• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    EUCHENIE: něco mám na vectorstock a 123rf taky, canstockphoto nic, jo fotolii koupilo Adobe, ne? na istock zatím mám jen registraci.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLACKX: ty 22 000 USD mi přijde dobrej přivýdělek :))) já to zkoušela před 10 lety, ale neprošla jsem, pak na to zapomněla, teď zkusila s těma patternama. Určitě se musím naučit líp ilustrator, byla jsem onehda na kurzu od práce, ale pak v něm nedělala (státní správa :)) jinak jsem dost hračička a myslím, že bych mohla mít nápady, další věc je, zda je někdo ocení :))) tak či tak mne to ba, jak vymejslet, tak dělat. takže to mám místo hospody či filmu večer :) jasné, lejt chodím taky, ale ne tak často jak když jsem byla bezdětná :)))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Tento rok mám výročí, už prodávám přes 10 let :) Nejvíc vydělává Shutterstock (skoro polovina výdělků). Druhý je iStock ale pravda, že na ten kašlu kvůli jejich škaredému přístupu k přispěvovatelům a spoustu novějších fotek tam ani nemám. Pak Fotolia, Dreamstime, 123rf, Alamy (kupodivu - tohle není striktně microstock, občas se tam něco prodá jako stock) a Depositphotos. S odstupem pak jsou CanStockPhoto a BigStockPhoto.

    Zkoušel jsem i další:
    - StockXpert - už neexistuje, někdo ho koupil
    - Photodune - tam velmi drsně ořezávali počet přispěvovatelů, takže mě taky vyhodili :)
    - Pixta - tam jsem chvíli, mohlo by to být vcelku ok, ale spíš na úrovni těch nejhorších z hlavního žebříčku výše
    - Pond5 - zkusil jsem, ale fotky tam neletí, jsou spíš na videa (ty nemám)
    - Crestock - měli debilní požadavky na klíčová slova, kvůli nim se s tím drbat nebudu
    - Revolucy - nemá smysl

    Celkem mám tuším něco pod 1 000 fotek a zatím vydělaly asi 22 000 USD. Pořád nedokážu předem odhadnout, co se bude prodávat a co ne, je to pro mě totální ruleta :) Ale i fotka, která se prodává velmi málo, tak z toho mála za deset let dokáže nasbírat rozumnější peníze. Není to na uživení, ale zase v podstatě poslední zajímavý upload jsem měl v roce 2016 a pak asi 4 fotky v roce 2018 :) Takže mně pořád chodí peníze z dávné práce.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    a v jakejch fotobankach jste? jo jinak používán stocksubmitter, do 33 ks/měs/ agentura je to zadaco. člověk se tak necrca s uploadem. Nejvíc prodejů mám na Shutterstocku a Dreamstime.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    joa taky projíždím starý fotky a zkouším vymejslet nový, po ruce mám dvě děti případne :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    DAVVID: teď je to ve fázi zábavy, s malym deckem mám čas jen když spí. Se 70 ks je to opravdu jen zábava :)) samo kdo jich má x tisíc, to je jiná. ale ten čas, já vím.
    Myslím, že se dáj pořád najít mezery, v těch vzorcích určitě, něco třeba je jako vektor, pattern už ne.
    Prodeje nejaky mám, ale dohromady zatím za 9,98 USD :)))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Já to s uploadem hrozně flákám :) Prodávám, co jsem nahrál kdysi, ale asi jak nic neposíám, tak se umisťuju níž a níž a výdělky jdou dolů.

    DAVVID: Stejně :) Taky mám vytipované fokty z dovolených, jen je otextovat a nahrát :)
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    EUCHENIE: To jde test jak to bude vynaset nebo se opravdu jeste vyplati delat patterny a (treba i) ikonky? mi prijde ze je tam toho tolik, ze clovek nema v takove konkurenci sanci neco rozumneho vydelat.

    Ja se momentalne snazim ve volnych chilkach zpracovat fotky z ruznych dovolenych za poslednich par let a po case zkusit vyhodnotit jestli se mi jeste vyplati travit nad tema fotkama cas :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    EUCHENIE: aktuálně tak nějak pasivně :-) nové obrázky teď nepřidávám, akorát mi občas přijde info o prodeji.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    tadY to žije :) prodáváte? :) já začala dělat seamless pattern nedavno
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Nahodou, neprodavá tu někdo na fineartamerica? Zajímalo by mě jak moc vám kdyžtak vynáší s porovnáním třeba se shutterstockem.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Btw prodavate nekdo na 500px? Jak to probiha? musi tam byt jen exkluzivni fotky ktere nejsou ke koupi nikde jinde? jake fotky/styly tam mate?
    GEEK
    GEEK --- ---
    Výsledky fotobankového průzkumu 2017 - Fotobanky.cz
    http://fotobanky.cz/vysledky-fotobankoveho-pruzkumu-2017
    GEEK
    GEEK --- ---
    zkousel jste nekdo hazet ikonky na iconfinder nebo podobny servery? ma to smysl?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ, BLACKX: Dobře :) Donesl jsem jim tam vytisknuté souhrny od CanStockPhoto, které ta fotobanka (a většina ostatních) dává k dispozici na konci roku. Od některých to přijde poštou, CanStockPhoto to má jen ke stažení v PDF, ale to nevadilo. Chvíli jsme byli zmatení, že se ty částky trošku liší od toho, co má FÚ k dispozici. Pak se ukázalo, že jedno je uváděné v kanadských dolarech a druhé v amerických :)

    Vzal jsem jim taky svůj přehled příjmů během toho roku, jakým způsobem jsem to přepočetl na koruny a jak se to hezky sečte a vyjde to, co jsem tehdy celkově přiznal... takže vše v pořádku, není moc co řešit.

    Úřednice byla pohodová, ale podle zákona zjevně tyhle interakce s FÚ musí být formálně tip top, takže se mně dostalo poučení, vše se zapsalo, protokol se podepsal atd. ... dost formálních věcí kolem. Ve chvíli, kdy jde maximálně o pár stovek na dani to vypadá jako overkill. Na druhou stranu v průběhu padla i otázka, jaké další příjmy jsem měl ze zahraničí - podle toho, co člověk odpoví a jaké další nesrovnalosti se pak můžou najít, to je asi dobrá možnost, jak někoho dostat. Já to mám ale snad vše správně přiznané, takže tohohle se doufám bát nemusím. Ale když se všechny moje odpovědi zapisovaly hned do protokolu, tak jsem hned začal přemýšlet, jestli nejsou nějaké trhliny v tom, co říkám :)
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: jak jsi dopadl na tom financaku?
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: Taky se mi to stalo asi před temi týdny, nakonec to hodili za hlavu i když jsem říkala, že jsem na to zapomněla a že to klidně doplatím, ale bylo to asi jenom $50... Jsem ráda, že jsem to letos vyřešila.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    BLACKX: nebo víc anonymizovat :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Pro zajímavost, kdyby vás napadlo vyhýbat se zdanění příjmů: Právě jsem dostal dopis od FÚ a po telefonátu jsem zjistil, že jim došel z Kanady přehled zaslaných výdělků (nebo něco takového) za rok 2014 a chtějí se přesvědčit, že jsem ty příjmy zdanil. Já jsem snad v pohodě, daním to běžně, jen ještě nevím, jak se to přesně dokládá/dokazuje. To zjistím příští týden na FÚ, asi jim stačí donést výpis z PayPalu a možná nějaký dopis, co mně kdysi došel z CanStockPhoto nebo čeho. Tak to poberu a třeba mě nezavřou :) Každopádně doporučuju to taky danit.
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    Jak je to s DPH a fotobankami, pokud uz je clovek platce, tak musi pripocitat dph i platbam z non EU statu, nebo se pricita jen k tem co jsou v EU? (myslim ze fotolia)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam