• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    ANNNA: jo, to sice jo, ale to me neba hledat na netu, kde je jaka sleva v obchode, abych vedela, do ktereho zrovna mam jit, nehlede na to, ze na malem meste ani tolik moznosti neni, takze clovek ty akce, pokud chce pliny levnejsi, musi hlidat. neni to argument pro ostatni, je to argument pro nas, co nas toto loveni nebavi. je to o pohodlnosti kazdeho, co vyhovuje lip.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    REZZZY: Persil (nějaký dovezený z Německa) a ocet, peru tak plíny i oblečení na mimino a prostřední ekzematičku.

Mně na látkovkách akorát vadilo, že každýmu dítěti sedlo něco jinýho, takže výsledkem je obří pytel plen, co současnému plenkonosiči nesednou... Utopila jsem v tom dost peněz, na druhou stranu přiznávám, že jsem "si" kupovala vyloženě i plíny pro radost :-) Zas je dobrý, že se to dá poslat dál :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    REZZZY: DALEEN: Já bych to s tím běháním po obchodech a hledáním slev tak nedramatizovala. Na webu jsou svodky, kde je zrovna jaká sleva, a Tesco dováží až domů... Je to podobná argumentace, jako že látkovky se musí žehlit - ano, někdo je žehlí a je s tím práce, ale dá se to zařídit jinak :)
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    REZZZY: :-)) moje svagrova, co am dve deti, nechapala, proc chci latkovat, ze je to moc prace. kdyz jsem zacala prodavat pleny, co mi nevyhovuji, tak se mi smala, ze "hehe, to te po prvnim diteti to latkovani rychle preslo, co?" hahaaa, naopak, u prvniho jsem jela v kapsovkach, ted jedu ve ctvrecich, takze prace o fous slozitejsi (myslim tim to prebalovani pretacejiciho se ditete, aby vse zustalo tam, kde ma.) Musim ale podotknout, ze jedu pul napul. doma jedu ve ctvercich, do mesta na delsi cesty, na navstevy, dovolene v jednorazovkach. jo a na noc jsem jeste nesehnala plinu, ktera by mi udrzela, co ma, tak taky jednorazovky. (zatim to nezachranila ani hodne vycpana nocni petitlulu)

osobne mi neprijde prace s latkovkama slozitejsi, ani uplne narocnejsi na cas - tomu nahrava: nesnasim vynaseni kose X rada vesim pradlo venku na slunicku a nesnasim pocit, ze mi prave dochazi pliny a ja zas budu nusena kupovat pliny bez akce za 6kc/ks! :-))) takze je to o nastaveni kazdeho z nas.

a pak si rikam: tyjo, zvladaly to nase mamky, tak proc bychom to nemely zvladnout my! :-)

peru v lovele a octu. obcas pridam odflekovac z DMka.
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    Ještě se zeptam, v cem perete?
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    No kolem me jsem za blázna, ale nevadí mi to, jak psala Daleen, nez behat po obchodech a hledat slevu tak si radeji na chvilku stoupnu k vesaku.Uz se tesim, jak pleny povesim v lete na chalupe na slunicko.
    Papírovky jsem uplne taky nezavrhla, davam je na noc a na cesty kde neni jak prebalit, ale myslim, ze az bude venku teplo, bude to jedno, kde prebalim.
    DALEEN: jak pises, že okoli říkalo " to chci vidět jak dlouho ti to vydrží, mít dítě je....náročné....těžké....představuješ si to jak hurvínek válku"... tak to jsem si rikala ja, nez jsem asi v tom 1m najela na latkovky ale zatim me to bavi. Ja to taky rikala dopredu a stejne si lidi klepali na hlavu, ne teda vsichni od mamky a tchyne je podpora

Omlouvam se za sloh, rychleji myslim nez pisu, tak je to takove divoke, to moje psani
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    REZZZY: používala jsem u B látkovky takřka výhradně a od narození ještě teď je má na noc, doma už plenky nenosí a do města a na výlety nebo do školky dávám papírovky - nelituju, dělal abych to tak znova, rozhodně, ale více práce to prostě je.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    REZZZY: Já jsem už v těhotenství hlásila, že budu používat látkové pleny. Z mého okolí jsem slyšela jen "to jsem na tebe zvědavá", "jo, to já chtěla taky, ale je to strašně práce", " to chci vidět jak dlouho ti to vydrží, mít dítě je....náročné....těžké....představuješ si to jak hurvínek válku"...
    No, látkovat jsem začala ve čtyřech týdnech malého, v době kdy už jsem zvládla odnést koš s prádlem na balkon (rodila jsem císařem a špatně se mi hojila jizva). Malému je 15 měsíců a látkové pleny má doteď. Papírové používám na noc, na delší cesty bez možnosti přebalení a na výlety a pobyty bez možnosti praní. Na chatě jsem třebas prala pleny na valše :)
    Jako práci navíc to nevnímám. Je mi rozhodně příjemnější věšet doma pleny s dítětem v nosítku, než splašeně pobíhat po obchodech a hledat kde je jaká sleva.
    Podle mě je to o tvém přístupu, ať už hodláš praktikovat cokoliv (látkové nedo jednorázové). Chce to přestoupit před své okolí a hrdě prohlásit "dělám to tak a tak, protože mi to vyhovuje".
    Za těch 15 měsíců jsem měla dítě opruzené dvakrát (jednou z látkovky v noci - proto má papírové, ty mu nevadí, a jednou kvůli ekzému), plena protekla asi třikrát (látková jednou, kvůli mému špatnému usazení, zbytek jednorázovka, protože prostě nepobrala to množství).
    Do půl roku jsem používala čtverce, které jsem žehlila. Teď používám Haipa Daipa Pastelky. S obojím spokojenost. Jinak ve svém okolí jsem látkující rarita.
    Uf to jsem se nějak rozepsala :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEBIEN: Dáš do vody hodně octa a necháš v tom plíny (čisté) třeba přes noc máčet :-) Bavlně to nevadí, bambusové jsou většinou dostatečně měkké i z tvrdé vody.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    RYBKA: octová lázeň se dělá jak?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANNNA: Tak já to spláchnu tou bidetkou, to mi neva :-)
    SEBIEN: Já je kvůli tomu poslala dál. Máme tvrdou vodu a prostě to moc nešlo, kamarádka s měkčí vodou je měla po octové lázni a několika vypráních zas měkoučké.

Nejstarší jsme měli výhradně v látce asi do 14 měsíců, pak začala čůrat takový kvanta, že látkovka buď protekla, nebo byla tak vycpaná, že s tím dcera nemohla chodit, takže jsme přešli na jednorázovky. Druhá zas byla od dvou měsíců výhradně jednorázovkách, jinak se jí horšil ekzém. U třetího to kombinujem, a musím říct, že mít víc prostoru na sušení, radši bych jen látkovky...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    pridavam se k tem, co to maji pul na pul, kolem me taky skoro vsichni aspon castecne latkuji, tak mi to prijde vlastne normalni, ani matka a tchyne se nepozastavovaly.
    "stolice az na lopatky" me pobavila, o vikendu jsme to meli hned dvakrat, vzdycky v papirovce.

ad zehleni: podedila jsem haipa daipa a teda ty zehlim, jinak mi prijdou fakt desne tvrdy, kamaradka se pozastavovala nad tvrdosti i po vyzehleni, je na to jinej figl?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    RYBKA: Mně teda látkování jako víc práce přijde - ale může to být tím, že zatím jedu "ekonomickou variantu" - svrchňáku + vícevrstevné + separačka. Uvázat do toho zmítající se dítě je občas prostě oříšek. Teď si pořizuju nějaké úplnější pleny a uvidím, jak mi to bude odsejpat.

Taky mám osobně prostě problém s pokaděnejma plínama. Měla jsem problém s vaječinou, mám problém i s plnou stolicí, která u našeho jedince prostě ne a ne zhoustnout a zpevnit do oklepatelných bobků. (Abych tady nebyla za outlocitku - mám za sebou zkušenost s prací ošetřovatelky, ale prostě pos*anej textil mi vadí. Teď jsem konečně vyhradila jednu stěrku na těsto pro tyto účely, tak třeba to bude lepší :)

To praní a věšení samo o sobě za extra práci nepovažuju.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    REZZZY: Mně přijde, že je to ve výsledku nastejno, buď strávím deset minut vynesením koše nebo pověšením plen... Většina plen se žehlit ani nemá, čtvercovky se můžou, ale udělala jsem to jednou - před prvním porodem, od té doby trávím radši čas smysluplněji :-)
    Teď teda kombinujem, protože nemáme moc kde sušit a nemůžu si dovolit zaplácnout sušák na dva dny jen plínama, takže na noc a na ven máme jednorázovky, ale míň práce mi to nepřijde. V látkovkách se mi třeba nikdy nestalo, aby dítěti proteklo kakání až na lopatky - sice nemusím s jednorázovkou prát plínu, ale kalhoty, body, a nezřídka třeba i šátek...
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    REZZZY: Mám to podobně jako ANNA. Látkuju tak půl na půl, ale asi jsem rarita v tom, že to dělám kvůli manželovi. Jinak mezi našimi kamarády taky skoro všichni látkovali.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    REZZZY: Já jsem v pozici střídavě látkující a papírující matky. V mém okolí patří k dobrému tónu látkovat - je to masáž sociální skupinou zase z druhé strany :)
    REZZZY
    REZZZY --- ---
    Zdravím, s malou látkuju, používám čtverce a delší cesty, prochajdy kalhotkové pleny Petitiky, ale to je vedlejší.
    Stále se setkávám s nechápavci - ale to musíš prát, to musíš žehlit, to já bych to teda nedělala a tak dále. No a já na to, prát nemusim, pere pračka a žehlim jen když mám náladu žehlit, jinak pleny skládám. Jako nějaká velká zátěž mi teda látkování nepřipadá(teda zatím, malé je 2,5m) a narozdíl od papíráku počůrané plenky nesmrdí. Jak to vnímáte vy?
    MIKEYLA
    MIKEYLA --- ---
    HC_: až budeme potřeboval nějaké nové (větší, tak asi pokoukneme:)
    HC_
    HC_ --- ---
    zapomněla jsem napsat, že http://www.petitlulu.cz má do neděle poštu zdarma,)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    omlouvám se za spam, ale kdyby někdo pořizoval, prodávám látkovky
    Látková plena Itti Bitti d´lish snap in one
    http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=71396555&tab=3
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam