• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATESISKOKettlebell - ultimátní posilovna do ruky
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ZORRO:
    - Něco se dá najít zde http://www.kb5.cz/category/recenze/
    - pak knihy od Pavla Tsatsoulina (Simple and Sinister, enter the kettlebell, ...)
    - S knihami od vydavatelství dragon door a strong first bys taky neměl šlápnout vedle
    - když najdeš nějakou knihu, co by se ti zdála, vygoogluj si autora - pokud má RKC nebo Strong first certifikace, tak by ti ty knihy měly něco dát
    - Mám pocit, že na amazon.com se dá do mnoha knih nahlédnout, prolistovat a zjistit jestli to odpovídá tomu co od toho čekáš
    - vyhnul bych se knihám v jejichž názvu je fit, fat loss, body-sculpture, shape, lady apod. ... Stejně tak těm, kde je na přebalu nakreslená paní, co v ruce drží 8 kg kouli; pán, který se drží madel koule a dělá kliky; jakýkoliv obrázek kde je zápěstí k KB vykloněno ven apod.
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Napadá vás nějaká knížka, kde by byly cviky s kettlem rozepsané nějak podobně podrobně? Vím, že o otm knížky v angličtině jsou, ale jak si ji člověk nemůže vzít do ruky a prolistovat jestli je to ono, ak je to nahouby :-(

    There are swings and then there are swings.

    This doesn't match with what I've experienced at all.

    To me it feels like when done correctly with "hard style" form, from the starting position (ie. The silver back) when you snap the kb back between your legs you are loading the hamstrings, while at the same time engaging your lats to "anti-shrug" and maintain good spinal position by also engaging your back muscles.

    You release the stored power in your hamstrings, firing your hips forward as you stand upright, gripping the floor with your toes and tensing your quads pulling your knees up. The hip drive throws the arms up and forwards, with your glutes and quads contracting. As the bell swings up and out the lats and back are continually under tension to hold correct posture, as are your shoulders which are packed to prevent them being pulled forwards.

    At the top of the swing, your legs, glutes, abs are fully contracted, as are your back muscles. Your shoulders and traps are under tension and you will also feel it in your arms.

    If you are doing one arm swings it also adds to the tension in your body as you fight the centrifugal force of the swing to prevent your torso rotating and keep your shoulders Square.

    It should be obvious that this also works your grip (and the required musculature) like nobody's business.

    Although you will see the kb "float" at the top of the swing it shouldn't be mistaken that the person swinging has relaxed at that point, their entire body will be under tension.

    As the kb starts to drop, it is literally pushed down and back, with the same muscles engaged in the upward portion engaged to push / pull the bell back down between legs and behind the body. The lats are flared, shoulders packed, hamstrings loaded etc.

    Do 100 swings like this (resting and testing your position whenever you can't maintain correct form or tension, this isn't crossfit after all ) and I'm positive that you will find your description doesn't appear to apply to the kb swing.

    Now the Turkish getup is a whole other beast when it comes to being under tension throughout the whole movement, which can take 30 secs to a min to perform.
    VOY
    VOY --- ---
    LIMONADA: V Simple and Sinister tomu rikaji anti-shrug.
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Upravena nástěnka :-)

    Případné návrhy na další materiály prosím do pošty...
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    ZORRO: V horní pozici swingu zkus jakoby lehce ohýbat madlo kettlebell. To by (pokud si to dobře pamatuju) mohlo pomoci na zapakování ramen a zatnutí křídel v horní pozici.
    YMP
    YMP --- ---
    ZORRO: Je, teda alespon, co se prace tyce :)
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Náhodou někdo tady z OStravy není?
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    TAURUS: po semináři jsem měl týden problém chodit do schodů :-) cítil jsem ďábelsky zadní stranu stehen. Zadek a břicho celkem v pohodě. Akorát teď musím vykoumat (viz níže) jak zatáhnout ramena dozadu a přitom kettle nevyhazovat nahoru rukama :-) zítra zkusím...
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    LIMONADA: Tohle bude ono, já to na semináři ze začátku tahal nahoru rameny, takže jsem se od té doby snažil mít ramena volná ať to s nima netahám a vyhazju to jen stehny zadkem a břichem, takže mi ramena volně následovala kettlebel dopředu :-)
    TAURUS
    TAURUS --- ---
    ZORRO: myslím že bys měl cítit spíš zadek :) Ramena mě ze swingu nebolela nikdy. 5x10 ale není nic destruktivního, zkusil bych v tom pokračovat a pokaždý si pečlive kontrolovat techniku, mj. před každým cvičením si přečíst manuál či jiný materiál a soustředit se plně na precizování jednoho rysu a zároveň se pokusit nezanedbat a nezapomenout ty ostatní.
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    ZORRO: a zatahuješ v horní pozici ramena do kloubů (nevzpomenu si přesný výraz), stahuješ křídla - lopatky k sobě? v horní pozici by mělo být vše zaťaté a stažené, nesmí ti ta ramena vylítnout.

    měla jsem s rameny problémy z dřívějška, a obouruč swingy nebyly problém třeba oproti kliku. takže imho špatná technika.
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Nebo spíš bych se měl zeptat, když jste začínali se swingem nebo pokud přecházíte na větší váhu cítíte přitom i ramena?
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Tak jsem se po měsíci od semináře dostal k tomu, že začnu pořádně s kettlebellem cvičit, předtím jsem si vždy v rámci rozcvičky pár cviku zkusil, abych si něja osvojil techniku. Včera jsem jel 5 seirií po +-10 swingů a celkem z toho citím dnes ramena. Jak poznat jestli cvičím špatně a tak mne bolí nebo jestli je to tím, že nejsou zvykle? Mám jet dál obden stejné opakování třeba měsíc a když to přejde, bylo to slabé tělo a když nepřejde dělám to špatně? :-)
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    Jinak 20.7 je ETK Brno a 27.7 je Praha u Železne koule, KB5 zatím nic :-)
    RODWY
    RODWY --- ---
    MAGUMI: cena bude zhruba jak v UK.)
    ZORRO
    ZORRO --- ---
    STENNY: taky sem si říkal, dát linky s obchody a zkušenostmi a k tomu kettlebally a zkušnosti :-)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Jak to tak čtu... nebylo by dobré dát zkušenosti s jednotlivými značkami kettlebellů na nástěnku? Skoro mi připadá, že dotaz "Jaký KB lowend vybrat" padne tak každé dva měsíce.
    JEREMIUS
    JEREMIUS --- ---
    ANA_CO_MA_DOST: Sedco mám 16ku a úplně dokonalé to není, ale za tu cenu OK
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    AXTHEB: proč by to klouzalo, každá kettla je natřená nečim, hammerite 1. super vypadá a 2. drží jak židovská víra... a tu strukturu ty litiny to zachová celkem. Včera jsem zrovna mel kettlu s uplně hladkou naemailovanou rukojetí a cvičilo se s tim super...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    WOJTYLA: Nebude to klouzat?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam