• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    k ty vyuce - bohuzel to nekdy dopada tak ze clovek co foti 3 roky a prodal 10 fotek porada kurzy... samozrejme nelze generalizovat, treba Stach u nas rozhodne ma kredit na to poradat workshopy, u nekterych dalsich uz bych si tak jisty nebyl...
    IIIMAGIAG
    IIIMAGIAG --- ---
    BLACKX: Sandisk Jarvisovi neplatil vylet, ale zaplatil si u nej normalni reklamni sluzbu, sestavajici z fotek plus medialni cirkus v socialnich sitich.. Znamost Jarvisovi umoznuje prave pridani tehle sluzby pro sve klienty, kterou neznami fotografove nemaji..

    Samozrejme byt znamy je plus, jako v kterekoliv jine oblasti, kdyz te nekdo nezna, muzes fotit jako buh a penize nebudou (protoze nemaji od koho), mam pocit ze nekdo psal ze profi fotografie je 90% kontakty a 10% talent..

    K tomu microstocku - myslim ze to je proste urcity novy trh, na spoustu veci klientum staci horsi kvalita fotek, za vyrazne mensi cenu... ale stale jsou situace kde se fotka proste musi vyfotit primo dle zadani, a cena takovych fotek muze paradoxne spis stoupat (jelikoz bude min fotografu kteri to jsou schopni vytvorit).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: To preorientovani na vyuku je dobra cesta... vicemene fotografie je ted castecne o tom stat se slavnym a pak si nehcat platit za prednasky, specialni zakazky a reklamu. Naprosto typicky priklad je Chase Jarvis - ted mu treba SanDisk zaplatil "vylet" pro cely jeho tym na Novy Zeland, kde fotil nejake propagacni veci.

    Ale Arcurs taky nema nijak tvrdy chleba - prodava opradu nepredstavitelne mnozstvi fotek. Podle iStockCharts jich bylo na iStockPhoto.com pres 710 000 za posledni 4 roky, tj. asi 14 000 za mesic, coz pri prumerne $2 za fotku (ja mam asi $1 - $1.5 - on bude mit vic) je hodne penez. A to je jen jedna agentura - dalsi 3 az 5 na tom budou podobne! Ale on sam nekde zminoval, ze cast z toho jde na vrub tomu, ze je tak znamy (tak 30 %? Uz nevim) - lide hledaji primo jeho fotky.

    Vystavy, blog, prednasky a spoluprace se ZOO jsou samozrejme dobry zpusob, jak si popularitu zvysovat, takze bych rekl, ze jsi na dobre ceste :) Jak se vubec clovek dostane na nejakou vystavu, idealne prodejni? (Mam par zajimavych fotek z cizich krajin, tak bych je rad jeste vic vyuzil ;) )
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    To je pravda, ale kdyby nebyl microstock, tak by se amatérské fotografie prodávali mnohem méně. Domnívám se tak z důvodu toho, že agentury potřebují pracovat svižně a těch distribučních kanálů není hodně. Profesionální fotobanky chtějí většinou až 100 kvalitních fotografií aby fotografovu práci vůbec přijali, kdežto microstock tohle všechno překlenul. Amatérovi umožnil prezentovat byť třeba jednu fotografii a těm co nakupují umožnil rychlý a snadný nákup skrze internet.

    Ale taková už je doba. Člověk by takhle mohl vzdychat u filmu, muziky a dalších uměleckých činností. Co sem tam sledoval, tak ve wildlife a nejen tam se fotografové přeorientovali na výuku. Je fakt že tohle ještě pořád vyžaduje zkušenosti a um a právě pro jejich zkušenosti a kvalitní tvorbu jsou jejich kurzy vyhledávaný a oblíbený artikl.

    V případě Yuriho Arcurse by mě zajímalo jak přesně funguje. Technika ale i modely se mu musí nějak zaplatit, takže asi fotí to co jde hodně na odbyt ale stejně si myslím že má tvrdý chleba. Třeba můj oblíbený fotograf David Jackson (http://www.davidejackson.com) vydělá na jedné svatbě víc. Ale jen tipuji dle sazeb které má na své stránce uvedené.

    Děkuji, moje stránky potřebují update. Asi rok sem na ně nesáhl a je to znát ve všech ohledech. Snad do vánoc spustím novou verzi i s fotobankou. Aktuálně mám na stránce okolo 30ti fotek a ve fotobance v počítači přes šest tisíc. :) Ale kdybych je měl nacpat ručně do dnešní stránky, tak zapustím kořeny, takže připravuji způsob jak přenést to co mám v počítači na web a to i včetně objednávkového systému. Aktuálně se dají fotografie objednat pouze po domluvě skrze kontakt.

    Nedá se ale říci že by to vydělávalo. Zatím sem prodal fotografií pouze pár a to ty co jsem měl na výstavě. Tady je pravda, že velkoformátová fotografie působí úplně jinak než zmenšenina na webu. Měl bych zase uspořádat nějakou výstavu. :) Z mých fotografií zatím profitují hlavně zoologické zahrady které z nich sestavují propagační materiály jako plakáty, pohledy, přívěšky aj. Díky této spolupráci udržuji s několika zoo přátelský vztah, který se mi vrací zatím hlavně v podobě bezplatného vstupu a čas od času možností nafotit to co třeba běžní návštěvníci nemají šanci ani zahlédnout pouhým okem. Víz třeba fotografie kotě levharta sněžného ze zoo v Plzni kterou mám na svých stránkách.

    Kdybych na tom vydělával, tak bych asi se zoo musel sepsat nějakou smlouvu, ale to se zatím neděje a asi ani dít nebude, ale kdo ví. Spíše teď uvažujeme se zoo v liberci uspořádat fotografické kurzy. Z toho spíš koukají nějaké peníze. :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LWEEK: Diky za nazor, tohle je rozhodne zajimave tema na diskusi!

    Podobne veci jsou samozrejme slyset i od dalsich fotografu a obcas se da narazit na podobnou debatu i na jinych serverech kolem microstocku. To, ze fotky zlevnily, je pravda, ale neni to spis tim, ze fotograficka technika se tak rozsirila a zlevnila, ze ted muze fotky fotit kdekdo? Pokud bys treba fotil fotky, ktere vicemene zvladne kdokoliv s fotakem (i kdyz to bude o neco horsi kvalita), tak pak bych se nedivil, ze cena bude nizsi. Jde o to delat fotky, ktere normalni amater nenafoti... at uz proto, ze nema vybavu, zkusenosti nebo nezorganizuje potrebne lidi na foceni.

    Myslim, ze spis nez amateru je potreba se bat tech, kteri berou microstock velmi vazne a prodavaji obrovskou spoustu extremne kvalitnich fotky za nizkou cenu. Zjistili, ze v tom mnozstvi fotek je sila a da se tim taky vydelat - je to pripad prave Yuriho Arcurse a dalsich ( http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=629407 ), kteri foti nejvyssimi typy zrcadlovek a stredoformatem a pritom se jejich fotky prodavaji za podobnou cenu jako moje. Do wildlifu se asi jeste chvili nepusti, takze to mas dobre :) Ale bal bych se, ze se mozna objevi podobni i tam.


    Jinak mas zajimavou stranku a zaujalo me, ze prodavas fotky ze zoologickych zahrad. To se da jen tak nebo k tomu potrebujes povoleni od dane ZOO?
    A kde vlastne ty fotky prodavas? Koukal jsem, ze u fotek sice mas objednavkove cislo, ale uz jsem nenasel moznost to objednat :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Zdravím, osobně sem spíš proti microstock, ale co s tím nadělám. :) Povím proč. Microstock rapidně degradoval hodnotu umění fotografovat. Na microstocku mohou prodávat všichni a cena je tak nízká, že z toho neprofituje téměř nikdo krom provozovatele microstocku. Bohužel pak v praxi můžete být sebelepší fotografové, ale vaše práce se nezaplatí. Hodně profesionálních fotografů mi potvrdilo, že dost často slyší větu "Vaše fotografie jsou opravdu krásné, ale my potřebujeme šetřit tak si raději koupíme horší ale za pár kaček".

    Lidé prodávající na microstocku jsou většinou amateři "cvakači" který fotí pro radost a když jim to měsíčně vydělá třeba stovku, jsou rádi, ale profesionál investuje tisíce korun do své tvorby a stovka měsíčně ho prostě nezachrání.

    Samozřejmě se to netýká všech témat fotografické tvorby, ale třeba wildlife, o který se zajímám, se to týká velmi.
    COUPERFIELD
    COUPERFIELD --- ---
    BLACKX: to je celkem pekny :-) i fotky mas pekny... jen tak dal :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    COUPERFIELD: Udrzuju si napul automaticky generovany graf a tohle je asi dobra prilezitost na zverejneni. Ukazuje to postupny stav od prvniho prispeni na Shutterstock. Cervena cara je postupne pribyvani fotek (po pul roce jsem jich mel porad jen kolem stovky!) a zelena ukazuje postupne rostouci pocet stazeni (ted uz celkove pres pet set). Cena za stazeni je ruzna, ale v drtive vetsine tech $0.25 - nic extra, ale obcas se objevi $1.88 nebo jednou $28 za jedno stazeni.



    Nejstahovanejsi je ta, co je nize ( viz BLACKX ) - asi 50 stazeni. Dalsi dve po 40 stazenich jsou tyhle:





    Dal jsou nejake Parizske fotky, ale ty jsem fotil az pres prazdniny, takze ty jeste nemaji tolik prodeju (jinak viz moje portfolio: http://www.shutterstock.com/g/blackx )

    Nejvetsi akceleraci ale ma muj zatim jediny vektorovy pokus... ten je oblibeny i na jinych serverech:



    Ja z te odpovedi snad udelam prispevek do sveho blogu :D
    COUPERFIELD
    COUPERFIELD --- ---
    Ahoj, me by zajimalo jako uzivatele Shutterstocku, jake tam mate prodeje a z jakeho portfolia fotek? A ktera se vam prodala nejvic a kolikrat to je nejvic? :-)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak jsem po pul roce na Shutterstocku prodal svoji prvni enhanced licenci... coz znamena $28 pro me :) A vzhledem k tomu, ze neni exkluzivni, tak to muzu prodavat porad dal. Docela by me zajimalo, k cemu to lidi pouzivaji :) Je to tahle fotka:

    KEPASO
    KEPASO --- ---
    BLACKX: jop. mel jsem na mysli stiny, ktery jsem nazval gradientama, protoze jsou to pruhledne prechody. tem se vyvarovat urcite.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KEPASO: Diky, posledni dva dny jsem prave tyhle a podobne veci cetl. Kdyby to nekdo taky zkoumal, tak doporucuju nasledujici linky:

    http://bortonia.wordpress.com/tutorials/what-istock-does-and-doesnt-accept/
    http://sellinggraphics.com/24/how-to-prepare-vector-illustration-for-microstock-sale
    http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=156

    Vyplyva z toho hlavne, ze:
    - transparence a gradienty jsou dve ruzne veci, ale vicemene je dobre se vyhnout obema
    - AI zvlada gradientni meshe, coz je nahrada gradientu a existuje to i v AI8, takze istock to prijima. Bohuzel zadny jiny program to nenacte.
    - AI zvlada gradienty pri exportu rozsekat po jednotlivych barvach. S linearnimi gradienty je to moznost, radialni maji v sobe obcas diry. Asi neni dobre to pouzivat na nejaky hlavni objekt (neda se pozdeji uz obarvovat), ale na pozadi proc ne. Inkscape tuhle featuru ale nema :(
    - V Inkscape se da gradient simulovat tak, ze se vytvori dva krajni jednobarevne obdelniky a mezi nimi se programove dopocitaji zbyvajici kroky, coz vytvori spoustu objektu. Zase - vyuziti je jen nekdy.

    Ale zaver je porad jasny: Pokud to jakkoliv jde, tak se gradientum a transparencim vyhnout :)
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    BLACKX: je dobry si na istocku precist tento perfekni manual http://www.istockphoto.com/illustrator_1.0_intro.php a pak jej aplikovat. gradienty se nemuzou pouzit, protoze pri ukladani do eps dochazi ke slucovani pruhlednosti = vysledek nema editovatelnou pruhlednost, nybrz dochazi ke slucovani barvy pozadi s onou pruhlednosti a vysledkem je nova zrastrovana barevna plocha. vysledek tak stejne casto postrada kvality a vychazi z toho pazmek. navic ilustracka, co by mela bez techto hovadinek pod 1MB ma ve vysledku treba 90MB.
    takze pokud je zamerem vytvaret stin, musi se tak delat pomoci vektorovych ploch.
    to ale tlumocim pozadavky istocku, ted presne nevim, jak je shutter k temto vecem naklonenej. v te ukazce vidim kruhovej prechod, coz nechapu :), ze to bylo povoleny. asi to shutter bere.
    kazdopadne velke doporuceni je – vyhnout se pravym efektum.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ROMANICAK: Muzu dotaz? Pracuju ted trochu v Inkscape a dodelavam jednu fotku, tak jsem si rikal, ze jako vedlejsi produkt muzu nektere vektory zkusit prodat. Dival jsem se na pozadavky a vicemene se obecne nedoporucuje az zakazuje pouzivat ruzne efekty vcetne gradientu (hlavne na iStockPhoto). Ty mas nejake gradienty pouzite treba tady:
    http://www.shutterstock.com/pic-6692359/stock-vector-music-festival-vector-graphic-illustration.html

    To jsi to prevedl na jednoduche objekty? Nebo snad pouzil gradientni meshe ci jak se ti to povedlo? Jsem zmaten :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ROMANICAK: Na to asi budes potrebovat nekoho, kdo tam bezne fotky kupuje. Jinak totiz, jestli to dobre chapu, musis zaplatit minimalne $49, abys neco mohl stahnout. Za tuhle cenu budes moct stahnout 5 obrazku, coz je tady zbytecne, ale min zaplatit nejde.

    http://www.shutterstock.com/subscribe.mhtml

    P.S. Mas dost zajimave a rozsahle protfolio.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Ahoj, mam velkou prosbu...mohl by mi pls nekdo z vas registrovanejch na shutterstocku koupit obrazek? Preposlu penize, nebo predam...

    http://www.shutterstock.com/pic-20279815/stock-vector-cannabis-leaf-vector-illustration.html
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    BLACKX: na rybach mam zatim to portfolio postaveny a jsem rad ze je tam berou i kdyz uz neni kde fotit :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    SOFTA: Diky! Me se teda nejvic libi ty rybicky :) A trochu se divim, ze ta hezka fotka s katedralou v Nantes je podple popularity tak vzadu. Ale taky to uz beru jako loterii.


    BLACKX: ad odmitnuti - pred pul hodinou me prislo odmitnuti stejne fotky od iStockPhoto, ze pry je videt logo na jerabu! Ja se z toho... :)
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    BLACKX: tady muzes kouknout , jsou tam vetsinou jenom nocni fota , protoze jsem mel porad zatazeno :(
    http://www.shutterstock.com/results.mhtml#gallery_id=154165&page=1
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Divne odmitnuti pretrvavaji :) Tentokrat BigStockPhoto - z 22 fotek prijali ty mrakodrapove a spoustu ostatnich (tady vetsinou nejsou vybiravi), a neprijali dve fotky. Jedna je se sochou, to chapu, ale co ta druha? V serii byla jeste jedna skoro stejna a tu vzali... !?

    Vlevo odmitnuta, vpravo prijata. Loga na mrakodrapech nejsou videt ani v jednom pripadu...

    Ted koukam, ze vlevo je videt ten velky oblouk a vpravo je sikovne skryty za Eiffelovkou... to by mohl byt duvod, ale na druhou stranu vzali fotky, kde byl ten oblouk videt mnohem vic. Takze zase nechapu :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam