• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEBAKŠikana, mobbing - prevence, pomoc, zkušenosti
    PETBSE
    PETBSE --- ---
    EVELINA: mno je to davno uz 14 let to bude. Cely ten post zacal tim ze jsem chtel napsat jak je to vlastne za mnou :) Ze mi je to uplne jedno a ve finale ze mne vylezl docela nasranej vylev. Takze to asi za mnou neni. Kazdopadne vetsina tech lidi uz jsou relativne normalni dospely lide. Bohuzel i kdyz se jinde chovaji normalne jakmile se potkame jsem ja opet nicka a oni opet kralove piskoviste. A mam pocit ze takhle to zustane i za 50 let. Nastesti svet je dost velky na to aby se clovek tomu vyhnul. Nejvetsi peklo je to ze jeste u matury jsme vlastne byli nejvetsi kamaradi vsechno zapomenute. Ale pak clovek potka nove lidi co ho neznaji jako otloukanka tridy a berou ho uplne jinak. Pak se vrati po 5 letech opet za starymi lidmi. Bavi se o praci o vsem a stejne je jasne citit, kdo ma navrch a kdo ocekava submisivni psi chovani.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    PETBSE: můžu se zeptat, před kolika lety jsi chodil na základku?? to si toho žádný vyučující (třeba ten na dozoru) nevšiml?? zkoušel si se někomu svěřit, rodičům, komukoliv?????
    RBKH
    RBKH --- ---
    Samozřejmě to byl dlouhý proces zrání, abych se dostala do tohoto stavu nadhledu a smíření se s minulostí. Není to jednoduché a každý se s tím vyrovnává v rámci osobní kapacity. (Každopádně i já si prošla chutí "vzít baseballlku a seřezat protivníka", možná podobnými pocity trpí pachatelé masakrů na amerických středních školách...)Vzdala jsem se sebelítosti a utápění se v minulosti, jdu dál a silná. Doporučuju.
    RBKH
    RBKH --- ---
    Btw. taky nechodim na srazy se základkou a nebavim se s nikym ze sídliště, přátele mam odjinud. U nás to bylo opravdu jako chodit do školy někde v bronxu, asi proto hraju hiphop...heh
    I přes to, mé šikanovatele zpětně nepovažuji za špínu, poněvadž malé děti jsou kruté (jak známo) a teenageři ještě víc... a tím bych se snížila na jejich úroveň.
    PETBSE
    PETBSE --- ---
    Mno neberte to moc vazne jsem dost nasrany dnes. Takze zatim brat nize uvedene s rezervou az si to trosku rozmyslim tak to zedituju do min Trollovaciho formatu.
    PETBSE
    PETBSE --- ---
    K te sikane. Mozna jsem emackej ubrecenej blbecek :) :) Kdovi. Ale 8 let kazdodenniho pekla, kdy 8 az 10 lidi utvorilo hloucek, ktery mi rozebral tasku rozkopal veci po cele chodbe. Zacali se me ptat na veci, na ktere proste neni odpoved: ano=vyprask, ne=vyprask a pak vsak si si o to rekl. Pak nakonec taky vynucene doznani ze si za to muzu sam. Kazdou prestavku byl, "silvestr" nebo "vanoce" to znamena ze mne rozkopali tasku a nebo prdel. Pak prisel vek kdy cela skola chodila spolecne chlastat a to uz pak slo. Jenom az s odstupem casu si clovek uvedomi ze sikanovac si na tobe "udela" sebevedomi navzdy. Uz navzdy na tebe bude koukat jak na podradniho cerva a jedina sance jak to zmenit je toho cloveka bud vyskrtnout z okruhu svych znamych. Nebo si dat tu namahu a naprosto ho financne, fyzicky a psychicky znicit. A vratit tim hierarchii spet na puvodni uroven. A nebo se s hierarchie lidske spolecnosti vymezit a naprosto ji ignorovat.
    PETBSE
    PETBSE --- ---
    Na sikanu pomaha jedna vec, ignorovat kolektiv ignorovat lidi co to provozuji a celkove povazovat lidi za spinu a povl dokud te nepresvedci o opaku. Aby nekdo nekoho mohl psychicky mucit potrebuje neco co zabrani jeho obeti odejit z jeho dosahu. Takze byt pripraveny kdykoliv zmenit skolu, mesto, zemi. Udelat tlustou caru a neresit. Problem je ale resit neco takoveho, kdyz je clovek neplnolety. Rodice ani psychologove nepomuzou, protoze jejich jedine reseni je postavit se a vyjednavat s utocniky. Co ma za nasledek jenom vetsi sikanovani. Taky proto uz nechodim do meho rodneho mesta jinak nez za rodinou. Nechodim na stretavky ani po 5ti letech gymplu jsem nebyl a uz ani nepujdu. Nezvedam telefony lidem z byvaleho mesta, krome jednoho cloveka a krome rodiny se z toho mesta nebavim s nikym a nebavim se ani s nikym, koho znam z toho obdobi a pamatuje si me jako obet. Mam nove mesto novy kolektiv. Jakmile si clovek uvedomi ze lidi je jak sracek a vsichni jsou vymenitelni neni nic co by ho drzelo v kolektivu, kde ho sikanuji. Kdyz se neco zesere tak nemam problem vsechno zahodit, dat vypoved prodat byt zvednout se a zmizet. Na stredni taky pomohlo, ze jsem jednou sebral sutr a zmlatil jednoho ze sikanujicich, kdyby me nechytli tak bych ho dorazil. Kdyz sikanovaci vedi ze ti muze "prepnout" a oni to nemusi prezit tak se to vetsinou sklidni. Da se rict ze jsem doted "poskozeny" asocialni psychopat. Ale me to nevadi, zavrit me jeste nezavreli a lidi kteri se ke mne chovaji ferove potkaji ferovost a odhodlani pomoct na jake nejsou zvykli.
    RBKH
    RBKH --- ---
    Jsem s tím naprosto srovnaná a nemám sebemenší problém o tom pohovořit. Když na to vzpomínám, tak zpětně pocity úzkosti nemam. Vždycky si představím sebe jako malou na ZŠ a mě - teď jako dospělou, jak za tou malou příjde a řekně všem ve třídě "ona jsem já" :-
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    RBKH: A když na to zpětně vzpomínáš, máš ve všech případech pocity úzkosti apod., nebo jen někdy?
    A také, když ses z toho dostala, bylo pro tebe jednoduché o tom mluvit, jako kdyby se jednalo o srandovní historku, nebo ti stále dělalo problémy o tom někomu říci? (Odhaduji tedy, že ti dělalo problémy o tom někomu říci v době, kdy jsi byla šikanována)

Pokaď tedy o tom nějak chceš mluvit a rozvést to, můžeš, nikoho zde nechci nutit k tomu, aby mi říkal, co mu kdo dělal, jak apod.
    RBKH
    RBKH --- ---
    Šiaknovali mě celou základní školu kvůli tomu jak vypadam, čili férovej 100% psychickej teror, outsider, nula, nikdy nebudeš s nikym chodit, socka atd. Mimo školu to bylo v pohodě. Nějak jsem si na to zvykla. Po čase jsem si byla ochotná přiznat, že jsem byla opravdu šikanovaná a že to nebyla moje vina. Následky jsou v podobě depresí, úzkosti a sociální fobie dodnes. Nicméně jsem těm lidem odpustila a když je potkávám zpětně, tak nemůžou uvěřit, že z ošklivého káčátka se vyloupla labuť. Mám vztahy, přátele, jsem djka, hraju v rádiu a dělam práci, která je mým koníčkem. Tvrdá škola života, ale díky tomu mám silné sociální cítění a empatii.
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    ZUZKAOU: To "svěřování" je to, co s ní právě provádím a z naprosto stejných důvodů jak tvrdíš jsem s tím začal - potřebuje věřit tomu, že existuje osoba, která ji nebude brát za špínu, někdo, kdo ji nebude odsuzovat, zahazovat apod.

Ovšem to co mě zaujalo, bylo to, jak ji to poznamenalo. Věděl jsem, že šikana bude mít hodně silný vliv i do budoucna, ale že se dostane do takovýchto stavů jsem opravdu nečekal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JEBAK: v tvých silách není odborná pomoc, ale v tvých silách je to nejdůležitější - možnost přímo si vyzkoušet komunikaci s někým, kdo ji nebude odsuzovat, kdo ji nebude ubližovat a bude jí brát takovou, jaká je.

(nevím jak jste na tom vztahově a co bys chtěl a nechtěl, ale pokud jí je 16 a začnete si spolu "svěřování", tak se patrně dříve či později zamiluje. )

Pokud do něčeho takového chceš jít, tak pak bude mít velkou motivaci i k návštěvě terapeuta - bude jí dělat problémy kontakt s tebou :-).

Pokud do něčeho takového jít nechceš a nemáš zájem o vzájemné svěřování, tak to asi nebude snadé jí vysvětlit bez dalšího citového škrábance.
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    ZUZKAOU: Nesnažím se donutit, říct jí, že "jestli tam nepůjdeš, imploduje celý Vesmír", spíše přemýšlím nad způsobem, jak ji ukázat že mých možností jak pomoci není přespříliš mnoho.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JEBAK: nepřemlouvat, nenutit. Nepomohlo to. K psychologovi jde normální člověk až poté, co mu selžou všechna ostatní řešení. Takže evidentně situaci zvládá natolik, než aby se rozhodla pro pomoc zvenčí.

To že tobě to přijde jinak, je sice pochopitelné, ale nezmění to nic na jejím pohledu na psychology :-)

Jinak praktická je následující knížka http://obchod.portal.cz/produkt/stop-traumatickym-vzpominkam/

(ovšem platí jen na vzpomínky, pokud se někdo chytl do kolečka že se stává obětí ve většině skupin, kde se objeví, tak to nebude mít úplný efekt.)
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    ZUZKAOU: Momentálně ji je 16 let a tvrdí, že šikana při přestupu na jinou školu skončila.

Souhlasím s tím, že se o tom bude muset naučit mluvit a začít chodit za psychoterapeutkou, ovšem toho se mi momentálně nedaří docílit, neb ona tvrdí, že měla se školním psychologem samé zlé zkušenosti a nyní už za žádným nechce. Navíc to vždy odmítne, že by ji zároveň mohl pomoci a zároveň by se mohla cítit ještě hůře.
    A já momentálně poměrně často přemýšlím nad tím, jak ji vysvětlit, nebo lépe přemluvit, že to vypadá na jediné možné řešení, neboť obyčejný člověk jako já jí již moc nepomůže.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JEBAK: A teď je jí kolik? Šikana pokračuje, nebo je jinde?

Jinak pokud se bude chtít té strašné úzkosti zbavit, tak to bohužel nepůjde jinak, než se o tom naučí mluvit a bude s tou tak moc bolavou tematikou pracovat tak dlouho, dokud nezjistí, že jsou to jen špatné vzpomínky a nemusí si to vláčet sebou celý život.

Pokud byla dlouhodobě bita a týrána, tak moc nevěřím tomu, že by to šlo dočistit bez dlouhodobé psychoterapie a to s ženou - psychoterapeutkou. Ideálně někdo, kdo umí pracovat s postraumatickými stavy.
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    KATIA: Děkuju.

ZUZKAOU: Pokud má někdo nějaký návrh, jaké odkazy přidat do záhlaví, či na home, rád je uslyším.
    TRUCE:
    ZUZKAOU: Od 5. třídy na ZŠ byla každý den bitá, za jakýkoliv důvod. Začalo to prý tím, že jinému spolužákovi neradila při testu a dala mu facku. (myslím si, že v tom bylo něco víc ale)
    Měla strach říct o tom rodičům, protože si myslela, že by si na ní ukazovali prstem a dělali by si z ní srandu, kdyby chtěla změnit školu. Když řekla svému třídnímu o šikaně, tak ji třídní poslal za školním psychologem a chlapcům, kteří ji bili řekl, aby s tím přestali.
    No, nepřestali a pokračovali v tom bití. Školní psycholog ji prý vůbec nepomohl a dnes má strach jít za jakýmkoliv psychologem, protože když si na cokoliv z toho, co se na ZŠ dělo, tak je hodně nešťastná.
    Navíc má problém i s tím, že když se ji někdo dotkne, tak se na ní okamžitě naženou vzpomínky a opět je nešťastná. A platí to třeba i když ji chytne bratr za zápěstí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud chceš poradit jak pomoci té konkrétní slečně, tak se trošku rozepiš.

Tj - co se děje v té třídě, s kým to zkoušela řešit a jak to dopadlo, jestli o tom někomu řekla. Komu věří - doma, ve škole, kamarádi mimo školu, lidi nezapojení do šikany ve třídě a tak.
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    souhlasím, bylo by fajn říci něco konkrétního k té dívce

taky by mě zajímala tvá profese
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam