mno.
Takže - protože jsem dobrej a vysoustružení matičky mi trvá 2 minuty a Pepa odvedle je lemra, takže mu to trvá 5 minut, má moje matička nižší hodnotu než Pepova?
"To je jejich věc, proč by to dělali. Jak já to mám vědět? Proč se lidé angažují v programech, kde nemají platy, ani výhody? Proč lidi chodí pomáhat, podrží si dveře, angažují se..."
Tohle je dost specifické - taky držím dveře a tak, ale nebudu dělat něco, co, když udělám chybu, způsobí, že mě zavřou. Respektive budu, ale to riziko mi ti, kvůli kterým jsem jím ohrožen, budou muset vynahradit. I kdybych žádnou chybu neudělal. A funkce, ve které máš moc, přitahuje lidi, kteří o tu moc hodně stojí - často vyšinuté jedince.
"Nevím. Co brání dneska Německu, nebo Francii, aby se nerozhodli jít do války a anektovat Španělsko, ČR, jiné země...?"
Peníze a vliv okolí. To, že okolní komunity (státy) jsou dost velké a silné, aby jim v tom zabránily? Různé obranné svazky?
""Jak si představuješ, že taková komuna bude velká?"
Neřeším. Není to pro ty moje zcela abstraktní úvahy důležitý."
Z abstraktních úvah brambory nevypěstuješ. A teorie bez praxe jsou bezpředmětné.
Mě to přijde, že sis vymyslel nějakou utopii založenou na marxismu, která ovšem pravděpodobně nenastane... Mnohem pravděpodobnější mi přijdou velké svazky tlačící na likvidaci národních subjektů - monokultura peněz. Korporativní státy. Toho se ještě dožít můžeme.