• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    GOR
    GOR --- ---
    NELDE: No a jak bys pak vysvetlil, ze easyjet rozlisuje kreditni a debetni VISU vysi poplatku? Nejak to "poznat" asi jde...
    MALKE
    MALKE --- ---
    NELDE: Nechci příliš polemizovat, neb se v tom nevyznám, ale když si někdo cvičně zablokuje sumu (tuším korunu nebo tak) a pak mi přijde mail, že karta není kreditní, a tudíž ji nelze použít, předpokládám, že tím chce říct, že zjistil, že karta není kreditní.

Ale možná je to jinak, co já vím.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZONICEK: podle mě je pravděpodobnější, že bys to v IB vůbec neviděl.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NELDE: To se lisi hotel od hotelu. Nektere to delaji, vetsina to nedela. Za ta leta, co jezdim po svete jsem poznal par set, ne-li tisic hotelu, takze mam dostatecne velky reprezentativni vzorek. A nejde ani tak o sluzby te banky, ale o konektivitu mezi siti poskytovatele toho terminalu a siti one banky. Jako jestli v realnem case dokaze sit banky odpovedet na dotaz z te ktere konkretni site.

ZONICEK: Tezko rict. Zalezelo by na tom, kde se ten pozadavek zasekne. Budto se zasekne uz na ceste do tve banky, takze ona se vubec nedozvi, ze se po ni neco chtelo. Nebo se zasekne na ceste z tve banky k cizi a pak tva banka sice penize rezervuje, ale cizi uz o tom nevi. Ale fakt to neres, to jsou drobnosti. Jeste nikdy se mi nestalo, ze by mi zrusili rezervaci kvuli tomu, ze jim nefunguje karta. Vzdyt by byli sami proti sobe.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Ale i kdyby ta karta "nefungovala"... uvidim to v notifikacích? Nebo to se taky nedá říct?
    NELDE
    NELDE --- ---
    MAKROUSEK: Není pravda - hotely obvykle dělají rezervaci částky na tvé kartě (zároveň tím ověřují pravost a platnost).

MALKE: Měl jsem kdysi dávno problém s debební kartou ČS v Amsterdamu. Z bankomatu jsem vybral peníze a v hotelu mi ji nevzali. Žádné řeči o debetní/kreditní - prostě jim nefungovala na tu rezervaci. Naštěstí jsem měl hotovost, tak jsem platil dopředu. Myslím, že to že daná karta nefungovala, nemělo souvislost s debetností, ale s typem karty, resp. služeb, které banka přes ni nabízí. Některé karty vydané českými bankami nejsou standardní karty.
    Jinak email - "this is not a credit card" neříká, že to je debetní karta (a proto nešla užít), ale že jim nefungovala.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZONICEK: Jo. Ale partner té kamarádky přes to rezervoval s debetkou a problém neměl, takže nevím, podle čeho to tahají slosování, jenom zkrátka že nám se to nepovedlo.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZONICEK: Z vlastni zkusenosti - jednu noc nikdo neresi. Kor v Italii, tam budes rad, kdyz te neposlou do hotelu naproti nebo v jine vesnici. Ale treba se pletu a Italove vstoupili do sebe, kdyz vidi, jaky jsou Rekove bordelari.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    MAKROUSEK:
    Tak uvidim, co se stane. všude je to na jednu noc, tak budu doufat, že se nikdo nebude pokoušet to blokovat a pokud ano, tak to snad projde.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZONICEK: Jak rikam, nevis dokud nezkusis. Zalezi na tom, jestli mbanka overuje zustatky u sebe, takze se musi ten terminal nekdy v Tramtarii spojit s pocitacem nekde ve sklepe v Praze nebo je publikuje nekam do site, takze staci, kdyz se terminal v Tramtarii spoji s pocitacem ve sklepe v one Tramtarii. A to nikdo nikdy nevi, pane Maximiliane Vyhodny.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    MAKROUSEK:
    Mám přesně tohle... Zustaten na účtě překračuje požadavek a limity taky... Tak snad..

MALKE:
    A to bylo taky přes booking.com?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ZONICEK: Jak se to pozna? Jednoduse. Zalezi, jake mas na karte logo. Pokud VISA, tak to proste jak pise MUNIN clearujou pres VISA sit a je celkem jedno, jestli je kreditni nebo debetni. Rozdil muze byt, ze v nekterych pripadech se pres sit dotazuji primo tve banky na zustatek, coz nekdy nemusi fungovat. A to clovek nikdy nevi, ktere banky to tak maji a ktere kopiruji ty sve zustatky nekam do VISA cloudu. Ja mam pro tyto pripady karty ctyri od ruznych organizaci a bank a nejaka vzdy funguje. I kdyz se mi stalo, ze nefungovaly treba tri ze ctyr. A co se tyka rezervace hotelu, to vubec neres. V naproste vetsine pripadu si z karet nic nestahnou, protoze kdo by se s tim s prominutim sral? Budto dorazis a pak to zaplatis a nebo nedorazis a pak tam do toho pokoje nekoho nejspis daji, nebo ti to strhnou az pak, protoze prece maji cislo kreditky.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZONICEK: Bacha na to, zkoušeli jsme pár měsíců zpátky rezervovat hotel v Portugalsku a neprošlo to. Debetku poznali a zamítli, museli jsme využít laskavé pomoci kamarádky, která za nás rezervaci udělala na svoji kreditku.

NELDE: Viz výše, rozpoznat to rozhodně umějí. Přišel nám mail "This is not a credit card", takže...
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    Tak dle tohoto:
    mFórum
    http://www.mbank.cz/forum/read.html?f=1&cat=35&i=168898&t=168635
    by to mělo projít.

Se omlouvám za ty dotazy, ale jedu s tchánem a kdyby to neprošlo, tak se raději asi zatřelim.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZONICEK: Co tam píšou anglicky, ne česky. Jak psal MUNIN v USA jsou jiné debetní karty. Opravdu platí, že hotel nepozná jestli tvoje VISA karta je kreditní nebo debetní, protože to je mezi tebou a tvojí bankou. Navenek je to VISA. Jediné, co se počítá je zda projde blokace. Mimochodem, když mi v hotelu nešlo kdysi uplatnit kartu, tak jsem prostě zaplatil hotově celou částku dopředu jako deposit a bylo to.
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    NELDE:
    V nápovědě booking.com píšou, že je většinou neakceptují. U hotelů kde jsem nic napsaného neni. Našel jsem jeden hotel (nejedu tam, kde píšou, že pokud použiju debetní, tak bude částka celá stržena - takže si pak nemůžeš vybrat, jestli to zaplatit cash, nebo celé)
    Celé to vyjde na cca 25k a limity mám na 40k. Takže to by snad neměl být problém.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZONICEK: Já myslel, co tam píšou o debetních kartách. Mimochodem jestli je VISA debetní nebo kreditní je záležitost jen a jen tvé banky, hotel to není schopen rozeznat.
    Horší problém můžeš mít s limity karty - doporučuji ověřit dopředu zda máš dostatečné limity (denní, týdenní, atd.)
    ZONICEK
    ZONICEK --- ---
    NELDE:
    U všech je napsané toto:
    Akceptované kreditní karty:
    Visa, Euro/Mastercard, Diners Club, Maestro, CartaSi
    Hotel si vyhrazuje právo provést předběžnou autorizaci vaší kreditní karty před vaším příjezdem.
    Accepted credit cards
    Visa, Euro/Mastercard, Diners Club, Maestro, CartaSi
    The hotel reserves the right to pre-authorize credit cards prior to arrival.

Tak snad... Protože já zatim taky nidky neměl problém zaplatit... Ale nedar bych zůstal v půlce itálie bez hotelu...
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    ZONICEK: "Debetní" karta v USA kontextu znamená, že je clearovaná přes Pulse, Tyme nebo jinou lokální síť. MC/VISA karty vydané v ČR se z hlediska US obchodníka jeví jako kreditní bez ohledu na to, že fakticky kreditní nejsou.
    NELDE
    NELDE --- ---
    On je ale trochu rozdíl mezi českou "debetní kartou" a americkou "debetní kartou". Když jsem platit normální kartou v americkém obchodě a vybíral si typ karty, tak jsem zadal debetní. A ono mi to nevzalo. Pokladní mi pomohla výběrem "kreditní" a všechno fungovalo. Takže bych se nebál. Zkus se podívat na anglickou verzi textu, co tam vlastně píšou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam