• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CNVVoňavý život - parfémy, parfuméři, historie, teorie
    O parfémech a vůních zeširoka - pojďte si pokecat o tom, jak se vyrábějí, kdo vymyslel Chanel No. 5, čím se voněla Kleopatra a proč voní Angel po cukrové vatě.

Kde je teorie, ať nechybí praxe - vyšmelíme vzorky a učicháme se xmrti! K tomu si můžeme dát výlety do světa exkluzivek a vintage pokladů.
    Chodíte-li očichávat a testovat, pochlubte se, co jste dneska zkoušeli a jak vám to vonělo nebo nevonělo.

Jako bonus nabízím parfémovou poradnu pro nováčky - co si vybrat, kam to nosit a kde to nejlevněji sehnat. Nechci ze sebe dělat tu pravou a jedinou odbornici a doufám, že budeme na případné dotazy reagovat všichni, ale vyzkoušela jsem ledacos a můžu nabídnout přehled v parfémové produkci.
    rozbalit záhlaví
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    ENTENTYKY: zalezi ktery Poison
    me voni ten cerny

CNV: EdP, ale je to na me fakt moc nasilne
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    hmm, no ja rozhodne nemam vsechno svezi a kvetinove
    presto na orienty a spol. nejsem

treba takovej poison, kterej se da povazovat za docela pecku, se mi zda velice krasnej - presto spis jen na pocuch, nejsem schopna ho nosit, neni nalada ...

az mi bude 40 tak mozna ;)
    CNV
    CNV --- ---
    WASSABI: A máš eau de toilette, nebo eau de parfum? EdP verze mi přijde výrazně méně mýdlová a stravitelnější.
    Taky není špatný No. 5 Eau Premiere, tam je mýdlo jen chvilku na začátku - aneb jak se nenásilně naučit poznávat aldehydové vůně :)
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    CNV: ja mam rada i korenene, takove ty tezsi orientalni vune

ale chanel no5 zatim kysne na policce..:)
    CNV
    CNV --- ---
    WASSABI: Já ho nosím a miluju ho. Mýdlo je jen zástěrka, přes to je potřeba se přenést... a nikdy nedávat na papírek nebo na oblečení, zásadně na tělo.
    Aldehydovou vůni dělá právě to mýdlové - ze začátku takový ostrý dojem, potom se to rozloží, hlavní úlohou aldehydů je změnit květinové tóny ve vůni tak, aby byly rozostřenější a "slitější".
    Hodně lidem to smrdí právě tím mýdlem, mně to před pár lety taky smrdělo. Ale pak přijde chvíle, kdy se vám svěží a květinová většina běžné produkce prostě přečuchá a začnete hledat něco dalšího, aldehydovky, chyprovky, orienty...
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    ENTENTYKY:vehlas chanelu no .5 nechapu
    mame ho odma, ale pripada mi to jako levne mydlo
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    hele a co vubec znamena aldehydove vune?
    jako treba ten zminovanej chanel petka na me pusobi jak etnoshop ...
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    CNV: ta je skvela, ale druhy flakon jsem nedopouzivala, zacala me z toho pobolivat hlava
    CNV
    CNV --- ---
    Novinka: Miss Dior Chérie L'Eau

Holt potřebujeme další odnož! Ono je jich zatím málo. Píšou "lehčí verze Chérie s hořkým pomerančem, gardénií a bílými pižmem". Kdyby místo toho radši vrátili starou Miss Dior >:(
    WASSABI
    WASSABI --- ---
    WELITELKA: ja bych mozna
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    jj, o tech kuzelich vim, vtipne ;)) ono to i pry chladilo, jak se rozpoustely a stekaly, takze zaroven prakticke

CNV
    CNV --- ---
    Vším, co bylo tehdy dostupné :) Prý to byla opravdu oddaná milovnice vůní, voněla všechno, i svoje lodě, takže když se někam plavila, dalo se dlouho dopředu podle vůně poznat, že už jede.
    Nejoblíbenější vůně byla kyfi (kyphi). Byla to směs, která se pálila, obsahovala šestnáct ingrediencí včetně vína, medu, rozinek, skořice, cedru, jalovce, kadidla, myrhy, benzoinu a mastixu. Z těchto a dalších přírodnin se taky vyráběly tehdejší parfémy, ale jako médium se používal olej nebo vosk, ne líh jako dneska... takže si to na sebe nestříkali, ale natírali se, koupali nebo nosili na hlavách takové voskové kužele.
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    a cim se to tedy vonela ta kleopatra? ;)
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZIPA: Třeba ti nakonec vadí něco úplně jinýho než pižmo.
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    CROPPCA: taky dikec za tip připisuji na seznam k očuchání;) Koukam že už teď to mam tak na 4 návštěvy (víc než 2-3 vůně na zkoušku nedávam - pak mě strašně rozbolí hlava a necejtim ani prd;)
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    CNV: Aha tak to je mi novinkou... tak už se nedivim že na mě s mou žádostí o vůni bez pižma koukali tak divně;) Musim tedy pátrat jaké to pižmo konkrétně mi vadí...
    WELITELKA
    WELITELKA --- ---
    kdo chce odevzdam tohodle masakiho CROPPCA: testr, EDP 1ml
    CROPPCA
    CROPPCA --- ---
    CNV: tak to zas asi jak na kom, mě masaki držel parádně
    CNV
    CNV --- ---
    Masaki má všechny vůně takové svěží - ty by taky nebylo marné vyzkoušet. Některé jsou do ovocna, některé nesladké, nicméně výdrž většinou nic moc :/
    CROPPCA
    CROPPCA --- ---
    ZUZIPA: hele nevím jak moc by ti to mohlo odpovídat ale kdysi, když sem taky měla takovou lehčí fázi vůní tak se mi zamlouval Masaki. A to pižmo tam až tak cítit není. Ale je to docela sranda, že sou takové látky (pro tebe pižmo) které vzbuzují vyloženě odpor. Já to mám takhle s jasmínem, když je víc cítit tak mi to zkazí celý parfém.

CNV: jj to já vím, že je zjednodušené:D
    CNV
    CNV --- ---
    ZUZIPA: Něco jiného je uváděné složení a něco jiného je skutečné složení. Nějaká pižmová látka je opravdu prakticky v každém parfému, je to dobrý fixátor, proto ho parfuméři používají. Do složení ho napíšou v případě, že je tam cítit výrazněji, nebo když se jim to prostě zamlouvá.
    A ne každé pižmo je těžké a sladké jako mošusové olejíčky. Pižma, která se dávají do svěžích vůní, jsou obvykle stejná jako se dávají do mýdel či do pracích prášků, taková ta svěží vůně, kterou máme spojenou s čistotou. Viz White Musk od The Body Shop, to je naprosto typický příklad.

Be Delicious je trochu divná... možná už je moc okoukaná, nebo to byl od začátku podobný případ jako Daisy, spousta poprasku kolem a nakonec je ta vůně uvnitř celkem obyčejná. Mně je přímo protivná, přijde mi laciná a vlezlá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam