EJCZKA: Promiň, ale v tvým příspěvku vidím nějakej rozpor...
Především je dobrý uvědomit si, co je to cesťák...
Není to totiž zrovna tak, že kapela jedoucí na koncert prostě natankuje benzín a tim to hasne.
Cesták, vyložím-li si ho jako náklady, které stojí kapelu dojet a zahrát koncert obsahují mnohem víc, než jen nákup benzínu, jak si zřejmě myslíš..
Osobně se nad tím často pozastavuju, když někam přijedu hrát, byť třeba po Praze...Za všechny vyberu nejmenovaný prostor, kde jsem nedávno hrál. Vstup na koncert byl 120,-...Jako kapela jsme dostali cesťák 800,-
Jenže když sem si dal čaj, zaplatil jsem za něj 80korun...Ve výsledku, když každej člen kapely musel zaplatit svou a to zdůrazňuji - velmi skromnou konzumaci, tak podnik vlastně těch 800,- dostal zpátky..
Docela se zamejšlím nad tim, jak k tomu mnozí pořadatelé přistupujou, že muzikanti pro ně vlastně pracují jako otroci, jenom proto, že prostě muziku dělají rádi...
Osobně občas i nějaký koncerty pořádám..Osobně to beru tak, že když pro mne hraje pražská kapela, která nehraje za honorář, tak prostě automaticky dostane litr na cestu a koupím jí já nevim basu piva, která stojí 200,- a nějaký nealko...to jen ze slušnosti...
Osobně to beru tak, že když chci něco uspořádat, musím na to mít prachy ze svý kapsy i kdyby na to nepřišel vůbec nikdo..
Bohužel pořadatelskej trend, kterej tu je, jde celkem v souladu s tvojí představou, což je celkem hodně smutný a velmi neuctivý..