• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BASKWolkrovka :: Klub "W10" :: Domácí kočovný klub
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    No já jsem se snažila jen obecně nastínit, že hovoříme o dvou pojmech - výdělek a "provozní náklady". A že druhé zmiňované jsou nejen na straně klubů, ale i na straně kapely. Mám totiž dojem, že kapely jsou občas považovány za někoho, kdo přijde, hoďku odehraje a zaskotačí, a pak natáhne pracku pro nechutný prachy.

    Určitě si však nechci usurpovat právo rozhodnout, jaký konkrétní vztah klub vs. vystupující si má nastavit nová W.
    USTRICA
    USTRICA --- ---
    v prvé chvili jsme se do tohoto zapojovat nechtěl, ale chtěl bych trochu reagovat na
    SCATHACH: , my jsme třeba dělávali že kapely měli určitej počet piv či něčeho na baru zadara a pak už za nákupku. když byl někdo "zvenku" pořadatel dali jsme mu x nakupu zdarma a at si to rozdělí mezi kapely a pak kapelám za nakupku. to si myslim že je dobrej benefit kapelám. nicméně tím tohle nechci hazet na volkrovku, ta to ma trochu dost jinak než my a naopak chápu co píše EJCZKA
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    SCATHACH: Já děkuji, že se tu našel někdo, kdo chápe, co myslím..
    SCATHACH
    SCATHACH --- ---
    Olias + Ejczka :

    Nechtěla jsem se původně do téhle problematiky šroubovat, ale musím přiznat, že se přikláním k názoru OLIASE a v jeho příspěvku je hodně pravdy (zjevně osobní zkušenost, kterou máme shodnou).

    Ejczka - věc se má dle měho názoru asi takto:

    Wolkrovka = prostor, kde všichni pracují zadarmo a s nadšením, finance, které prostor vygeneruje jdou zpět na jeho zdokonalování - ať už technické nebo estetické. Snad se na této definici shodneme.

    Kapela, která hraje za "cesťák" = banda dobrovolníků, která ve svém volném čase dělá něco zadarmo pro radost sobě i druhým.

    "Cesťák" rozhodně není výdělek či zisk, který by se dal připodobnit "platu hráčům".

    Ten "cesťák" je chápu tedy jako totéž, co zmíněný výdělek pro Wolkrovku - jsou to prostě prachy, kt. zajistí, že si kapela nemusí cálovat všechno, co je s jejím provozem spojeno.
    Pro ilustraci je to:
    - krom zmíněného již "benzínu" (mimochodem, vozidlo, kt. kapela přijede má taky nějakou amortizaci, tj. když se cesťákem rozumí zaplatit jen benzín, ale pak vozu třeba upadne výfuk, tak ten upadlý výfuk už samo mastím ze svýho a nikdo se mě neptá),
    - konzumace na baru
    - a již také zmíněného nájmu za zkušebnu
    - dále nástroje nebo jejich součásti (kupř. struny, blány na bicí, paličky),
    - občas se taky něco "vysere" - zesík, stojan, nedejbože celý nástroj.
    To jsou všechno takové "skryté náklady", které kapely, co hrají za "cesťák" topí z valné většiny ze svého. Takže o "komerci, nebo výdělku" se teda fakt nedá moc mluivt. To pro ilustraci.

    Tím samozřejmě nechci říct, že by zrovna W. měla cpát do kapel nějaké horentní sumy. Ale chtěla jsem upozornit, že jaksi všechno něco stojí a to bohužel i když se člověk pohybuje v nekomerční sféře.

    Tak a teď se na mě můžete "popást" :).
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    BASK: to uz to zavreli jo? skoda, dobra hospudka to bejvala, ale pro vase ucely imo napicu i pokud odhlednem od prachu, meli problem se sousedama co jim schvalne hazeli bordel na zahradku pac jim vadil hluk...
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    EJCZKA: Tu první větu sis mohl nechat od cesty...zvláště, když by se zrovna tak dala použít na tebe..

    Nekomerční sféru vnímám zjevně o dost šířeji, než ty...Bez finančního profitu a z čistýho nadšení funguje většina alternativní kultury..Představa, že nekomerční jsem když dělám všechno načerno, je podle mne lehce scestná. Pojem ´finanční profit´ by se v této debatě vůbec nemusel objevit..vůbec sem nepatří..

    Ale když už..

    Podle mne, když máš třeba lahváče za dvacku, tak profituješ finančně zhruba stejně, jako ten, kdo platí zaměstnance a všecky daně atd. a má pivo za 30..ale to je jedno..

    Reagoval jsem tak, jak jsem reagoval hlavně kvůli výrokům typu - jsem z Prahy, nepotřebuju cesťák etc.... a nyní - Wolkrovka jako nekomerční prostor, který je záhodno podporovat..

    Ne, že bych nesouhlasil, jinak bych se sem ani neobtěžoval...
    Jen si myslím, že v nekomerční sféře obzvláště by se měli subjekty podporovat vzájemně a ne tak nějak jednostranně (jistě budeš nesouhlasit).. po nějaké době ´rozkvětu´ totiž následuje stagnace...ale to jistě znáš sám..

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    BASK: škoda, sympatický prostor
    OLIAS: nevím, proč to píšeš zrovna sem, ale rozhodně tohle na wolkrovku neplatí
    MILLY
    MILLY --- ---
    BASK: Skoda- vypada to podle fotek na zajimavej prostor...
    BASK
    BASK --- ---
    Tak tohle je ten bejvalej Exit na Smíchově (pozor-neplést s Exitem na Žižkově, ten, pokud vim, pořád živoří). Erbenova 8, 100m2, 15.000/měsíc + 15.000 kauce + 15.000 provize => nemáme na to... Jinak prostor pěknej, zdá se, že nad tim bydlej sympaťáci a říkali, že hluk do půlnoci by jim nevadil (byli zvyklí)...








    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    OLIAS: jaky rozpory??!! Obavam se, ze bude tezky reagovat na nekoho, kdo ma elementarni problemy porozumet psanymu textu...

    Ano, zamerne jsem uvadel pouze "cestak". Kdyz pominu castku za hrani [kterou jsem v pripade Wolkrovky vyloucil], tak se casto delava, ze kaplela/djs maji na baru urcitou castku k propiti. Kdyz ji nepropijou, tak zbytek dostanou a rozdelej si ho mezi sebe. A ta castka nebyva casto nejak vysoka. Zalezi samozrejme na podniku. Napr. jako dj v Crossu dostanes na baru daleko vic, nez ve Styxu.

    Wolkrovka je ale jiny typ prostoru. Vsechny vydelany penize z baru [a z obcasnych vstupu] jdou zpet do nej. Lide v nem delaji zadarmo, at za barem, tak treba nejruznejsi stavebni prace a rekonstrukce. Neplati se zadny produkcni apod. Proto si myslim, ze pro kapelu/dje je ok dostat cestak. Je mozne se bavit i o nejaky castce na baru k volnemu vyuziti, ale i kdyby nebyla, tak caj ve Wolkrovce nestoji 80,- a levny pivko a panaky tam take dostanes. Krom toho zakoupenim jakekoliv veci na baru mas jistotu, ze tve penize jdou primo do tohodle klubu, ktery delaji lide s nadsenim pro druhe a bez financniho profitu. Nevidim na tom nic spatneho je pri svem vystoupeni podporit i timto zpusobem. Zaroven, ale urcitou castku na baru pro vystupujici kategoricky neodmitam. To uz je na lidech z Wolkrovky jak se rozhodnou.

    A abych dodal k posledni vete tveho prispevku:

    "Bohužel pořadatelskej trend, kterej tu je, jde celkem v souladu s tvojí představou, což je celkem hodně smutný a velmi neuctivý.."

    Tenhle trend je samozrejme spatnej, ale opakuji: muj prispevek se tykal pouze Wolkrovky jako n e k o m e r c n i h o prostoru, ktery je zahodno podporovat. Co se tyce ostatnich podniku, tak souhlasim s tebou, ze je to "hodne smutny a neuctivy". Ver mi, ze jsem se s takovym jednanim sam setkal nekolikrat.


    OLIAS
    OLIAS --- ---
    OLIAS: Mimochodem, když vyplatím nějakou kapelu tak, jak jsem níže popsal, nemám ani trochu pocit, že by její členové ze svýho nedotovali to, co dělají rádi..
    OLIAS
    OLIAS --- ---
    EJCZKA: Promiň, ale v tvým příspěvku vidím nějakej rozpor...

    Především je dobrý uvědomit si, co je to cesťák...

    Není to totiž zrovna tak, že kapela jedoucí na koncert prostě natankuje benzín a tim to hasne.

    Cesták, vyložím-li si ho jako náklady, které stojí kapelu dojet a zahrát koncert obsahují mnohem víc, než jen nákup benzínu, jak si zřejmě myslíš..

    Osobně se nad tím často pozastavuju, když někam přijedu hrát, byť třeba po Praze...Za všechny vyberu nejmenovaný prostor, kde jsem nedávno hrál. Vstup na koncert byl 120,-...Jako kapela jsme dostali cesťák 800,-

    Jenže když sem si dal čaj, zaplatil jsem za něj 80korun...Ve výsledku, když každej člen kapely musel zaplatit svou a to zdůrazňuji - velmi skromnou konzumaci, tak podnik vlastně těch 800,- dostal zpátky..

    Docela se zamejšlím nad tim, jak k tomu mnozí pořadatelé přistupujou, že muzikanti pro ně vlastně pracují jako otroci, jenom proto, že prostě muziku dělají rádi...

    Osobně občas i nějaký koncerty pořádám..Osobně to beru tak, že když pro mne hraje pražská kapela, která nehraje za honorář, tak prostě automaticky dostane litr na cestu a koupím jí já nevim basu piva, která stojí 200,- a nějaký nealko...to jen ze slušnosti...

    Osobně to beru tak, že když chci něco uspořádat, musím na to mít prachy ze svý kapsy i kdyby na to nepřišel vůbec nikdo..

    Bohužel pořadatelskej trend, kterej tu je, jde celkem v souladu s tvojí představou, což je celkem hodně smutný a velmi neuctivý..
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    HAGGISH:
    VECTOR: Uz docela dlouho ne, myslim tak pul roku klidne. To teda at vam to vyjde. Ten prostor byl moc prijemnej, a jsem zvedava, jak ho vyuzijete nebo zmenite.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Exit nefunguje?
    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    Zameteno, přestěhováno. Zůstala už jen naše sbírka součástek na těžkotonážní výtah a pár šroubováků. Děkujeme za pomoc a podnětnou diskuzi!

    SOUTHGOER: nojo..je to exit.. nenapadlo by mě to srovnat .. jak dlouho je zavřenej? Škoda.
    EJCZKA: není co dodat.. koncerty nezatracujeme úplně a rozhodně se dají dobře kombinovat. Už vymýšlíme menší projekty, aby se později na programu neodráželo stěhování. S tím tvým taky počítám.
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    BASK: ze by bejvalej exit? husty! :-)
    BASK
    BASK --- ---
    VECTOR: řekl bych že odstupný bude astronomický...
    zítra se jdeme podívat na prostor v erbenově....
    EJCZKA
    EJCZKA --- ---
    Rád bych doplnil malou poznámku ke včerejší diskuzi.

    Bavil jsem se o tom už s Baskem i Luckou. Ubírat se směrem více klidnějších večerů naplněných divadlem, čtením (nejlépe autorským) apod. je dobře. Nicméně koncerty, potažmo hudební akce, bych nerušil jen mírně omezil. A vhodně doplnil. Díky nastalé situaci se již nepodařilo uskutečnit psytrancový večer, který jsem měl v plánu ve Wolkrovce udělat. Tento večer by byl ale doplněný workshopem na dělání UV aktivních plachet, promítání psy projekce a odpoledním promítáním kriticko-sociálních dokumentů v rámci projektu Cinema libre, který realizují kamarádi. Resultát je jasný. Pobavit se, ale zároveň mít možnost nejen konzumovat hudební produkci, nýbrž též se vzájemně obohatit a naučit se něčemu novému.
    Třeba by se podobná cesta našla i u punkových a jiných koncertů. Napadá mě, třeba v rámci koncertu připravit i výstavu o vzniku punku a jeho politické roli v Británii nebo začátky punku u nás. Opět - pobavit se, ale zároveň se něco dozvědět.

    Na debatě též padla otázka ohledně vstupného na koncerty/hudební akce. Vstupné může být i nemusí. Osobně si myslím, že vše ze vstupného/výdělku z baru by mělo jít na pokrytí "cesťáku" pro kapelu/dje. Za hraní bych jim ale nic nedával. Samozřejmě aparatura a pronájem zkušebny stojí nemalé peníze. Ovšem to je záležitost zájmu členů kapely a jejich vlastní ochoty finančně podporovat to co je baví dělat. Mě také jako psytrancového dje hodně stál nákup CDjs (CD playerů) a průběžně utrácím značné množství peněz za nákup nových CDček a tracků z internetu. Je to ale moje především moje potěšení hrát doma pro sebe a v klubu pro návštěvníky. Když hraju v "komerčním" klubu, tak jsem rád, že mi za hraní zaplatí. Když bych ale hrál v prostoru jako je Wolkrovka, tak je pro mě samozřejmost, že za hraní nebudu nic chtít (cesťák nepotřebuji - jsem z Prahy).

    Není potřeba aby ve Wolkrovce hráli Kabáti, Radiohead či DJ Tiesto:)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    hele a co tohle?
    Pronájem, restaurace, 104 m² | Sreality.cz
    http://sreality.cz/detail/pronajem/komercni/restaurace/praha-praha-1-/347318108

    ALATAR
    ALATAR --- ---
    At zije Wolkrovka!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam