• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    Zajímavý průzkum! Taky mi ty výdělky vycházejí stejně - Shutterstock, iStock, Fotolia, Dreamstime. Ostatní fotobanky jsem ještě nezkoušela, otravuje mě tam nahrávat obrázky a koukám, že to asi nemá ani moc smysl, podle toho průzkumu moc nevynáší.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Microstock group zverenilo statistiky fotografu, kteri se prihlasili do pruzkumu (asi 450 lidi, kteri maji pres 400 000 fotek):

    http://blog.microstockgroup.com/microstock-survey-2009-results

    Tesi me, ze pomery vydelku na ruznych serverech vychazeji velmi podobne tem statistikam, co jsem se m daval ... takze Shutterstock vpredu, iStockPhoto se drzi, pak s odstupem Fotolia a Dreamstime, BigStockPhoto uplne vzadu a ostatni servery prakticky nema cenu brat v potaz.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: jo to bude asi tak, všude chtějí jiný a na shutterstocku teď začali vidět problémy i tam, kde jiné fotobanky problémy nevidí, občas je mi to záhadou.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: ok to s organizaci v LR uz trochu chapu :) Asi vyuziju kolekce. To mi prijde prehlednejsi. Myslel jsem ze to budeu delat tak ze zkusim vetsi mnozstvi hodit na shutterstock. tam mi zatim schvalili skoro vsechno a podle toho co zamitnou udelam vyber na ostatni banky :) Ale kdyz vidim tvuj system tak asi ruzny banky chteji ruzny fotky tak bude lepsi zkouset vsechny vsude :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Ted jsem tu otazku nepochopil :) Pri jakem vkladani? Do fotobank?
    Pripravim si serii fotek v rawech, at uz v nejake collection (nemusi byt smart) nebo pod nejakym novym neexportovanym klicovym slovem, jako "!MicrostockPublikovat4", a az je mam vsechny pripravene - upravene, s klicovymi slovy, pojmenovane - tak je exportuju do nejake slozky, cimz se z nich poprve stane .jpg, a nahraju na servery

    V podstate jde vse delat v Lightroomu, i to pojmenovavani a pridavani klicovych slov, ale je to neergonomicke, takze na to mam program, ktery ta slova pridam primo do .xmp a pak je importuju zpet do Lightroomu... ale v samotnem LR to jde taky, pokud nechces delat neco sloziteho.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: ok takze to tridis pomoci klicovych slov a zadny kolecke a tak. A jak pak resis to aby si rychle nasel jpg pri vkladani? ze si exportujes do nejaky zvladni slozky? protoze ja mam jinak fotky usporadany slozku s datumem akce a v tom raw a pak slozku s jpg. Nez bych nasel jednotlivy jpg co potrebuju tak bych se zblaznil :) Musim to nejak promyslet dokud mam pro banky vybrano jen par fotek, aby to melo nejakej jednoduchej system .)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Tam je moznosti mraky :) Ja na to pouzivam primo klicova slova, u kterych mam zaskrtnuto neexportovat... mam to i rozdelene po agenturach a stavech, tj. "iStockPhoto", "iStockPhoto_odmitnuto" a "iStockPhoto_pending" a vsechno to je potomek slova "!Microstock", takze muzu rychle najit vsechny relevantni fotky.

    A pak jsou tu Smart collections, ktere muzes nechat vybrat ze vsech fotek jako ty, co obsahuji XY nebo neobsahuji ZZ.

    Jinak se taky nahoru do te vyhledavaci listy (klavesa "\") da rychle zapnout textove vyhledavani treba "iStock Shutter !odmit" znamena fotky z iStockPhotu a Shutterstocku, ktere nebyly nikde odmitnuty.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: jo taky fotim do raw, ale udelal jsem si jako slozku s vyberem kde mam jpg urceny pro banky :) Abych je nemusel vyhledavat po ruznych slozkach. Nevim asi je na to nejaka lepsi funkce LR jako nejakej katalog nebo oznaceni, ale tohle me napadlo jako prvni .) Musim vymyslet neco jinyho :) Asi udelam nejakej katalog a jpg si vyexportuju do dany slozky pro banky.
    Tak snad to posledni SR-EL pujde dat pryc u tech co tam mam :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: U toho prvniho ti neporadim. Ten system si nekomplikuju a fotim do rawu, k cemuz se vytvori ten .xmp soubor :)

    U toho Dreamstime to SR-EL si precti ten text, hlavne "The photographer is required to disable the file permanently from all other places where he may sell it, as soon as possible after the sale occured, but no longer than 72 hours." ... pokud to mas na jinych agenturach, tak nevim, jesti to muzes garantovat.. Specificky u iStockPhoto je doba ruseni _mozna_ az tricet dni a u BigStockPhoto to snad jde rusit jen po dotazu na zakaznickou podporu, oficialne to asi ani neni podporovane. Takze ja tohle nikdy nezaskrtavam.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: No mam trochu problem :) jsem si vymyslel system, ze si vyexportuju jpg ty si upravim a ulozim do nejaky slozky, kterou budu pouzivat jenom na vkladani do bank. naimportuju si ty jpg zpet do LR a klicovy slova tam vlozit jsou ale ten Titul a popis uz ne. Tam to pak zapisuje ty metadata do xmp souboru, ale ten se vytvari jenom u RAWu jestli to dobre chapu.
    A jeste dotaz ohledne prav u fotek na dreamstime. Je tam na konci Web Usage (W-EL) , Print Usage (P-EL) ,Sell the rights (SR-EL) tak zaskrtavam vsechno a u toho posledniho jeste tu cenu 250 :) je to tak spravne. jestli jsem teda dobre pochopil ty popisky v infu u tech prav :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Presne nevim, ja vyplnuju vzdy oboje (s trochu jinymi texty) a pripada me, ze kazdy si vezme neco jineho... ani vlastne nevim, jestli nektera banka bere oba texty :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: dik mam to v cestine a tam je v tom Rychlym popisu mam Titul a Popis. Tak to hodim do Titulu? Takze treba pak na iStocPhoto a shutterstock to berou zase jinak? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Oni to neberou podle nazvu souboru, ale podle Title & Caption (kazdy bere neco jineho) v IPTC tagu. To se nastavuje vpravo pod panelem klicovych slov v panelu Metadata, prepni si ho treba na "Quick Describe" a mas to tam.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Mam takovej dotaz ohledne LR. Klicovy slova se mi dreamstime.com nahrali v pohode, ale nazev se mi automaticky nevyplnil i kdyz jsem v LR dal treba xxx.jpg zadal jsem to normalne do kolonky Nazev souboru nebo to ma byt jinde? se mi to nechce delat rucne :)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    Blog o fotobankách - co nejvíc letí, co se tam nahrávat nemá, proč mě to baví, kolik mi to vynáší, kdo je tam největší machr... Ráda uslyším vaše názory a vaše zkušenosti!
    www.designbox.cz
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    ZABIAS: std. jo, jinak placený pro 11.
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    ZABIAS: ty lookstat ty jsou jen pro dve banky ?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: vratil bych se ktomudle opravdu bych chtel nekoho aby se mi o fotky staral co uz mate zkusenosti ? nechcete se spojit a treba odnich ziskat mnozstevni slevu ?
    AMATI
    AMATI --- ---
    MIKEKT: Tiez myslim, ze uz tam mas nieco nahrane, mne teraz zamietli ilustracie, a mam tam "Upload samples", predtym tam tiez tusim bolo "Pending Approval"
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: mám takový dojem, že to znamená, že už tam máš něco nahráno, jinak je tam vidět "upload" nebo "apply", takže bych tomu věřila ;) ale už si to moc nepamatuji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam