• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    MIK_CZ: něco jsem tam nasypal, ale moc velký provoz nepozoruju :-)
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    ZABIAS: zije vubec ta fotobanka jeste?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: jj MR mam ale teda cesky no takze dalsi naklad notarsky prelozit :/
    no i tak je to proste drahy proto bych radsi nekoho kdo by to udelal za procenta :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: Teď mně ještě napadl takový problém: Nevím, jestli s tím počítáš, ale pro všechny fotky s lidmi musíš mít pro každého z nich podepsaný _anglický_ model release. Ten se nascanuje a pošle do těch jednotlivých fotobanek a opravdu se to kontroluje. Každá fotobanka má vzor na svých stránkách a je už i celkem "standardizovaná" podoba, kterou berou všechny fotobanky (např. tam musí být svědek a takové vylomeniny).

    Pokud máš jen český model release, asi bys musel sehnat ty lidi a jejich podpisy, pokud to nejde, máš asi smůlu.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: No není to sice světová špička (se kterou budeš soupeřit o zákazníky), ale myslím, že aspoň část má potenciál. Ono by se ti těch čtyřicet možná vyplatilo :) A nebo spíš zkusit to s tím picWorkflow po částech - napřed vybrat 100 nejlepších fotek a poslat je tam. To ještě není vysoká investice a uvidíš podle toho, co dál.
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    http://www.fotobanka.cz/galerie/6c11066f02532e18dcbb50c6be327e74
    no 40urcite nedam proto sem tady zkousel nadsence atd, tady na odkazu je tak pulka, zbytek je lepsi novejsi :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: No teoreticky by to právě picWorkflow mělo zajistit - nahraješ fotky a oni ti to oklíčují a nahrají, kam si řekneš. Ale pošlou ti tu fakturu :) Taky není divu, je to hodně práce. Ale ta cena není tak hrozná, píšou 10 centů za klíčová slova, 20 za název (snad se do toho počítá i description)... a pak "pennies" za upload na jednotlivé fotobanky. Řekněme celkem 40-50 centů za fotku, celkem bys zaplatil někde kolem 40 000 Kč za tvoji kolekci. Mohlo by se ti to ale vrátit :)

    Můžeš sem hodit něco na ukázku, o jakém stylu se vlastně bavíme?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    Photo retouching, keywording and captions, microstock distribution - Selling Photos - picWorkflow
    http://www.picworkflow.com/

    :) hmm uz vidim to domlopuvani a pak tu fakturu :)
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: no prave je to hrozne prace picworkflow neznam ale asi to taky bude dost prace, nsamlouvat banky, oklicovat nahrat atd ... casu a pile na to nemam tak by sehodil nekdo externi prave :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    ZABIAS: To by se ti možná vyplatilo použít picWorkflow na oklíčování a distribuci. Záleží na stylu fotek.
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    kdyby chtel nekdo prodavat moje fotky pers ftobanky rad se sabnu o zisk :) mam cca 5000 fotek v databazi k prodeji a pouziti.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Mam par dolaru na shutterstock po tom co jsem tam zkousel prodavat par fotek. Muzu ty penize vyuzit na nakup fotek u nich nebo ne?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Však uvidíme, jak to dopadne, je to rozhodně zajímavá a neobvyklá kauza (jde o Google, který se jinak snaží vystupovat jako celkem "hodný"...).
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: Ono tohle všechno taky stojí a padá na tom pojetí ochrany duševního vlastnictví. Fotografové nemají organizaci, protože z fotografů nejdou vyždímat peníze jako z podpory filmového průmyslu.

    Těch fotografů je moc, obraty dělají vesměs žádný. Trochu se bojím že nějakej takovej "vzdor" bude mít za následek jen vlastní poškození - je tu až moc frantů kteří jsou připravení zabrat místečko někomu jinýmu.

    Ale prakticky, analýzu smlouvy s těma stockama jsem nedělal, a rozhodně bez její analýzy bych se do žádnýho protiútokku nepouštěl, ne snad že by mě postihli, ale proto, že by se mohlo ukázat, že jsem jen sám sobě ubral prostředků propagace - vystoupením.

    Ale to jsou jen moje úvahy, já jsem docela pesimista v těhle věcech, a snažím se být opatrnej a několikrát obracet jednu možnost a zkoumat důsledky.

    V americe je nějaká asociace fotografů, ale všechno je to jen taková komerční skupinnka jedinců plácajících se navzájem po ramenou (můj pocit).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: No je to pitomé. Ale pokud by se fotografové nějak sjednotili, tak by se třeba mohlo něco změnit. Na rozdíl od filmařů a hudebníků ale nemají žádné organizace... zatím...?
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: já to víceméně pochopil, chtěl sem tím poukázat na beznaděj microstocků kterým se snižují revenue a tak se uchylují k těmhle beznadějnejm krokům, podpořenejm sáhodlouhejma právnickejma analýzama - aka uděláme nějakou sračku, ale budou chechtáky, to že naserem dodavatele je jedno ne, akcie trochu vyrostou a mangement bude happy.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: Ještě mě napadlo, že jsme se možná nepochopil... ten původní post nebyl o tom, že by fotky obecně zlevňovaly. Byl o tom, že fotografové, kteří se rozhodli prodávat fotky *exkluzivně na iStockPhoto* za určitou sumu, tak zjistili, že iStockPhoto prodal tyhle jejich konkrétní fotky Googlu 1000x levněji než by měl, aniž by se kohokoliv ptal.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    KARYSLAV: To už se taky stalo, pár měsíců zpět: Yuri Arcurs (cca Top 1 :) ) spustil svoji vlastní stock stránku se svými fotkami:
    Royalty Free Images and Stock Photos | PeopleImages
    http://peopleimages.com/

    To, že "fotí každé pako" je možné, ale řešení je třeba diferenciovat cenu fotek podle kvality i v rámci jedné fotobanky. ISP má Vetta a ještě jakousi jinou kolekci (zapomněl jsem jméno) a ještě zajímavější řešení je na Dreamstime - cena fotky je při prvním stažení stejná a při dalších staženích se fotka pohybuje do vyšších úrovní, kde je dražší. Já mám zatím jeden obrázek v Level 5, tj. víc než 25 stažení: http://www.dreamstime.com/level.php?lvlimag=5#5
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    BLACKX: A bude dít pravděpodobně se zvyšující se intenzitou dál. Je otázka jestli vznikne nějaký rozumný jedinec který nabídne redigované fotky s kvalitativní úrovní. Ty pak věřím že zůstanou za rozumné peníze, ale s tím že dneska "fotí každé pako" je to u mikrofoto prostě problém. Je to krásně vidět jak osciluje kvalita jednotlivých hráčů podle toho jak mění politiku schvalování.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Ještě abych doplnit relace:

    Jsou to fotky z Vetta kolekce, tj. ty nejlepší. U některých se za jednu licenci platí 100 EUR za nejmenší velikost. Od Google za ně dostali 12 USD. Z Google drive mají některé z těch fotek už statisíce, možná i milion, stažení. Hezký víkend!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam