PATISLAV: Jasně. Mělo mě trknout už z ID, že tam něco není v pořádku. ;) Každopádně závěr je potom ten, že ta perla byla nesprávně ohraničena a vyextrahována, protože potřebuje kontext, na který se jako obvykle zdráhám kliknout. A důvod proč reaguju je -- hádej -- prokrastinace. ;)
Ale je to jinak zajímavé téma, ty faktory, kterými se snažíme hodnotit (extrémní) lidské jednání. Já jsem schválně srovnal případ jedné a dvou vražd, protože si myslím, že "von ten Stalin prej zabil 30 milionů Rusů... a všechny jako v podstatě ze stejnýho důvodu..." pracuje opačně: v tom množství se jednotky ztrácí.
A potom i zbytek Tvé úvahy je diskutabilní. Podle mě leží rozdíl mezi plánováním vražd různého počtu lidí často výrazně jinde, než v množství. Například mladíka plánujícího vraždu babičky, která mu neustále zdůrazňuje, že mu všechno odkázala, jenže pořád žije, i když je hrozně stará, a on ty peníze nutně potřebuje teď, nelze kvantitativně porovnávat s mužem, jehož ženu za podezřelých okolností odloudil jiný, a který nyní plánuje zavraždit oba. A zrovna tak Ti u druhého případu vyjde úplně jiné hodnocení, když vezmeš v úvahu, jak se dotyčný ve svých plánech hodlal vypořádat s jejich dětmi: a) nevinné, ponechat, b) evolučně nepřijatelné, zabít první. A podobně diametrálně odlišně to dopadne i v pokusech srovnat jednání lidí v hypotetických případech, kdy vše proběhlo stejně, jen pro myšlenkový experiment naklonujeme tu situaci a dosadíme různě myslící pachatele: Účelem bylo zavraždit jednoho člověka a pro požár v ubytovně se vrah rozhodl, protože: a) věděl, že tam večer bývá oběť sama, b) neřešil riziko vedlejších ztrát vůbec, c) řekl si, že když zbaví svět těch pár cikánů navíc, tak jen dobře. ;)