• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: Pokud ho napises, dam ho na nastenku :)
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    co takhle nejakej navod jak nejlepe upoadnout otky do co nejvice fotobanek co poskladame ? dal bych ho pak na nastenku . :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Taky jsem to na DT zkusil a shodou okolnosti jsem vcera menil kontaktni mail na Fotolii, coz me donutilo tam vyplnit znovu i ten danovy formular... a dneska me od nich prisel mail s hlavickou "Your W/H tax form submission has been validated", kde je mimo jine i veta "Foreign residents in a tax treaty country, and ITIN submitted with form, enjoy tax treaty benefits on U.S. source income. Foreign residents with form validated without ITIN submission, are subject to 30% withholding tax on U.S. source income. " ... takze to chapu tak, ze to sice odeslat jde, ale je to k nicemu, aspon na FT.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: nikde ho zatím po mně nechtěli, vždycky to jde udělat zatím bez toho a fungujeto - ss a fotolia, dneska jsem to tak udělala i zde a zatím ok.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak *PRY* ITIN ani na Dreamstime neni potreba... mam to z druhe ruky, takze to neberte na 100 % ( [ MERLKIR @ Merlkirovi panáci aneb Honzíkova cesta ] )
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    AMATI: Vsechno sranda, az na ITIN... uz ho nekdo mate? :) Me se do toho posilani pasu nekam moc nechce, ale nejak to uz budu muest resit.

    SOFTA: Moje nejvic barevne prehnane hory se nejvic prodavaji :) ( http://www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=305500 ) Ale pravda, je to v miste, kde je cervena poust a rude hory a navic zrovna super vychod slunce. Docela by me zajimalo, jak moc se ty tvoje hory a prodavaji... na oplatku nabizim zase nejake svoje statistiky :) ... posta?
    AMATI
    AMATI --- ---
    Tak konecne mam prvy zarobok na Dreamstime - akurat mi prave prisiel email, ze musim tiez vyplnit tlacivo na dane... Uz ste to niekto vyplnali?
    Neviem co mam vybrat z:

    3. Type of beneficial owner:
    Individual
    Disregarded entity
    Simple trust
    atd...
    Predpokladam, ze individual, alebo?

    6. U.S. Taxpayer Identification Number (see instructions)
    SSN or ITIN
    EIN

    - mention "applied for" in case you applied for an ITIN and are waiting for IRS issuance
    - mention "no treaty country" if no tax treaty exists between US and your country
    applied for (0%)
    no treaty country (30%)

    7. Foreign tax identifying number, if any (optional)
    8. Reference number(s) (see instructions)

    Mate niekto nejaku radu? Dik vopred, chcu to vyplnit do 15.9., a som prave na dovolenke, tak nemam velmi cas to hladat :-(
    SOFTA
    SOFTA --- ---
    BLACKX: ja treba hory barevne neprehanim a vesrkze z letoska mam nahrany a prijaty vsechny co jsem zamyslel komercne prodat , dokonce se dost prodavaj :)

    KOSMO: myslim ze se jim nelibí cerny stiny a u obili hloubka ostrosti ( pohybova neostrost ) , zkus se podivat na moje fotky hor http://www.shutterstock.com/gallery-154165p1.html
    PULKA
    PULKA --- ---
    KOSMO: jojo, moje nejprodávanější fotka na ss: http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=53193472 jenom mne to nebavi fotit, takze budu muset najit neco jineho - tohle byla fotka porizena pred hoodne dlouhou dobou.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    SUPER odpověď! Abych řekl pravdu prohlédl jsem jen ty nejstahovanější snímky a dál se otázkou toho co všechno už mají v bance nezabýval, protože to je tušim 12 mil. snímků :-) Prostě jsem za sebe poslal to nej co mám zrovna v noťasu... takže díky za radu porozhlédnu po těchto klíčových slovech v bance, abych věděl o co GO.

    A je tu druhá věc - barvy - vím, že nejsou optimální, protože všechno upravuji na kancelářském noťasu od Dellu a orientuji se snad více podle histogramů v LR než podle obrazovky a mám strach, že to naopak přepísknu... takže se saturací a vibrance šetřím - nechci z toho dělat jinou planetu :-) Až přijedu domů (za rok, dva, tři .-) tak ty nej udělám znovu na pořádném monitoru... všechno je to 14 bit RAW

    Pro fotobanky jsou asi mnohem zajímavější snímky z průmyslových prostředí, které čas od času fotím také... příště jim tam šoupnu nějaké dráty, železa a šuplery :-))) bez MR
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KOSMO: U tech fotobanek je drsne hlavne to, jak obrovska je tam konkurence... ale to neznamena, ze clovek nemuzes natrefit na neco, v cem je dobry a ostatni toho mocnenahravaji.

    Kolem tech krajinek: Zkus si na nejake fotobance najit "mountains" a podivej se, jak moc barevne fotky leti... sila, co? :) Ty tvoje jsou proti tomu moc "normalni", myslim si, ze ty barvy se musi vic prehnat (a jeste zustat vcelku realne).

    Ta prvni fotka me pripada na microstock moc umelecka a navic to nejspis foti kazdy, ja jich mam doma taky dost :) Nevybocuje nijak z prumeru, navic barevne je spis utlumena, maji jich hodne a navic zkus si polozit otazku: Co by to melo ilustrovat?... Obili? Zkus si najit "corn focus" a uvidis spoustu vyrazne lepe ilustrativnich fotek. Je to dobra inspirace jak fotit priste. Samozrejme ta tvoje fotka neni spatna, jen proste neni vhodna pro microstock.

    Ta tretu me pripada nudna barevne i kompozicne... tezko si dokazu predstavit, ze bych ji vyuzil nekde v katalogu jako pozadi, kdyz mam k dispozici na fotobanka spoustu krasne osvetlenych hor se sluncem. Leva cast je u tebe strasne tmava.

    Ta prostredni me pripada nejvic vyuzitelna, i kdyz je ten cerny stin to trochu kazi. Navic lepsi by byla modra obloha, protoze pak by to byl prostor pro designera, ktery by tam mohl vlozit nejaky text (tzv. copy space)

    Dival jsem se zbezne na Flickr a libi se me hlavne tahle:
    http://www.flickr.com/photos/honza_strnad/4944741737/in/photostream#/
    Dobra kompozice, jen skoda tech mraku a kdyby vpravo dole to bylo vyplneno nejakym konem, tak by to bylo super... ale zase jsou tam ty barvy nemastne neslane. Zkus priste pri upravach pridat sytost (resp. vibrance v Lightroomu... takova sytost barev s mirou)

    To je samozrejme muj nazor... taky toho nejak moc neprodam, ale takhle bych to udelal ja. Samozrejme rad uslysim nazor jiny nebo potvrzeni mych slov od nekoho jineho :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KOSMO: nam taky nevzali 10 fotek z bestof z 5500 fotek, ktere jsou vyberem z 15000 :)
    Skoro mi to prijde jako pravidlo, ze napoprvy to nevezmou, co tak ctu na netu, tak se to stava casto a lidi radeji zacit s vektory/grafikou, ktery jsou dneska hodne pouzitelny a prodavany pro webovou grafiku
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    BLACKX: A konstriktivní kritice se vůbec nebráním... je mi jasné, že jsou banky asi dost plné podobných krajin... nicméně jsem to nečekal až tak drsně :-( obzvláště za to NIC co za to nabízejí :-) ostatně to je důvod proč jsem ještě do banky žádnou fotku neposlal :-)
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    To BlackX: Tady je ukázka tří z těch deseti - na Flickru to najdeš všechno...

    Nutrition for every-body

    Moon land

    Morning time

    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Neoc jineho: Urcite jste si vsimli nove struktury cen na iStockPhoto... pokud tu neni nekdo opravdu dobry nebo exklusive, tak to prakticky znamena, ze my vsichni fotografove (ilkutratori, ...) dostaneme 15 % z finalni ceny. Predtim to bylo 20 % a i to bylo malo. Je kolem toho na netu dost poprask.

    Premyslim, jestli tam vubec jeste nahravat fotky. Nahravaci proces je priserne zdlouhavy ve srovnani se vsemi ostatnimi fotobankami ( http://www.arcurs.com/uploading-time-average ) a vydelky se zmensi.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KOSMO: Rekl bych, ze drsni jsou porad stejne, jen fotograf se nauci nedelat ty stejne chyby ;) Mohl bys sem (nebo me do posty) na ukazku dat nejakou z tech fotek? Kldine malou a s vodoznakem.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    Tak jsem si řekl, že taky testnu prodej přes microstock. Prolezl jsem tou otravnou registrací na Shutterstocku a uploadnul deset čerstvých fotek z Himaláje (více méně krajinek) a čekal co mi k tomu napíšou... a výsledek???

    Všechno špatně - špatné světlo, špatné vyvážení bílé, malá komerční využitelnost...

    Takže na podruhé jim pošlu vyloženě něco "zakázkového". A měl bych dotaz - oni jsou pořád takhle drsní při třídění nebo časem poleví a nechají vás uploadovat podle vás???
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BLACKX: nj, ale rekl bych, ze ne ve vsech zemich to bude stejne... pokud vim, tak v CR snad nic jako property release neexistuje
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak co prodeje? :) Pres prazdniny to bylo nejake slabsi, ale zda, ze by se to ted mohlo trochu rozjet.

    Jinak na PantherMedia je zajimavy clanek o verejne a neverejne pristupnych objektech a o tom, kdy je potreba Property Release... hezke shrnuti:
    http://blog.panthermedia.net/2010/09/08/public-vs-private-place/?langswitch_lang=en

    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    HAC: tjn :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam