• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: MIKEKT: ZAZULE: Díky, zkusím se nad tím zamyslet víc až budu mít po zkouškovém, nějaký systém na to jít udělat musí. Klidně to nahraji na web ručně (přes ftp), ale popisování metodou copy-paste mne brzy zničí, zabere to moc času, asi budu muset odhalit to popisování rovnovnou do souboru ;)

    ZAZULE: taky myslím, že je to jen roční průměrný/medián výdělek jinak by to bylo docela hodně, to by se tím možná i živili ;)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    PULKA: BLACKX: MIKEKT: Já mám pro každou fotobanku složku a každá má podsložku UPLOADOVANO. Nový obrázek dám do každé složky (stejně ho chtějí všude jinak veliký) a když ho nahraju, přesunu ho do podsložky UPLOADOVANO. Na klíčová slova používám Adobe Bridge, to je celkem fajn, to bych doporučila.
    BLACKX: Koukám, že jsem ten Average Income asi blbě pochopila, myslela jsem, že těch 10,654 dolarů je průměrný roční výdělek. Ale těch 2.500 jako roční je zase dost málo. Ale jestli jsou to měsíční výdělky, tak teda ten s těma 10,650, to musí být Yuri Arcurs! :)) Klanim se do pasu někomu, kdo tohle vydělá a tiše závidim! :))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Jak rika MIKEKT, tak ja se s tim drbu rucne a oznacuju si kazdou podle toho, kde ji vzali nebo ne. Ale jak to udelat inteligentne, davkove a/nebo rychle, to nevim... mozna nahravat pres iSyndica, ale to neni zdarma.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    PULKA: no BLACKX to dela pomoci klicovych slov, ktera se k fotce pri exportu z rawu nezapisuju k jpgu. Ja to zatim neresil a proste do kazdy banky dam vsechny vybrany a bud mi to prijmou nebo ne :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: jasně, je to v profilu a pak i u každé fotky zvlášť ;) jo a rádo se stalo

    Neměl byste pro mne někdo odkaz na to, jak inteligentně zařídit správu nahraných/přijatých fotografií? Momentálně to šoupu do složek a popisuji metodou copy-paste, ale asi by to šlo rovnou zapsat do informacích ohledně fotografie (nějaký tip, jak to udělat dávkově, event. jestli je někde popis, které kategorie která fotobanka bere?)
    Jako software nepoužívám nic extra, mám ten CaptureOne od Nikonu + Zoner Photo Studio a nějaké prastarý Photoshop v jiném notebooku (asi rok 2004/5).
    Prostě nějaký tip, jak to nahrávání maximálně zefektivnit? Program ne-zdarma nechci.

    Vím, že jste se o tom před chvílí bavili, ale potřebovala bych to víc polopatě ;) Díky za rady :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    PULKA: Jo tak jsem to dobre pochopil, ale tohle nastaveni je v profilu jako celkove. Necham to odskrtnuty, abych nemusel hlidat kde co mam a kde ne:) Dík za odpoved
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT:
    I accept to be a Fotolia total exclusive contributor and I accept to be bound to the Fotolia exclusive contributor = Souhlasím s tím, že se stanu výhradním přispěvatelem (tj. fotografem) pro Fotolii a dále se zavazuji dodržovat pravidla exkluzivní spolupráce (druhá věta je trošku volněji)
    You are now set up as a FOTOLIA NON-EXCLUSIVE CONTRIBUTOR = Momentálně jste nevýhradní přispěvatel Fotolie.

    Jednoduše to znamená, že pokud zaškrteš exclusive (výhradní), tak fotky nesmíš prodávat jinde, ale máš větší zisky. Myslím, že už ses na to (nebo možná někdo jiný) ptal někde ohledně exkluzivity.

    Doporučuji nastavit jen u fotek, které Ti nikde jinde nevezmou :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Zkousim registaci na Fotolia. Co presne znamena tohle?
    I accept to be a Fotolia total exclusive contributor and I accept to be bound to the Fotolia exclusive contributor
    Nezaskrtnu jsem to :) A mam u pridani fotek tuhle hlasku
    You are now set up as a FOTOLIA NON-EXCLUSIVE CONTRIBUTOR
    Mam to zaskrnout nebo se tomu nevenovat? :) A pokracovat v pridavani
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZAZULE: jj, asi to tak bude.

    Jako dalsi zajimava vec v tom pruzkumu me prislo tohle:
    Average Income: $10,654
    Median Income: $2,560

    To znamena, ze vydelek prumerneho prispevatele je tech $2560, ale odpovidal i jeden nebo vice opravdu top prispevatelu, kteri ten celkovy prumer tahnou strasne zpusobem nahoru. ... To je taky zajimava informace pro jine pruzkumy -> pokud tam bude prumer, nesmime ho brat jako to, co si bezny fotograf vydela. Ta skutecna castka je mnohem nizsi.
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    Zajímavý průzkum! Taky mi ty výdělky vycházejí stejně - Shutterstock, iStock, Fotolia, Dreamstime. Ostatní fotobanky jsem ještě nezkoušela, otravuje mě tam nahrávat obrázky a koukám, že to asi nemá ani moc smysl, podle toho průzkumu moc nevynáší.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Microstock group zverenilo statistiky fotografu, kteri se prihlasili do pruzkumu (asi 450 lidi, kteri maji pres 400 000 fotek):

    http://blog.microstockgroup.com/microstock-survey-2009-results

    Tesi me, ze pomery vydelku na ruznych serverech vychazeji velmi podobne tem statistikam, co jsem se m daval ... takze Shutterstock vpredu, iStockPhoto se drzi, pak s odstupem Fotolia a Dreamstime, BigStockPhoto uplne vzadu a ostatni servery prakticky nema cenu brat v potaz.
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: jo to bude asi tak, všude chtějí jiný a na shutterstocku teď začali vidět problémy i tam, kde jiné fotobanky problémy nevidí, občas je mi to záhadou.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: ok to s organizaci v LR uz trochu chapu :) Asi vyuziju kolekce. To mi prijde prehlednejsi. Myslel jsem ze to budeu delat tak ze zkusim vetsi mnozstvi hodit na shutterstock. tam mi zatim schvalili skoro vsechno a podle toho co zamitnou udelam vyber na ostatni banky :) Ale kdyz vidim tvuj system tak asi ruzny banky chteji ruzny fotky tak bude lepsi zkouset vsechny vsude :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Ted jsem tu otazku nepochopil :) Pri jakem vkladani? Do fotobank?
    Pripravim si serii fotek v rawech, at uz v nejake collection (nemusi byt smart) nebo pod nejakym novym neexportovanym klicovym slovem, jako "!MicrostockPublikovat4", a az je mam vsechny pripravene - upravene, s klicovymi slovy, pojmenovane - tak je exportuju do nejake slozky, cimz se z nich poprve stane .jpg, a nahraju na servery

    V podstate jde vse delat v Lightroomu, i to pojmenovavani a pridavani klicovych slov, ale je to neergonomicke, takze na to mam program, ktery ta slova pridam primo do .xmp a pak je importuju zpet do Lightroomu... ale v samotnem LR to jde taky, pokud nechces delat neco sloziteho.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: ok takze to tridis pomoci klicovych slov a zadny kolecke a tak. A jak pak resis to aby si rychle nasel jpg pri vkladani? ze si exportujes do nejaky zvladni slozky? protoze ja mam jinak fotky usporadany slozku s datumem akce a v tom raw a pak slozku s jpg. Nez bych nasel jednotlivy jpg co potrebuju tak bych se zblaznil :) Musim to nejak promyslet dokud mam pro banky vybrano jen par fotek, aby to melo nejakej jednoduchej system .)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Tam je moznosti mraky :) Ja na to pouzivam primo klicova slova, u kterych mam zaskrtnuto neexportovat... mam to i rozdelene po agenturach a stavech, tj. "iStockPhoto", "iStockPhoto_odmitnuto" a "iStockPhoto_pending" a vsechno to je potomek slova "!Microstock", takze muzu rychle najit vsechny relevantni fotky.

    A pak jsou tu Smart collections, ktere muzes nechat vybrat ze vsech fotek jako ty, co obsahuji XY nebo neobsahuji ZZ.

    Jinak se taky nahoru do te vyhledavaci listy (klavesa "\") da rychle zapnout textove vyhledavani treba "iStock Shutter !odmit" znamena fotky z iStockPhotu a Shutterstocku, ktere nebyly nikde odmitnuty.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: jo taky fotim do raw, ale udelal jsem si jako slozku s vyberem kde mam jpg urceny pro banky :) Abych je nemusel vyhledavat po ruznych slozkach. Nevim asi je na to nejaka lepsi funkce LR jako nejakej katalog nebo oznaceni, ale tohle me napadlo jako prvni .) Musim vymyslet neco jinyho :) Asi udelam nejakej katalog a jpg si vyexportuju do dany slozky pro banky.
    Tak snad to posledni SR-EL pujde dat pryc u tech co tam mam :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: U toho prvniho ti neporadim. Ten system si nekomplikuju a fotim do rawu, k cemuz se vytvori ten .xmp soubor :)

    U toho Dreamstime to SR-EL si precti ten text, hlavne "The photographer is required to disable the file permanently from all other places where he may sell it, as soon as possible after the sale occured, but no longer than 72 hours." ... pokud to mas na jinych agenturach, tak nevim, jesti to muzes garantovat.. Specificky u iStockPhoto je doba ruseni _mozna_ az tricet dni a u BigStockPhoto to snad jde rusit jen po dotazu na zakaznickou podporu, oficialne to asi ani neni podporovane. Takze ja tohle nikdy nezaskrtavam.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: No mam trochu problem :) jsem si vymyslel system, ze si vyexportuju jpg ty si upravim a ulozim do nejaky slozky, kterou budu pouzivat jenom na vkladani do bank. naimportuju si ty jpg zpet do LR a klicovy slova tam vlozit jsou ale ten Titul a popis uz ne. Tam to pak zapisuje ty metadata do xmp souboru, ale ten se vytvari jenom u RAWu jestli to dobre chapu.
    A jeste dotaz ohledne prav u fotek na dreamstime. Je tam na konci Web Usage (W-EL) , Print Usage (P-EL) ,Sell the rights (SR-EL) tak zaskrtavam vsechno a u toho posledniho jeste tu cenu 250 :) je to tak spravne. jestli jsem teda dobre pochopil ty popisky v infu u tech prav :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Presne nevim, ja vyplnuju vzdy oboje (s trochu jinymi texty) a pripada me, ze kazdy si vezme neco jineho... ani vlastne nevim, jestli nektera banka bere oba texty :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: dik mam to v cestine a tam je v tom Rychlym popisu mam Titul a Popis. Tak to hodim do Titulu? Takze treba pak na iStocPhoto a shutterstock to berou zase jinak? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Oni to neberou podle nazvu souboru, ale podle Title & Caption (kazdy bere neco jineho) v IPTC tagu. To se nastavuje vpravo pod panelem klicovych slov v panelu Metadata, prepni si ho treba na "Quick Describe" a mas to tam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam