• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZATAMOKOJedlé a léčivé houby: pěstování, druhy, účinky, preparáty
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Hoj znáte někdo tuhle houbovou sadbu? Mají to v Glóbusu i jiné např. žampiony, shitake, lesklokorku atp. Případně poradily byste typ jak to zkusit vypěstovat i v malém množství doma? Vím, že tady někdo dával fotky jak pěstuje na bloku velikosti cihly :) Díky

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY:
    Plísně
    - sanace houboxu před nasazením substrátu k plození
    - substrát k plození dát až v době, kdy je plně kolonizovaný
    - nechat plodit třeba jen jednu dvě vlny

    Mušky
    - bílá netkaná textilie nebo nějakou látku

    Větrání
    - já to většinou nechával přirozeně, ale v pěstírně to budu muset nějak vyřešit
    - zajímavá by mohla být malá rekuperační jednotka, ale bylo by nutné vyřešit filtraci vzduchu právě od těch spor
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Jak zajistit aby i při vysoké vlhkosti prostředí nerašila plíseň?
    Jak zajistit aby při tak lákavé potravě nelítaly mušky - případně jak je odchytávat.
    Jak houbě větrat, mám v procesu fotky, které jsem fotil při světelných podmínkách umožňujících pozorovnání šíření spor do okolí a byl to pohled vskutku nevídaný - při přidání ventilátoru do pěstební nádoby se celý ventilátor oblékl do sněhobílého kabátu ze spor Shitake.

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Houbový okurkáč od známého :)

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Vida, tady Ing. Jablonský tu metodu popsal stejně :)

    Pěstování hub v bloku, na dřevě, slámě, peletkách i v truhlíku: žampiony, hlíva, ucho Jidášovo - Houby
    http://www.ireceptar.cz/...bloku-na-dreve-slame-peletkach-i-v-truhliku-zampiony-hliva-ucho-jidasovo/
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Mě teď hodně láká pěstování na dřevě nebo na jemné štěpce, ideálně bez ošetření, kdy se drť rovnou sype do sáčků a rovnou očkuje. Případně se před oškováním ještě prožene 90°C pasterizací resp. propaří v komoře.

    Ona chuť hub ze slámy a ze dřeva je dost jiná. Ze dřeva jsou mnohem lepší, alespoň u shiitake mám takovou zkušenost.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY: no to neber dogmaticky, každej máme jiné zkušenosti. Uvedené časy jsem zkoušel i v labu v rámci diplomky, proto jsem je sem napsal.
    Když jsem s tím začínal, tak jsem se jim taky divil, nicméně Jablonský byl jiného názoru a asi ví proč :)

    On je problém hlavně v tom, že dané teploty potřebuješ dosáhnout v celém objemu a vzduch, který je součástí mixu v sáčku se třeba neprohřeje, nebo vzniknout nějaká "studená jádra" apod.
    Tekutá média jsou jasná, tam je to prakticky homogenní hmota.

    Co se pomocných organismů týče, tak to byl právě předmět mojí diplomky.
    Prakticky se jednalo o fermentaci substrátu při 30°C po dobu 24-48-72 h a následné tepelné ošetření (50-70-90-121 °C) a porovnání rychlosti růstu v širokých zkumavkách.
    Při těch 30 °C se namnoží bakterie přirozeně obsažené v peletách a jejich exudáty i po tepelné úpravě působí pozitivně na naše houby, resp. antigonisticky proti nižším houbám aj. patogenům.

    Problém však nastal u obohacených substrátů, kde to i po fermentaci a teplotním ošetření plesnivělo a hnilo. U chudých (samotné pelety) byly výsledky velmi slibné.
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Jasně, ale po tom prvním cyklu s tím manipuluješ v prostředí které je plné organismů, které chtějí baštit granofyt také:-)
    Jinak jsem přemýšlel o tom jak jsi tvrdil že u malého množství je to o jistotě a proto není důležité řešit náklady( čas, etc. ) jako u 20k flašek v průmyslovém prostředí a rozhodl jsem se, že mě to jedno není a chci si ty časy vychytat.
    Stejně tak mě překvapují tvé časy pasterizace, mám vyzkoušeno že pasterizaci o které se bavím já by se měla provádět při teplotách mezi 60-70°C po dobu prohřátí na dobu cca 90 minut. Principielně by mělo jít o zachování části "hodných" mikroorganismů. které v konečném důsledku zamezují tvorbě "zlých", ale podhoubí hlívy tím, jak je žravé, neohrozí.

    Mám vyzkoušeno, že pokud sterilizuji a pasterizuji, je rozdíl v kontaminaci (samozřejmě v závislosti na čase) výhodnější pro pasterizaci (bavím se teď o kokosu jako krycí vrstvě a nikoli o živném substrátu, kde bych i v závislosti na tvém zhodnocení doporučil sterilizaci).
    (Přinesl jsem si z venku rašelinu a nechtěl jsem si k masožravkám zatáhnout bordel, tak jsem sterilizoval a pak vysadil, no, musím říct že příště tam musím jako první nalít trichodermu, protože ten šedivej šrumec co se mi tam rozjel po velmi krátké době ukázal atraktivitu substrátu pro plísně....)

    Ty časy - v návodu na sterilizátoru jsem našel, že tekutiny(ale i další produkty) se sterilizují při tebou zmíněných teplotách a tlacích kolem 30 minut, ty jdeš na 4-8x delší dobu, což mi přijde jako dost velká cena za jistotu...

    No nic, každopádně si vážím rad co dáváš, jen tak dál...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY: přesně tak, navíc je to už druhej cyklus tepelného ošetření (Výrobním procesem ošetřeno teplotou 90 °C).

    Každopádně vždy je možné, pokud to chytá plíseň, projít pasterizací nebo sterilizací:

    pasterizace: 10h v páře na 100°C (používám pro 4 bloky ve 27l hrnci)
    sterilizace: 2-4h na 121°C (4-6 bloků ve 44l hrnci)

    Je dobré si udělat ze dřeva nebo silného drátu proložky, aby mezi bloky procházela pára.
    EASYWAY
    EASYWAY --- ---
    Ahoj, v tvém postupu chybí pasterizace/sterilizace - tam vychází š z předpokladu že člověk pojede hlívu která žere rychle?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Zkoušel jste někdo očkovat topol, vrbu nebo olši sadbou hlívy nebo shiitake?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRKEVREDKEV & LADY_CANDAR: pardon, jsem si to asi označil na mobilu jako přečtený a pak klasicky zapomněl.

    Granofyt není propařovaný, ale lisováním vzniká teplo snad kolem 90 °C, takže je v podstatě pasterizovaný. Pěstuje se na tom velmi dobře. Imho ideální pro začátečníky a lidi, co se s tím nechtěj tak moc drbat, třeba jako já :)

    Postup
    1/ do sáčku navážit 500g granofytu (používám sáčky s mikrofiltrem)
    2/ zalít 1100ml vroucí vody
    3/ horní okraj přeložit a zalepit, případně zatavit v celé délce
    4/ promíchat, aby nezůstaly nenasáklé pelety, !!! pozor, je to horký a sáček si může i solidně ufouknout... !!!
    5/ nechat zchladnout na pokojovou teplotu
    6/ naočkovat zrnitou sadbou a zase zalepit/zatavit
    7/ hodit do skříňky, kde je kolem 20 °C
    8/ jakmile je celej blok bílej (= prorostlej), tak ho nechat ještě 1-2 týdny nabrat sílu (= sežrat slámu)
    9/ u hlívy ústřičné hodit do lednice na 1-3 dny (chladomilný druh)
    10/ hodit do boxu/regálu/etc kde je možné udržovat cca 90% vlhkost, já používám různé bedny a místo víka dávám strečovou folii
    11/ čekat, pozorovat, sklízet :)
    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    U nás roste třeba i tahle https://cs.wikipedia.org/wiki/Hl%C3%ADva_fialov%C3%A1 , ale ta je jenom nejedlá protože je extra tuhá :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    AGRICULTEUR: u nás, tuším, ne. viz např.

    Hlíva ústřičná a další druhy hlívy
    http://www.hliva-ustricna-recepty.cz/stranky/hliva-ustricna-a-dalsi-druhy-hlivy

    jinak já objevila naleziště loni, vypadala takhle (ústřičná, řekla bych? každopádně jsme to bez obav snědli)

    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    Ahoj taky bych mel jeden hlívovej dotaz. existuje nejakej jedovatej druh?
    sem tedko nasel hlívu na spalku, tak ji casem vyfotim a poprosim o identifikaciu druhu. teda myslim si ze je to hlíva.
    je eventuelne mozna zamena s necim jedovatym??
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ZATAMOKO: Mohla bych se zeptat, jak ten granofyt pouzivas? Babicka zatouzila zkusit pestovat hlivu ve velkem pytli ve sklepe, ale nedovedla jsem si predstavit, jak nekde proparuju slamu (nehlede na to, ze nemam rozumny zdroj slamy). Tohle zni jako cesta :D

    Chapu spravne, ze se to jen navlhci, proockuje a pak klasicky jako s tou slamou?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRKEVREDKEV: mě ta sadba o p. Šavelky moc nenadchla (byla cítit po kvašení), tak jsem se na to vykašlal.
    Nicméně kamarád očkoval, tak mu napíšu, jaké měl úspěchy či neúspěchy :)
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    ZATAMOKO: Můžu se zeptat, jak jsi dopadl s pěstováním na odkazovaném substrátu? Koukal jsem, že je již propařovaný. Opakoval jsi to, nebo jsi jen namočil a očkoval? Úspěch?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CYBERBARA: hlíva je obecně hodně adaptabilní, zkusil bych to :) viz. MRKEVREDKEV
    Předloni jsem zkoušel hlívu na pahýlu švestky a absolutní neúspěch, což se sedí i se seznamem v odkazu.
    Mimochodem jsem teď od p. Šavelky (hliva-hliva.cz) objednal sadbu hlívy a límcovky, tak jsem zvědavý na výsledky.
    Jako substrát použiju http://www.granofyt.cz/granofyt-granofyt-14-kg-C-469-D-2366.html, se kterým mám velmi dobré zkušenosti a hlavně se s tím pracuje mnohem líp, než s balíky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERBARA: na jabloni nevím, ale našel jsem v lese hlívu na totálně vybělené větvi buku. ale taky na tříletých pařezech kaštanů (zelená hora po kácení)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam