• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    GHOSTSTALKER: saxana :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GHOSTSTALKER: Hehe, ale je to ze zacatku fakt nenapadne :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    lol, koukam, ze na istock se obcas dostanou fakt kvalitni veci :)

    http://photoshopdisasters.blogspot.com/2010/06/istockphoto-beautiful-billbroad.html
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    HYSTERIA: No přesně, určitě záleží hrozně moc na hodnotiteli, zvlášť na iStocku jsou na tohle experti! Nejdřív mi to vrátí, ať opravím klíčový slova, pak ať opravím otevřené cesty (dělám obrázky v Illustratoru) a nakonec mi řeknou, že to vůbec nechtějí! To bych vraždila!
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    ZAZULE: ja mám při odeslání fotek o víkendu štěstí na dementy - většinu mi vrátí (dle mého opravdu neopodstatněně) a v pondělí naopak vezmou zas všechno:)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    PULKA: dobrej tip :-)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    PULKA: Oni už tam právě čekaj od středy a pořád je neschválili. Je to hrozný, někdy je to schválený hned a někdy to trvá nekonečně dlouho. Ale je fakt, že nahrání v sobotu je asi nejjistější postup. :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    ZAZULE: tak je nahraj až v sobotu ;)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    Taky máte tak rádi, když vám na Shutterstocku schválí obrázky v pátek odpoledne, takže se objeví v sobotu, kdy nikdo nestahuje a v pondělí jsou už zahrabané pod nánosem dalších? Ach jó.
    HAC
    HAC --- ---
    PULKA: Co mas za Zoner Photo Studio?

    Ja mam Zoner Photo Studio 11 Professional a ten umi hromadne prirazovani klicovych slov atd. Jak je to s nizsima verzema to netusim.
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    BLACKX: Přesně :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZAZULE: To je debilni... kdyby za to nedavali penize, tak nevim :)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    BLACKX: Není, jen třeba na Shutterstocku chtějí malý náhled, asi 600 pixelů na šířku a jinde zase co největší. A taky třeba Fotolia, Dreamstime a Shutterstock příjmají EPS 10, ale iStock jen EPS 8, Fotolia si to přeje zazipovat...no je to otrava, nahrávat ty vektory. Proto musím mít na každou fotobanku extra složku.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZAZULE: Aha, zapomnel jsem na ty vektory. Ale kdyz jsem uploadoval svuj jediny vektor, tak jsem myslim nahraval vsude jen jeden .jpg obrazek ... asi 5000 x 3500 pixelu. Je nejaka vyhoda, kdyz pouzijes vsude jinak velky obrazek?
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    BLACKX: S tou velikostí to mám trochu jinak, dělám vektory a každá fotobanka k tomu chce jinak velký JPG. Tak si ty obrázky dávám do každé složky zvlášť.
    A s tím průměrem to teda vychází na těch 2.560 dolarů ročně, to je měsíčne zhruba 4.000 Kč. To není nic moc, to jsem se svýma ubohýma 190 obrázkama už nad tím. Ale do 10,650 ročně mám taky hodně daleko, ale je vidět, že to jde, aspoň to pro mě bude motivace makat. :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Tak uz mame odpoved od autora a je to prijem za rok... skoda :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: MIKEKT: ZAZULE: Díky, zkusím se nad tím zamyslet víc až budu mít po zkouškovém, nějaký systém na to jít udělat musí. Klidně to nahraji na web ručně (přes ftp), ale popisování metodou copy-paste mne brzy zničí, zabere to moc času, asi budu muset odhalit to popisování rovnovnou do souboru ;)

    ZAZULE: taky myslím, že je to jen roční průměrný/medián výdělek jinak by to bylo docela hodně, to by se tím možná i živili ;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZAZULE: To jsem nepochopil s tou velikosti... proc nenahrat vsude maximalne velky obrazek? Snizujes tim sum?

    Jinak tech 10,654 dolaru _je_ prumer, jenze to je prave problem prumeru... kdyz mas fotografy, co vydelaji 1, 1, 1, 1, 1, a 100 dolaru, tak je prumer kolem padesati dolaru, ale je to tezce mimo prumerneho fotografa. Proto je tam ten median, coz je vydelek fotografa, ktery je v poradi uprostred (tj. polovina lidi ma min nez on a polovina vic).
    Takze misto padesati dolaru by tady vyslo 1 :) Coz je realnejsi....

    Myslism, ze ten prijem je opravdu jen za rok, vsak pro drtivou vetsinu fotografu to neni jejich zamestnani. Ale napsal jsem tam komentar, tak snad na tohle dostaneme odpoved od autora.
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    PULKA: BLACKX: MIKEKT: Já mám pro každou fotobanku složku a každá má podsložku UPLOADOVANO. Nový obrázek dám do každé složky (stejně ho chtějí všude jinak veliký) a když ho nahraju, přesunu ho do podsložky UPLOADOVANO. Na klíčová slova používám Adobe Bridge, to je celkem fajn, to bych doporučila.
    BLACKX: Koukám, že jsem ten Average Income asi blbě pochopila, myslela jsem, že těch 10,654 dolarů je průměrný roční výdělek. Ale těch 2.500 jako roční je zase dost málo. Ale jestli jsou to měsíční výdělky, tak teda ten s těma 10,650, to musí být Yuri Arcurs! :)) Klanim se do pasu někomu, kdo tohle vydělá a tiše závidim! :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Jak rika MIKEKT, tak ja se s tim drbu rucne a oznacuju si kazdou podle toho, kde ji vzali nebo ne. Ale jak to udelat inteligentne, davkove a/nebo rychle, to nevim... mozna nahravat pres iSyndica, ale to neni zdarma.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    PULKA: no BLACKX to dela pomoci klicovych slov, ktera se k fotce pri exportu z rawu nezapisuju k jpgu. Ja to zatim neresil a proste do kazdy banky dam vsechny vybrany a bud mi to prijmou nebo ne :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: jasně, je to v profilu a pak i u každé fotky zvlášť ;) jo a rádo se stalo

    Neměl byste pro mne někdo odkaz na to, jak inteligentně zařídit správu nahraných/přijatých fotografií? Momentálně to šoupu do složek a popisuji metodou copy-paste, ale asi by to šlo rovnou zapsat do informacích ohledně fotografie (nějaký tip, jak to udělat dávkově, event. jestli je někde popis, které kategorie která fotobanka bere?)
    Jako software nepoužívám nic extra, mám ten CaptureOne od Nikonu + Zoner Photo Studio a nějaké prastarý Photoshop v jiném notebooku (asi rok 2004/5).
    Prostě nějaký tip, jak to nahrávání maximálně zefektivnit? Program ne-zdarma nechci.

    Vím, že jste se o tom před chvílí bavili, ale potřebovala bych to víc polopatě ;) Díky za rady :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam