• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    Vse o latkovych plenkach
    - co jsou to latkovky, jak vlastne dite prebalovat do latkovych plenek,
    - odkazy na vyrobce, porovnani cen, druhu a typu....

Podelte se o vlastni zkusenosti a ptejte se co a jak je potreba, aby se mimnko citilo jako v bavlnce .....

!! BAZAREK na nastence !!
    - inzeraty davejte sem nebo do posty FOXOVA)

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs148.snc1/5488_122931406114_521371114_2989702_5395381_n.jpg
    rozbalit záhlaví
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    RYNA: hele s tema jednorazovkama. Mela jsem tady baleni jednorazovek (davala jsem na noc a na ven), co jsem chtela dopouzivat, bo uz ji byly male. Zhrozila jsem se, kolik odpadu produkuju a jak rychle to baleni bylo pryc a ty pliny nebyly k dispozici. Proste byly pryc! Takze hezky latkovky a konec, pro mne pres to nejde vlak.

DALEEN: tenhle model jsem taky jela, bohuzel se mi mala po jednorazovkach od leta strasne vyhazuje. Tak uz resim logistiku prepravy latkovek. Ja verim, ze to pujde!
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Jednoduché, jednorázovka stojí cca 3 - 5 Kč, v balíku máš co já vím 50 plenek, to máš tak na deset dnů. To je sakra drahá sranda. Prot spoustu matek, používajících jednorázovky, "šetří" a přebalují méně často. Takže spotřeba pět a méně plen na den je vcelku běžná.

Já přebaluju při každém kojení, to je tak po dvou až třech hodinách přes den, takže tak 8x za den.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYNA: Jo, ještě mě teda napadá, že pět plen na den, byť jednorázovejch, už je u mě někde na hranici prasárny, pokud s dítětem teda nejedou částečnou bezplenkovku. Moje nevlastní teta tímhle stylem svýho syna přebalovala s tím, že je přece v pemrpsce v suchu. Pocitově v suchu možná byl, ale děsivě zapařenej a ta plena vždycky vážila asi metrák, když jsem ho konečně směla přebalit.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYNA: Hele, jde jen o vůli a ono ani to "jednorázové" pokušení nemusí být tak velké. Já třeba jednoráz dávám, když jdu na dýl ven prostě proto, že objem tří jednorázovejch plen je asi pětinovej oproti tomu, když bych brala látku, a už tak mám teď vždycky plnej batoh. A jednoráz jsme chvíli používali taky když nám odešla pračka. Najet zpátky na látku ale pro mě není problém, oproti látce mi totiž jednoráz mimo jiné strašně smrdí. A tím, že máme výbavu nakombinovanou z různejch kalhotovek, tvarovanejch plen, čtverců, vícevrstvejch apod., přiznávám se, že i celkem ujíždím na tom, co s čím nakombinuju. Funkčně i třeba barevně. Ačkoliv jsem si nikdy nemyslela, že budu TA MATKA, nic mi neudělá větší radost, než když se mi podaří sladit dítěti kalhotkovou a svrchní plenu s body/dupačkama. Jo, už mi hrabe :)
    RYNA
    RYNA --- ---
    JANISKA: Já bych po jednorázových sahala dost nerada, protože je mi jasné, že když to udělám jednou, udělám to pak podruhé a látkování půjde pomalu do kopru...
    Ale propadla jsem teď stejně lehké skepsi, srovnávaly jsme s kamarádkou (která má dvouměsíční, tj. o měsíc starší mimino než já) a ta mi říkala, že mají spotřebu jenom 5 plínek denně! Oproti mým cca 12 přebalováním docela rozdíl :/
    RYNA
    RYNA --- ---
    JANISKA: děkuju moc. Já suším na sušáku v bytě, takže ten bambus asi moc nepřipadá v úvahu, i tak to u nás pořád vypadá jako v prádelně. Klasické čtverce mi schnou tak 5 hodin, možná i míň, a vkládačky jenom o něco déle, takže ta jedna várka z pračky se protočí fakt rychle.
    Vícevrstvé pleny mám nějaké taky, ale zatím na něj byly moc velké, navíc mi přišlo, že to stejně neřeší problém s pocitem vlhkosti. To by se ale asi tedy dalo vyřešit tím fleecem? To jsem zase o něco moudřejší.
    A díky za tip na noční pleny, myslíš toto? http://www.branakdetem.cz/noatni-kalhotkova-plena-puntiky-suchy-zip-bamboolik.htm A kolik těch plen máš? Na každou noc jednu noční a pak už dáváš normální?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    JANISKA: Ještě k bambusu: fakt hodně taky záleží, jak máte doma vlhko. Řadu bambusovejch plenek mám po známý, která porodila v zimě a látkování vzdala, protože jí doma (maj vlhko) ten bambus prej schnul dokonce tři dny a ona pak nakonec stejně musela dost často sahat po jednorázu.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYNA: Moje dítě je taky učůraný, tak jsem prostě zainvestovala do nočních plen. Jsou drahý, ale supersavý a mívaj kapsu, která jde fakt hodně vycpat, navíc bývá kapsa z fleecu, takže je dítě pocitově v suchu. Moje dítě obvykle řve, jakmile si trochu učůrne, tohle mi zachránilo nervy, protože teď malá vydrží spát aspoň jednou za noc pět hodin v kuse. Mám Bamboolik z druhý ruky, hodně se ale u nočních plen chváli Katyvbaby, co jsem tak vypozorovala.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    RYNA: Rozdíl v rychlosti schnutí je podle mě celkem velkej. Zatímco bavlna mi teď v těch osmatřicetistupňovejch vedrech vždycky uschnula chvíli potom, co jsem ji pověsila, bambus jsem mohla nechat na šňůře půl dne, aniž by přeschnul. Když jsme jednou (pršelo a ještě domů nedorazila sušička) nechávali pleny sušit v bytě na sušáku, bavlnu jsme měli suchou asi za půlden, bambus tak za den a půl. I ze sušičky vždycky bavlnu tahám suchou a bambus ještě vlhkej. Moje kamarádka odhadovala, že bambus schne cca třikrát dýl než bavlna. Za mě je nejlepší nakombinovat výbavu tak, abys tam měla od obou materiálů něco a využívala výhody bavlny (rychle schne, ergo je rychle k dispozici) i bambusu (je supersavej). Někde mezi tím je savostí i rychlostí schnutí konopí.
    Jinak já kromě klasickejch vkládacích plen používám taky složený vícevrstvý pleny velikosti S. Nejdřív je malá měla na kalhotkovej sklad jako savější a lépe padnoucí verzi novoskladu, teď se prostě přehnou na třetiny a sloužej jako supersavá vycpávka. A jejich cena není nijak šílená, řekla bych. Já ty svoje kupovala v bazaru Brány k dětem prakticky za cenu kvalitních novejch čtverců. Jo a k nákupu z druhý ruky doporučuju taky FB skupinu Poradna pro látkovačky.
    RYNA
    RYNA --- ---
    DALEEN: Aha, děkuju za upřesnění! Po bazarech mrknu, moc se v tom zatím nevyznám.
    Já momentálně dávám čtverec a vkládací plenu (podědila jsem různé bavlněné a froté) a nestačí to, resp. přebaluju fakt často a stejně mám pocit, že malej je konstantně durch mokrej :/ Vůbec si neumím představit, jak to budeme dělat, až bude větší.

Jo a ještě bych se chtěla zeptat, jak případně zvyšujete savost látkových plen na noc? Momentálně i v noci přebaluju co dvě hodiny (a v případě rýmy jako poslední dva dny i každou hodinu), což je docela vyčerpávající, tak nevím, zda můžu delšímu spaní nějak pomoct či zda se s tím musím prostě smířit, dokud je mimino takhle malé a zkrátka hodně čůrá.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Jak je to se savostí bambusu netuším, používám čtverce a dávám dva, což dceři stačí.
    Ale spousta plen a doplňků se dá koupit po bazarech mnohem levnějí a většinou to není ani moc používané (kupovala jsem tak hle Haipa Daipa pleny používané sotva půl roku).
    Takže doporučuju prolézt mimibazar a Modrýkoník a určitě něco najdeš.

Jen drobnost, fleece se používá jako separační vložka, ne jako vkládací plena. Tedy neslouží k tom aby nasál větší množství tekutiny, ale aby tekutinu propustil dál do pleny (savé vrstvy) a na zadečku dítěte zůstala "suchá" vrstva. Fleece totiž zůstává i po namočení a propuštění tekutiny relativně suchý. Takže se dává dětem, kterým vadí pocit mokra.
    RYNA
    RYNA --- ---
    Mohl byste se prosím někdo podělit o zkušenosti se vkládacími plenami z různých materiálů? Potřebovala bych doplnit arzenál a trochu váhám, co pořizovat. Chápu-li dobře, bambus saje lépe než ostatní materiály (bavlna, froté, fleece), ale zase déle schne. Je ten rozdíl v savosti opravdu markantní? Zjevně máme doma počuránka se slušným denním průtokem, takže bych ráda pořídila něco efektivního, ale cena bambusu mě trochu odrazuje.
    Koukala jsem, že např. na fleru se dají vkládačky pořídit za dost dobrou cenu, případně kamarádka mi psala, že doma rozstříhala fleecovou deku a funguje jí to taky. Někdo nějaké zkušenosti?
    NINGEN
    NINGEN --- ---
    HC_: Já vím, že žádné nové svrchňáčky nepotřebujeme, ale když ty, co malá podědí po bráchovi, už jsou trochu jeté... a některé modré... a vůbec... jdu vymýšlet záminku, proč nutně potřebujeme ty liščí a vážkové! :)
    HC_
    HC_ --- ---
    Malý spam - nové svrchní a SIO complete na http://www.petitlulu.cz
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HC_: jinak teda mám zrovna vypadlý patentky na dvojech svrchňácích a zjistila jsem, že na denní používání naprosto v pohodě, neprovlhá to.
    HC_
    HC_ --- ---
    ANNNA: tak to beru:)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    HC_: Ha, ještěže jsem ty už hodně jeté nevyhodila! Lenost se vyplácí! :-) A má to další bonus - aby mi to nebylo moc blbý, vyberu si další plínu! :-)
    MORPED
    MORPED --- ---
    HC_: musim rict,ze su mega spokojena s vasima svrchnackama,uz jsem jich par vyzkousela,ale od tebe jsou nej.
    HC_
    HC_ --- ---
    ZU_22: co jde opravit, opravujeme, co nejde měníme:)
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    DUFFKA: ja to nereklamovala, chtela jsem to za poplatek prisit, protoze jsem nevedela co jinyho s tim delat a od nich je to asi nejlepsi....a oni mi nabidli tohle...:)
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    DUFFKA: ja to nereklamovala, chtela jsem to za poplatek prisit, protoze jsem nevedela co jinyho s tim delat a od nich je to asi nejlepsi....a oni mi nabidli tohle...:)
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    ZU_22: .Tyjo, diky za tip... ;) stalo se mi to taky, ale bylo mi trapny to reklamovat... ;)
    ZU_22
    ZU_22 --- ---
    Chtela bych opet pochvalit Petit lulu, utrhl se mi patentek ze svrchnaku po zaruce a uz podruhe mi nabidli, abych si vybrala jakekoliv nove, coz u nove kolekce je dvojita radost!) Po vybrani jsem je mela druhy den doma!;) parada a doporucuji;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam