí samozřejmě třeba i trochu míň typicky, ale víc populárně Pokémon. Ten je plnej mikropříběhů o neschopnejch trenérech a trenérkách, který se postupně učej, jak být víc trpěliví/napojení na své pokémony/silní etc. Moje nejmilejší manga tohohle žánru je Hikaru no go (o chlapci, kterej se snaží najít jedinej dokonalej tah v deskový hře go; to by bylo didakticky výborný, je tam ta postupnost progresu - i občasné úpadky formy - skvěle vidět), ale to taky bohužel není česky.

Pak mě ještě napadá (byť je to teda podobně jako Medvěd spíš pro o chlup menší děti) edice Malí lidé, velké sny. Dcerám se třeba moc líbil díl o Fridě Kahlo. V zásadě to je řada, kde víceméně pokaždé máš slavnou osobnost, která má od dětství nějaký talent/sen, a nakonec přes různé nepřízně osudu dosáhne v dané oblasti mistrovství.
    Ale ještě popřemýšlím. Mně tenhle "growth mindset" připadá pro český knížky trochu atypickej, abych pravdu řekla.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    JANISKA: a jo promiň, 8 let. :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    neviem ci je to uplne podla kontinentu, ale podla roznych prostredi je pekne spracovana kniha https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/podivej-priroda-39044026 pripadne na roznych kontinentoch kniha o prirodnych parkoch https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/cesta-do-divociny-za-zviraty-narodnich-parku-sveta-215878312 oboje su velkoformatove a plne obrazkove
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Taky jsi jdu pro tip na knížku. Máme Autour du monde des animaux = okolo světa se zvířátky, kde podle kontinentu (a pak je tam taky moře), jsou rozdělena různá zvířátka a u každého je malý text s porovnáním viz https://williamcrocodile.com/fr-fr/products/le-tour-du-monde-des-animaux kde je třeba vidět vlk a je tam u něho pes dingo, hiena a ještě jedno zvíře co právě ani nevím jak se řekne česky. Je to prý od pěti let, ale jeden můj dvojleťák to rád listuje a chce abychom mu z toho četli. Hledám ekvivalent česky.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    ANDREJKA: dáš ještě nápovědu, pro jak velké dítě má být?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANDREJKA: Jako hudební nástroj to není, ale podobné téma je Kuba nechce číst.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    nemáte tip na knihu, kde se dítě učí něco těžkého (ideálně hudební nástroj), vzteká se, že to nejde hned, a poučení je, že musí trpělivě po kouskách a ono to půjde? prosím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam