• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: Ja to vyresil tak, ze jsem udelal slozku se jmenem modelky, nahral fotky a tam jsem i nahral model release nazevslecny_modelrelease.jpg a v pohode to vzali a zprocesovali
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ: Asi ano, něco takového teď psali (v mailu je teda přesně "All you need to do is to upload images and email me to process the new files.")

    Jenže jediné soubory, které mám připravené a ještě nejsou na Deposiphotos, tak jsou ty s model release... nevíš, jestli se to taky nějak řeší v rámci tohohle?
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: ja jsem nejak nepocital ze bych nahraval do vic fotobanek, nez shutterstock, takze ty keywords tam nemam ale budu to muset nejak poresit asi .. :)

    jo tak to bude nejspis ono, ze ti zridi ftpko a budou to rozdelovat sami,coz je supr :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ: Aha! Mně včera od Depositptohos taky přišel nějaký mail od "managera" s nějakou zatím nespecifikovanou nabídkou... tak jsem večer reagoval, že by mně zajímalo, co je to zač :)

    U keywords (případně názvu a popisu) počítám, že to každý má vyplněné už doma nějakým programem a uloží si to do IPTC. Pak každá nová fotobanka znamená jen upload fotek a když nejsou potřeba kategorie, tak už nic dalšího (jen ty model release).
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: ale kdyz jsem daval 10 fotek, tak jsem ty keywords vyplnoval .. :)
    ale je fakt ze nejvic me otravujou ty kategorie ... zkousim to i na dreamstime a tam jsou tri .. :) no uvidime ale zjistil jsem, ze si ty fotky musim uz poradne pojmenovat, priradit spravny model release a uvidime...

    na depositphotos je to celkem fajn, ze mi vytvorili privatni ftp, kam nahravam fotky a oni uz je sami pojmenuji a zaradi :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ: Super :) Na 123rf je dobré, že i kdyby nefrčelo, tak tím moc času neztratíš :)
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: tak jsem se ti regnul na 123ref :) tak uvidime jak to pofrci :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Sepsal jsem další část z mé série článků o microstocku, tentokrát o mých zkušenostech s těmi "menšími" fotobankami:

    Mikrofotobanky – kam nahrávat? (Část 2/2)
    http://www.pastel.cz/2013/03/mikrofotobanky-kam-nahravat-cast-druha/
    VDB
    VDB --- ---
    PATRICIE_: jj, moc papirovani a taky me lidi nebavjej
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    VDB: Nabízí se otázka... Proč nefotíš lidi?
    Špatné zkušenosti s Model Release papírováním a nebo ještě něco jiného, o čem zase nevím? :c)
    CLOOTH
    CLOOTH --- ---
    mate prosim nekdo zkusenosti s pravni strankou predavanim fotek fotobankam (tj. nekdo zada po fotografovi fotky z akce ) ? konkretne mi kde o ISIFA a CTK. deku
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: :c) dík
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Však kvalita je důležitá, klidně tím můžeš všechny trumfnout, tvoje fotka vydělá nejvíc. Ale ti, kdo vsází na kvantitu vydělají míň za fotku, ale o to víc fotek budou mít... celkově to může vyjít na stejno, záleží na tobě :) (A taky, o jakých úpravách vlastně mluvíme? Špičkové, vypilované soubory, kterým věnuješ den času, nebo na tom prostě strávíš o pět minut víc?)

    Série jsou oříšek, asi budeš muset zkusit, co ti vezmou... často vezmou jen nějaké odmítnou ostatní s tím, že už máš podobné v portfoliu.

    Klíčová slova: Pár vlastních a většinu tady :)
    Free Online Keywording Tool, IPTC editor, suggestions for photo tags
    http://arcurs.com/keywording/
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: Připadala jsem si jako blb, ale zkrátka po třech dnech 10ks zmizelo... Pokud se to nebude opakovat, asi nemá smysl řešit kam a proč. Čert to vem!
    VDB:

    Díky... Já naivně věřila, že kvalita je nad kvantitou.
    Každá fotobanka chce něco úplně jiného...
    Kdo se v tom má vyznat, nezbývá, než je zahltit :c)

    A pokud je nějaká série podobných fotek - např. jedna věc z mnoha úhlů a perspektiv, mám dát jednu a počkat s ostatními, nebo jim to mám naservírovat všechno?

    A poslední nepříjemná záležitost ke keywords...
    Kde čerpáte slova? Vlastní hlavinky, programy k tomu určené a nebo potupně kopírujete - odkud a koho?
    Díky
    VDB
    VDB --- ---
    PATRICIE_: cim vic fotek uploadnes, tim vic se jich proda. Ja jsem uploadnul i fotky o kterejch bych si nikdy nemyslel ze se prodaj a opak byl pravdou... (a to neprodavam fotky lidi, i kdyz jedou asi nejvic)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Tak to fakt nevím, jak se ti to s těmi fotkami povedlo. Nevypadá to jako standardní chování.

    Počty fotek jsou: Čím víc, tím líp :D Ta elita se pak už víceméně pohybuje mezi přístupy "radši míň, ale o to víc upravených" a "co nejvíc, i když to budou normální spotřební fota" (ale to se bavíme o možná stovkách fotek měsíčně).
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: jj
    Těch prvních deset fotek hned po založení účtu bylo 3 dny v pořádku uploadnuto a zobrazovalo se to v čekajících normálně. Následně to zmizelo jak pára nad hrncem a od té doby jsem si připadala jak debil, že to nemohu nikde v historii najít. Ne, nemazala jsem to! Ani si nevzpomínám, že bych někde četla, že těmi 10 fotografiemi se tedy jako uvádím do prostředí...
    To jsem z toho jelen. Z dalších deseti mi pět vzali, pět vrátili a nejnovějších pět je v čekání. Suma sumárum 25, deset nevim.

    Což mě přivádí ještě k jednomu dotazu. Já teď čeprám ze svých záloh, ale kolik je takový vhodný ozkoušený počet fotek měsíčně/týdně? S přihlédnutím na fakt, že musí splňovat MINIMÁLNĚ požadavky fotobanky, samosebou.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Zkus tohle: My Account -> My Dashboard -> přepnout do Contributor Mode. To možná někde zobrazuje soubory navíc (už nevím přesně). A pak v My Files -> Manage My Files -> Show Deleted Files.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: Díky, W-8...

    A z jiného soudku...
    Pokud nepřijdu na to, jak se podívat na historii fotek, které mi Fotolia přijala, budu na ni muset zanevřít a svůj účet zrušit. Už to není o čekání...
    Nahrála jsem celkem 25 fotek. 5 je nejnovějších a čekají, oukej. 5 mi e-mailem odmítli s odůvodněním, oukej. Zbytek jsem nikde nenašla a předpokládám, že jsou buď zařazeny v databázi a nebo jednoduše zmizely. Nemám možnost se na ně podívat, bohužel jsem si na ně nevytvořila složku v "My Files" - že by to bylo tím?
    Vytvořila jsem dvě složky - "pending" a "refused" a stejně mi fotky z těchto složek mizí - u odmítnutých to chápu, zbytek nechápu.
    První upload proběhl 28.2., tak nevím, na co ještě čekat :c(

    Pokud se někdo vyzná, vytvořím dočasné heslo k mému účtu, aby se mohl někdo podívat. Už nějak nevím, čím by to mohlo být, ale opětovné vyklikávání všech možností mě už neba.

    Ano, jsem nováček a ne se vším mám zkušenost, ale tohle mě prostě štve.
    Bez možnosti si své fotky evidovat (jen o nich vědět) nějak postrádám smysl proč pokračovat.

    Případně díky, Pat.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Tohle je dobrá sranda, taky mně z toho vždycky jde hlava kolem :)

    Podle mě by to měl být formulář W-8BEN, což je pro ty, kteří nemají ITIN (americké číslo daňového poplatníka). Smůla je, že pak se ti některé příjmy daní dvakrát - jednou to v USA udělá Fotolia jednou to uděláš ty u nás. Naštěstí se to týká jen příjmů z USA, kterých zase není tolik, takže se to dá překousnout.

    ČR a USA mají smlouvu o zamezení dvojího zdanění, ale pro to bys musela mít to ITIN, což je problém. Nejbližší zastupitelství je někde v Berlíně a dá se to vyřídit i poštou, jenže tam potřebují doklad o totožnosti (nebo dokonce dva) - to by se dalo okopírovat a nechat ověřit u právníka, jenže u nás není legální ověřování kopií těchto dokladů :) Takže někteří tam opravdu kurýrem pošlou pas a doufají, že se jim v pořádku vrátí bez zneužití. To se mně nechtělo riskovat, takže zatím na to kašlu (u mě jen zhruba osmina kupujících je z USA).

    (Skoro námět na další článek :) )


    S tím schvalováním to chvíli trvá, možná se zpracovávají (nicméně i tak by měly být vidět někde v jakémsi seznamu). A i kdyby je přijali, tak to trvá třeba den, než se aktualizuje databáze a opravdu je vidí kupující.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Ahoj, pokud jsem na Fotolii uvedla své IČO (které mám mimo jiné i na fotografické práce), jaký jim mám vyplnit formulář na daně - víte někdo?
    Pro přihlášené je to tento odkaz: http://eu.fotolia.com/Member/TaxCenter


    A ještě jeden technický k Fotolii.
    Nahrála jsem 20 fotek. Šest z nich mi s odůvodněním nepřijali.
    No a co ten zbytek fotek? Nějak je nemohu v žádné historii najít ani čekající ani v historii... a vlastně ani podle klíčových slov na této fotobance. Co je špatně? Prosím za schovívavost - zatím do toho jen letmo pronikám :c(

    Předem díky, Pat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam