• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOXOVAJako v bavlnce***
    Vse o latkovych plenkach
    - co jsou to latkovky, jak vlastne dite prebalovat do latkovych plenek,
    - odkazy na vyrobce, porovnani cen, druhu a typu....

Podelte se o vlastni zkusenosti a ptejte se co a jak je potreba, aby se mimnko citilo jako v bavlnce .....

!! BAZAREK na nastence !!
    - inzeraty davejte sem nebo do posty FOXOVA)

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs148.snc1/5488_122931406114_521371114_2989702_5395381_n.jpg
    rozbalit záhlaví
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    TABBY: rozdíl bývá v tom, že jednoraz jde často koupit na miste. Já teda látku beru i na půldenní výlety jen tehdy, když jedu s kočárkem, když nesu mimino v šátku, je objem jednorazovek bohužel opravdu vyrazne menší.
    TABBY
    TABBY --- ---
    PERTAKOIN: Hele, ted jsem mluvila se ségrou, která používala jednorázové pleny, a ta vzpomínala, jak pri cestě na dovolenou 80 % zavazadel vždycky tvorily pleny, Sunar, lahve, ohřívač mléka... mi to právě přijde fajn, ze s tou látkou je materiálu na přepravu mene.
    PERTAKOIN
    PERTAKOIN --- ---
    Na novorozence jsem používala cca od 3. dne po návratu z porodnice čtverce na novosklad a novorozenecké svrchní od Petit Lulu (stačily dvoje). Naprostá spokojenost. Jen z toho vyrostl zhruba v 10 týdnech. Zkoušela jsem taky novorozenecké kalhotové pleny Petit Lulu (měla jsem pár kousků půjčených od kamarádky), z těch vyrostl v 8 týdnech a nepřišlo mi, že by s tím bylo nějak výrazně míň práce než se čtverci. Jen je to savější, ale naopak to zase šíleně dlouho schne (hlavně kolem gumiček) a má to nižší životnost kvůli obrázkovému úpletu a gumičkám.
    Cca od 10 týdnů používám vícevrstvé froté (bambus) od Anavy (vyzkoušela jsem několik značek a tyhle jednoznačně vedou v rozměru, proporcích, konstrukci, materiálu, včetně toho, jak dobře na nich drží snappka), velikost M na kalhotkový sklad. Saje to výrazně líp než čtverce, takže bohatě stačí 1, je s tím i míň skládání, nemá to žádné gumičky, takže to slušně schne, namá to obrázkový úplet, takže by to mělo zvládnout aspoň dvě děti.
    Na noc používám většinou PUK by Veru, ale když to nevyjde a dám jenom vv, tak se to taky dá.
    Přes to používám jednovelikostní (rostoucí) svrchní od Petit Lulu (mám patery a míň by občas bylo dost blbý).
    Plus mám do těch Petit Lulu svrchních 1 kus SIO jádra, které používám na super extra nejvíc nejrychlejší přebalení u doktora jednou za dva měsíce :D
    Výbavu mám na 5 dní, abych pohodlně bez stresu vyšla i když vyperu po 3 dnech a v největší podzimní sychravé chladné pršivé krizi to schlo skoro 2 dny. Nemám sušičku, 3+2=5.
    Na výlety k mužovo příbuzným na 3-4 dny kdy navíc půl nocí spíme jinde než další noci používám jednoráz. Na víkendové cony ve školních třídách a tělocvičnách nebo v neznámých podmínkách (taneční soustředění) taky. Na celodenní výlety látku. Na chatě většinou jednoráz, protože moje mamka látku nechce používat, ale letos si to tam chci aspoň částečně prosadit. Akorát je to skoro celé další zavazadlo na přestěhování kompletní výbavy, tak to s tím prosazováním nebude zas tak horké, leda když pojedeme na dýl než na víkend, na dva dny se mi s tím nechce tahat.
    Jo a s tou "zázračností" jednorázu - dokud kadil tu řídkou vaječinu, tak mu to několikrát proteklo po zádech až na lopatky a prosáklo skrz triko až na mikinu, fakt báječný. Párkrát i kolem nožiček. Nakonec jsem používala jednoráz výhradně v kombinaci se svrchníma od látkovek, zachránilo mi to spoustu práce a nervů na cestách.
    Teď je mu 11m, jestli je to důležitý.
    Tak snad je to všechno co chtěl kdo vědět a snad to někomu pomůže :D
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    VERCA_ZABA: Potisk neni videt, kdyz pres to das svrchnaky. Ale treba v lete muze dite bejt i bez svrchnaku, kdyz stejne nema kalhoty a placa se nekde na dece.
    VERCA_ZABA: mimino je vetsi uz tak ve trech mesicich, jakoze mu sedej ty jednovelikostni pleny dobre a novo uz mu jsou tesny. Jestli mas omezenej rozpocet, tak novorozenecky nekupuj. Ja zacinala se ctvercema a vkladackama a postupne dokupovala dalsi vymakanejsi pleny.
    TABBY
    TABBY --- ---
    V DM nemaji svoje zlucove mydlo (za 19 Kc), muz prinesl Marseillske mydlo. Mam pocit, ze je to na urovni Jelena - mate nekdo zkusenost, ze by Marseille stacila na kakance na pline?
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    VERCA_ZABA: to taky zalezi na porodni vaze. latkovala jsem od asi dvou mesicu do 14 mesicu. ted jen tak jednu denne - prebalovani je u nas horor a tak vyhraly natahovaci eko jednorazovky bez nutnosti pokladani a zapinani. spotreba plen je postupne mensi. krome fakt malych deti asi netreba pouzivat specialni novorozenecke velikosti. staci secvaknout normalni na nejmensi. mimino vypada jak mravenec s tim vycpanym zadkem :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    BODY_SUIT: vicevrstva plena. Dávala jsem sem obrázek pred cca hodkou.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    VERCA_ZABA: já pro orientaci v druzích plenek a skladech doporučuji shlédnout video/videa z latkovky.cz jsou tam i články a e-booky. Mě osobně velmi pomohy s orientací jelikož to tam je názorně ukázáno a člověk si to může pustit znovu nebo vrátit když si není jistý =)
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Záleží, co chceš provozovat jako save jádro. Čtverce schnou rychle, VV z bavlny taky.
    TABBY
    TABBY --- ---
    BODY_SUIT: No. Ale počítej s tim, ze čtverce extra savý nejsou. Proto se dělají ty vv.
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Jak pise Janiska. :)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    JANISKA: 1) na delší cestování možná zauvažuju o jednorázovkách. když pojedu na celý den k našim, abych nemusela tahat tolik pokaděných plen sebou zpět.
    2) jinak sušičku nemáme a mít nebudeme, takže počítám, abych měla výbavu cca na tři dni? 25-30 savých jader?
    4) když bych chtěla začít látkovat řekněme v půlce šestineděli, tak jaká doba je do "většího dítěte"? (promin, jsem fakt matka totální amatér)
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: třeba tyhle, přes ty se ještě musí dát svrchní, ale na co je pak ten potisk?:D
    Hmyzáci (tyrkys)/Myší kožíšek 2016 na SUCHÝ ZIP - Látkové pleny ANAVY
    http://www.anavy.cz/jednovelikostni-na-suchy-zip/hmyzaci--tyrkys--mysi-kozisek-2016-na-suchy-zip/
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Mimochodem další level jsou třeba plenky Ellas house, který maj vzor na dotykový vrstvě, zřejmě aby se jimi mohl kochat miminí zadek :) Pamatuju si, jak jsem prvně byla zmatená, když jsem je viděla, pořád jsem měla tendenci oblékat je opačně.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VERCA_ZABA: Vzory na kalhotkovejch plenkách jsou skutečně trochu zbytný, vzhledem k tomu, že je většinou překryješ svrchňákama, jde spíš o dobrý pocit rodiče, který je věší na šňůru a rád se pokochá pohledem na barevné prádlo vlající ve větru :) Plus teda musim říct, že ty vzory časem sejdou, byť je jinak zbytek pleny stále použitelnej (zejména vystavíš-li je vlivu sušičky), takže osobně raději ušetřím a koupím plenky, kde ty vzory nejsou.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VERCA_ZABA: 1) jestli plánuješ jen látkovat, budeš určitě kromě plenek a koše na pleny potřebovat taky nějakej pytel s PUL zátěrem na cestování, například http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/doplnky-k-plenam/pytle-na-pleny/
    2) Je důležitý si spočítat, kolik savejch jader (to, co se dává pod svrchní kalhotky) budeš potřebovat. Tzn. musíš vědět jak často budeš prát a jak rychle budou pleny schnout - pokud máte sušičku, bude to bleskovka, pokud ne, je dobrý počítat s tím, že třeba při vlhkym podzimnim dni může bambus schnout třeba tři dny a je potřeba těch jader nakoupit víc. Jo avětšinou se říká počítat s cca 8 jádrama na den, ale obě moje dcery kaděj i 10x za den, a tak je přebaluju klidně třeba desetkrát za den. Takže se mi zdá dobrý počítat radši s nějakou rezervou.
    3) Mně se na novorozence nejvíc osvědčily čtverce na novorozeneckej sklad (na ten budeš potřebovat tzv. snappi sponku) plus vkládací pleny (ty často stačí až na větší dítě; s první dcerou jsme je začali používat až po několika měsících, s druhou, učuranější dcerou, je ale používáme už od druhýho týdne), případně vícevrstvá plena vel. S na kalhotkovej sklad. Výhoda čtverců oproti vícevrstvejm plenám je, že ti vydrží dýl. Dcera má teď necelý čtyři kila a ty vícevrstvý plenky už jí za chvíli budou sedět jen "narovno", což je zase nevýhodný vzhledem k častý stolici ("sklad narovno víc protéká na svrchňáky). Pak máme pár novorozeneckejch kalhotkovejch plen, to se hodí třeba když přebaluju v noci a nechce se mi čarovat se čtvercema a snappi sponkou.
    4) Na větší dítě používám ráda úplně jiný věci než na novorozence, tak počítej s tím, že časem to bude chtít výbavu obměnit. Pokud si nevystačíš celou dobu třeba s těma čtvercema, znám poměrně dost lidí, kdo to tak mají.
    TABBY
    TABBY --- ---
    TABBY: Do toho se davaji tyhle pleny:

Takhle prelozene:

TABBY
    TABBY --- ---
    Ja mam tyhle. To je jenom nepromokava slupka.

TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA: Hod sem odkaz. Nejsou to ty AIO?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TABBY: jo, už je mi to jasný. a do toho případně ještě něco vložím, že?
    mě totiž hrozně mate, že tyhle hadrový kalhotky mají taky moc pěkný potisky, ale vlastně když přes to máš svrchnáky, tak ten potisk je uplně zbytečný a cena je zbytečně vysoká..
    TABBY
    TABBY --- ---
    VERCA_ZABA:

Tohle je hadrove. Pres to mas jeste pul svrchnaky, aby to neprotekalo.

Pri AIO to je sesite dohromady.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam