• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub
    BASK
    BASK --- ---
    DESPERADO123: ocasové OSAsové přišli i do areálu Wolkrovky.. ale s křížkem po funuse - když už bylo zpola vyklizeno... Někdo nezamknul branku a oni "vnikli neoprávněně" na soukromý pozemek a domáhali se informací o tom, co tam bylo, je a bude.. Truhláři jim řekli, že tam nic neni, ale stejně jim nechali vizitku se slovy, ze hrozí pokuta... OSA má snad víc tajnejch než ruská ambasáda...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    BASK: Pochopitelně, že na soukromém klubu není nic nelegálního. Ze své zkušenosti vím, že berňák po těchto klubech nejde, protože by to byla papírování na roky. I tak je ale dobré od všeho mít někde schovanou účtenku, tak aby kdyby náhodou přišla kontrola s finančního se mohlo dokázat, že klub skutečně nemá zisk. Větší problém občas bývá spíše při promítáních s OSA. V Krtkově koloně se stalo myslím za svou historii asi 3x, že tam tyhle vocasové přišli.
    ALATAR
    ALATAR --- ---
    BERUNA: vida, libertariánka :-)
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    Pohostinská živnost je podle § 2 živnostenského zákona (č. 455/1991 Sb.) jako každá živnost charakterizována jako soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

    tohle taky neni pravda...podnikani, kdyz se spocita se vsemi urady, zisk neumoznuje...posledni zakony v mzdove legislative dokonce temer znemoznili aby soukromi podnikatele zamestnavali lidi. Defakto byl podnikatelum urcen zisk a to pro zdravotni a socialni pojisteni. Podnikatele toci penize...neziskavaji je
    BERUNA
    BERUNA --- ---
    Takovéto ryze privátní a jednostranné opatření provozovatele pohostinské živnosti je v rozporu s obsahem i smyslem zákona č. 34/1996 Sb., o ochraně spotřebitele, neboť má nesporně diskriminační ráz (tj. určité osoby z poskytování vašich služeb jsou předem a „bezdůvodně“ vyřazeny).

    coze? diskriminace...a co treba diskriminace humannich a moralne-eticky smyslejicich lidi z politicke sceny? na to je nejaky paragraf? kdyz tahle spolecnost vychova lidi a ne je nasilne prozene skolnim hierarchickym systemem, tak se ti lide budou mit mezi sebou radsi tak prestanou si navzajem zakazovat. treba.
    BASK
    BASK --- ---
    ZYAN:

    - Koncept máme.. Teď je naopak čas přestat teoretizovat a začít ho uvádět v praxi v co největší míře.
    - Co je na soukromém klubu nelegálního ? Znova připomínám - vše co děláme je LEGÁLNÍ a zdaleka nejsme jediní. V soukromém klubu na soukromých akcích podáváme soukromé občerstvení za soukromé příspěvky... Jsou skauti ilegální ? Jsou myslivecké spolky ilegální ? Jsou sešlosti občanských sdružení ilegální ? Dokonce i propagaci provádíme už téměř jen soukromou poštou a šeptandou... Achjo.. A skutková podstata ? Nejsme my to, co by obce a městské části měly podporovat a vydržovat si ?
    - Zdůrazňuju, že nikomu z nás nejde o to dělat komerční (ve smyslu standartně komerčně manažersky vedený) podnik, kde by byl měřítkem úspěchu zisk. Naopak. A čím víc lidí se o tom podaří informovat a motivovat k takovému přemýšlení, tím líp.
    - Ceny a vstupy byli vždycky postaveny tak, aby klub přežil - jinak bychom už dávno neexistovali.
    - nastávající produkční plán je taky víc než jasný - z "eliščina konceptu nové wolkrovky", který jsme přijali, vyplývá: redukovat koncerty, důkladně vybírat kapely v širokém spektru žánrů, být platformou zejména pro divadla, přednášky, debaty, projekce, pořádat workshopy, kde si hosté budou moct předávat svoje dovednosti.. Když budou podmínky, tak i kroužky pro děti čekají na realizaci.
    - Ano a je tady ještě ten poslední faktor. Pokud o podobné akce a činnost nebude zájem a nebudeme schopni ho probudit, pak nemá smysl to dělat. Konec.
    - Nechceme a nenecháme se nutit k profilaci do "hospody", "hudebního klubu". "politickýho klubu" atd. Naší bernou mincí je kreativita a aktivita, a wolkrovka by měla sdružovat lidi vyznávající podobné hodnoty a umožňovat jejich názorovou výměnu...

    A nebo jak kdysi řekla jedna ze zakládajících členek Wolkrovky - chceme dělat "Školu svobody a umění" ...
    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Já osobně vidím pro wolkrovku, jako klíčové tyto body ještě před přestěhováním:

    - Pořádně si rozmyslet koncept, co to má vlastně být
    - Je to možné dělat legálně? (Ano)
    - Zlegalizovat to, alespoň částečně (Klub, členské karty atd.)
    - Vymyslet ceny a vstupné tak, aby se to samo uživilo, to brát jako limit pro nájem
    - Rozhodnout se, jaké akce tam mají být, zajistit atd. Důležité je uvědomit si, zda-li na ně bude někdo chodit a zda-li se na tom vydělá na nájem.

    ZYAN
    ZYAN --- ---
    Nechci vracet flamewar, ale v situaci wolkrovky, kdy i koncert vydělá jen málo mi příjde nereálné dávat kapelám nějaké větší částky.

    Také bych chtěl upozornit, že u méně známých kapel, což jsou nejčastější na wolkrovce, musí ty často platit za pronájem sálu a zvukaře a tak mohou klidně skončit v mínusu (např. na slamníku).

    Především je to spojené s konceptem wolkrovky, kdy se má umožnit "přístup všem", což vede k dobrovolnému vstupnému a levnému pití s tím, že se počítá, že i návštěvníci "něčím přispějí k akci".

    Což, v případě, že se tak nestane a návštěvníci vlastně jdou jen na koncert zadarmo + se levně ožrat, tak ten koncept vede jen k tomu, že jsou odměňováni "příživníci", zatímco ti, kteří vytvářejí nějakou kultůru, nějakou akci, tak jsou znevýhodňováni (nedostanou cesťák/ nic za svojí práci atd.).

    Kdyby se měl platit kapelám ještě cesťák, tak to v důsledku dopadne tak, že to budou muset lidi z wolkrovky platit ze svého.

    To je ovšem celé spojené s konceptem wolkrovky, který je hodně idealistický a aby toho nebylo málo, vlastně ani moc neexistuje.
    BASK
    BASK --- ---
    ZUZANICA: eli tam volala, je to prý nevytopitelná hala... ale dík \a info.
    JOHY
    JOHY --- ---
    VECTOR: branik, pyčo!
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZANICA: to je na konci sveta.
    ZUZANICA
    ZUZANICA --- ---
    Pronájem nebytového prostoru Ledarska, Praha 4 - bezrealitky.cz
    http://www.bezrealitky.cz/nemovitosti-byty-domy/96166-nabidka-pronajem-nebytoveho-prostoru-ledarska-praha-4/

    Co tohle?
    BASK
    BASK --- ---
    Kapelám z Prahy cesťák nedáváme. Každý vystupující/pořadatel u nás má slušnou konzumačku na baru zdarma. Oni jsou zase kapely(a nejen organizátoři), které si u nás domluví koncert a pak se ptají "Kolik chcete za pronájem sálu na večer ?" a jsou potěšený, že nic. Je třeba mít na paměti, že neplatí ani za pronájem ozvučení, mikrofonů, občas jim půjčujem komba atd..(a věřte mi-každej druhej večer se něco "vysere"). A zvukař je u nás taky zadarmo - a to neni málo, jinde to dělám za pětset až za litr.. Nicméně chápu, že kapela, která si ozvučovací techniku přiveze vlastní i se zvukařem (kterýho zpravidla taky platí), má vyšší nároky.. Ale pak je její gól si na to vydělat předevšim dostatečnou propagací. Dost jde o to, kdo ten večer organizuje.. Ten to musí mít zmáknutý do kompromisu. A taky interpret, který zaplní sál inteligentníma lidma je k nezaplacení.. Oceňujeme, když si režii večera a propagaci řeší sama kapela - je to jako se vším - když přitáhli lidi, vždycky se to zohlednilo. Ale byly i kapely, na který se před pódiem koulely chuchvalce slámy jak na divokym západě a pak po nás chtěly velký prachy "za cesťák" z Prahy... Ono i naše nadšení může podléhat amortizaci...

    A konec o kapelách. Stejně chceme koncerty dost omezit. Obraťme list.
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    OLIAS: první větu jsem napsal, jelikož jsi uvedl, že v prvním mém příspěvku vidíš nějaký rozpor. Dle mého soudu byl naopak velmi konzistentní a vyjadřující se k "případu Wolkrovka", nikoliv hájící obecný přístup k placení a ohodocení kapel/djs vystupujících v klubech.

    SCATHACH: Co se týče našeho rozdílného pohledu na "cesťák": Cesťák je dle mě opravdu jen částka spojená s úhradou benzínu či může být i za lístek na dopravu vlakem/busem/letadlem/atd. To, že se dává obyvkle víc, než stojí béňo a lístek je věc zavedené zvyklosti a je to dle mého soudu v pořádku. Nevidím ale jediný důvod proč bych do cesťáku měl zahrnovat i náklady spojené s údržbou mého vozidla.

    a k dalším částem tvého pojetí "cesťáku":

    - konzumace na baru
    - a již také zmíněného nájmu za zkušebnu
    - dále nástroje nebo jejich součásti (kupř. struny, blány na bicí, paličky),
    - občas se taky něco "vysere" - zesík, stojan, nedejbože celý nástroj.
    To jsou všechno takové "skryté náklady", které kapely, co hrají za "cesťák" topí z valné většiny ze svého. Takže o "komerci, nebo výdělku" se teda fakt
    nedá moc mluivt. To pro ilustraci.

    Budu se již opakovat, ale pro tebe speciálně znova:

    ad) konzumace na baru: konzumace na baru se dá řešit částkou k volnému propití pro celou kapelu či djs. A nebo to chápeš tak, že i svoji konzumací podporuješ klub jako je Wolkrovka (opět hovořím jen o typu tohodle prostoru, nikoliv o obecném trendu). Osobně si myslím jak psal OLIAS, že je slušnost nějakou volnou útratu na baru k dispozici mít.

    ad) a již také zmíněného nájmu za zkušebnu: kapelu především děláš z vlastního rozhodnutí a jako do každé činnosti co tě baví musíš investovat ze svého. Když třeba připravuješ stencily a nápisy na demostraci, tak také utratíš své peníze za spreje apod. když děláš sport, tak musíš investovat do vybavení k němu potřebnému. Atd.

    ad) dále nástroje nebo jejich součásti (kupř. struny, blány na bicí, paličky),
    + občas se taky něco "vysere" - zesík, stojan, nedejbože celý nástroj: to se prostě holt stává. Ale jak jsem uváděl v případě djs, tak ti také mají průběžné náklady: občas koupíš nové kabely, odejde ti gramec či CDjs player či se ti posere mix, tak holt musíš koupit nový (a rozhodně to není malá částka). A také musíš kupovat nový desky/CDčka/tracky z netu, pokud nechceš hrát pořád to samé dokola. To by jistě lidi co si tě přijdou poslechnout po chvíli omrzelo.
    ________________________

    Naopak je dobře, že ses do téhle zapojila ty i ostatní. Myslím, že je potřeba najít určitý trvale udržitelný přístup k pořádání koncertů a hudebních večerů v nové Wolkrovce, tak aby kapely/djs neměli pocit, že jsou bráni na hůl a nikdo si jejich vystoupení neváží a zároveň aby co nejvíc získala Wolkrovka pro své fungování.

    Kapely/djs i kluby typu Wolkrovka se vzájemně potřebují. Občas na to ta druhá strana zapomíná. V tomto ohledu souhlasím s posledním příspěvkem OLIASe:
    OLIAS:
    Bohužel jsem se několikrát setkal s přístupem ze strany kapel a djs, kteří si mysleli bůhví jací jsou umělci a že by je měli všechni z klubu/pořadatelů akce obskakovat a líbat jim nohy za to, že tam vystupují. Zapomněli však, že i je samotné těší si zahrát pro ostatní a to je možná ten důvod, proč nějakou kapelu založili či si koupili první gramce a začli šmrdlat vinyly:)
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    Ani já tu nikomu nechci podstrkovat, jak by měl provozovat svuj klub..
    Předkládám čistě svuj osobní názor na názor jinej a snažím se uvést na pravou míru některý zažitý věci.

    Celou dobu se bavíme o hraní zadarmo, o podpoře nějakýho alternativního prostoru. Podle mne, kapela by měla být vnímána jako host do domu, popř. jako jakási součást personálu, prostě někdo, kdo pro klub v tu chvíli pracuje...

    Občerstvení hosta beru jako základ slušnosti.. Opravdu nehodlám soudit jak k tomuto Wolkrovka přistupuje..

    Pouze si myslím, (a nebrat prosím osobně) že když si třeba kapela počítá cesťák po Praze 1000kč a je tím brána pomalu za zloděje, kterej nechápe, že je potřeba podporovat nekomerční prostor, tak to prostě není fér, protože ona ho pořád hodně podporuje..
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    SCATHACH: tak ono hlavně každá "slušná" kapela uspuzobuje cesťák podle toho kam přijde. Když někdo přijede na Wolkrowku nebo do DisCentra tak je si myslím ok, když kapela tlačí cesťák směrem dolů, třeba fakt jen za ten benzín, protože nikdo s toho nemá profit. Když pak přijede na nějaký komerční fesťák nebo na koncert který evidentně vydělal dost prachů, řekne si víc....

    Třeba takhle to udělala jedna kapela, co hrála v Discentru v létě tuším z Rumunska, že si nechala zaplatit na dvou komerčních fesťácích velký prachy a pak jezdili po klubech prakticky zadarmo... ;-)
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    No já jsem se snažila jen obecně nastínit, že hovoříme o dvou pojmech - výdělek a "provozní náklady". A že druhé zmiňované jsou nejen na straně klubů, ale i na straně kapely. Mám totiž dojem, že kapely jsou občas považovány za někoho, kdo přijde, hoďku odehraje a zaskotačí, a pak natáhne pracku pro nechutný prachy.

    Určitě si však nechci usurpovat právo rozhodnout, jaký konkrétní vztah klub vs. vystupující si má nastavit nová W.
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    v prvé chvili jsme se do tohoto zapojovat nechtěl, ale chtěl bych trochu reagovat na
    SCATHACH: , my jsme třeba dělávali že kapely měli určitej počet piv či něčeho na baru zadara a pak už za nákupku. když byl někdo "zvenku" pořadatel dali jsme mu x nakupu zdarma a at si to rozdělí mezi kapely a pak kapelám za nakupku. to si myslim že je dobrej benefit kapelám. nicméně tím tohle nechci hazet na volkrovku, ta to ma trochu dost jinak než my a naopak chápu co píše EJCZKA
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    SCATHACH: Já děkuji, že se tu našel někdo, kdo chápe, co myslím..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam