Nikoli.
Jak jsem psal, hlavní je čas. Doporučuji počítat s měsícem na vyřízení, spíše více.
Jednotlivé kroky:
0) Najít všechny dokumenty, které k hypotéce máte.
1) Sehnat potvrzení od stávající banky, že souhlasí. Nebyl problém, cca 3 pracovní dny + pošta
2) Odhad nemovitosti: Také nebyl problém, několik pracovních dní. Spíše je problém, že pokud se následně rozhodnete jinak, tak je odhad zbytečný a přitom je to největší položka nákladů.
3) Výpis z registru, 100,- Pro Pražáky na počkání- Nutný pro odhad.
4) Pojištění a vinkulace: to byl problém. A to v mém případě SVJ spolupracovalo. Doporučuji řešit hodně v předstihu. A protože vinkulace = podpis smluv výborem po podání žádosti, tak je třeba předjednat. Může trvat i měsíc. Kvůli tomu žádejte o hypotéku hodně s předstihem. Alternativa - dodatečné pojištění po dobu, než budou vinkulace podepsány. To se dá zařídit za odpoledne.
5) Podání žádosti - tak hodinka vyplňování. Pak sice mBank schválí rychle, ale několik pracovních dní připravuje smlouvy. A pak teprve je možné podepisovat vinkulace. Doporučení - žádat alespoň měsíc před termínem.
6) Podání žádosti na katastr, 500,- V pohodě, jen je třeba ověřený podpis (30,-). Oboje na počkání. Drobný problém je, že v okolí katastru není žádný ověřovač (-; Nejbližší notář je na Florenci.
7) Převedení peněz a následné založení mBilans přes mLinku. Pozor na přesné fungování mBilans, není to úplně jednoduché na pochopení. Termín je 3 dny.
8) Ještě je třeba dostat z katastru potvrzení o zápisu, ohlídat si výmaz půjčky od předchozí banky a doručit bance výpis z katastru kde je jediný věřitel. A v mém případě dořešit to pojištění.
Super přístup človíčka z mBank - smlouvy mi dovezl domů v 10 večer. Dojednal pojišťovnu, uháněl a urgoval. Díky Adame za doporučení.
Super přístup paní z pojišťovny, sice ne ta doporučená z mBank, ale přehodila mě na jinou kousek dál a ta byla velmi šikovná. Sama mi poradila, jak správně vyřídit tu dočasnost pojistky.