• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    ANTIHERO: kdyby unikla jen část db paypalu tak se to dotkne takove spousty lidí, že se o tom bude psát všude. Ale stát se to může.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANTIHERO: jenze paypal za to ruci, pokud si ovsem nepristoupil pres fishing stranku nebo ti keyloger nezcizil pristupove udaje
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    mně to začali luxovat právě díky platbě přes paypal
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANDY_WARHOL: jenze nikdo nerekl, jak se ty udaje o karte k nekomu nepovolanymu dostaly - stejne tak to nekdo mohl stahat na zaklade internetovejch plateb po cr nebo udaju ulozenejch kdesi na amazonu nebo paypalu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JUANITA: lepsi nez resit vyluxovanou kartu. a po eu muzes platby posilat i sepa . za pade u fio treba. to je u drszsi veci nula nic
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    JUANITA: ako k tomu došlo netuším.
    kartou platím najčastejšie v normálnych obchodoch alebo benzínakch kde majú platobné terminály, do ktorého si ju najčastejšie zasuniem sama. nevybavujem si, že by som niekedy platila ináč. nikdy som nikome nedala kartu tak aby sa s ňou mohol niekam vzdialiť.
    v bankomate som tiež už nebola ani nepamätám.
    po internete som kartou platila relativne dávno, ak to ide tak radšej používam paypal alebo prevod z účtu. platby cez internet robím zásadne zo súkromného počítača doma.
    takže ťažko povedať ako sa dostali k údajom z karty. bezpečnosť sa snažím dodržiavať, nikomu údaje z karty nedávam.
    zhodou okolností sa ale toto stalo krátko po tom ako som platila niečo cez paypal, možno náhoda, možno súvislosť? neviem, v paypale mám túto kartu zadanú už dýl, takže ak mám nejaký virus na počítači tak by nemalo byť pravdepodobné, že by odčítali údaje z karty. i keď ktovie - na virus v kompe to ja osobne odhadujem asi najviac. počítač sa mi správa poslednú dobu dosť divne i keď antivir nič neodhalil, každopádne pre istotu bude reinstal.
    čiastka je vo výške cca 30 000.
    na účte ku ktorému mám kartu sa zvyčajne snažím nenechávať príliš vysoké čiastky, zhodou náhod som si tam v pondelok preposlala peniaze kvôli dovolenke na ktorú odchádzam a platbe nájmu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    ANDY_WARHOL: jenze drazsi, u drahych veci ty rozdily nejsou zanedbatelny.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    je zkratka lepsi mimo cr platit zasadne pres paypal
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    WITTGENSTEIN: a to bych řekl, že kartu používám na relativně bezpečně vypadajících místech - ale člověk nikdy neví... v tomhle si myslím, že máme v českém rybníčku oázu extrémního bezpečí - kdyby někdo prolomil Global Payments nebo ČS, tak se můžou rovnou bloknout všechny české karty :) - a normální e-shop v ČR vlastní řešení nemá v podstatě nikdy.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    WITTGENSTEIN: no a proč by nemohlo... nákupy byly na zahraničních e-shopech; já jsem taky nakupoval občas v cizině, takže číslo mé karty se mohlo potulovat bůhví kde (pak je samozřejmě ještě varianta skimming, ale toho bych si myslím všimnul). limity jsem měl - z lenosti - relativně vysoké. no a pak jsem zrovna někde přednášel a když jsem skončil, na mobilu jsem měl už jen celou hromadu smsek - tři větší úspěšné nákupy, pak zamítnutí (došly peníze), pak ještě jeden malý nákup asi za dvě kila. ale to už neuděláš nic - takže jsem zablokoval kartu, počkal, až se transakce zaúčtují a reklamoval je.

tedy, kontaktoval jsem i e-shopy, kde ty transakce proběhly; protože by vůbec nemuseli peníze strhnout, věděl jsem přesný čas transakce, číslo karty i hodnotu - slibovali, že to budou řešit (FB, mail), ale vysrali se na to a peníze normálně strhli.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ADAMM: Proboha, jak se to zrovna tobě mohlo stát?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    JUANITA: změnil jsem si pak na nové kartě limity na net na 5k (když potřebuju víc, tak si to prostě zvýším - provedu platbu - snížím).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    JUANITA: já takhle tehdy přišel o 14k - byli by určitě vyčistili až po limit, co jsem měl na on-line platby (myslím, že 30k), ale víc peněz tam nebylo.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    JULYZ: BTW mas tuseni, jak k tomu doslo? prozradis, v jakych radech se pohybuje castka? (nebo vite, jaka byva prumerna skoda u karetniho fraudu?)
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    super, dosť ste ma ukľudnili, že to nakoniec dobre dopadne, dík :o) tie 3 mesiace oproti predstave, že fakt o tie peniaze prídem nie sú až taká hrôza...
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    JULYZ: u mě to byl spíš měsíc než tři (zneužití jsem hlásil sám a kartu blokoval). ale možná mám jako bývalý zaměstnanec protekci.
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    JULYZ: stalo se mi něco podobného s tím, že jsem si toho všimla sama. na mlince mi bylo řečeno, že celý proces by měl trvat max. 3 měsíce a opravdu tomu tak bez pár dnů bylo. Jen mi ještě mezitím přišel email, že je všechno kladně vyřízeno, což mi mezitím stačilo pro klid duše, a peníze následovaly za pár týdnů.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BUNDA: do poistenia som nešla. ale majú to dobre vymyslené, myslím, že v tomto prípade im budú ľudia skôr ochotní na to kývnuť.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    JULYZ: zkus pohledat na mForu. Pokud se pamatuji tak měsíce. Ano výsledek by měl být příznivý, předpokládám že nejsi podvodník. K pojištění mám osobně averzi. Stačí porovnat rozsah výluk a pojištění. A pak také náklady.
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    BUNDA: ale teda výsledok by mohol byť nakoniec priaznivý? tzn. peniaze sa vrátia... bo ma trochu vyľakalo keď mi hneď ponúkali k novej karte čo mi pošlú i nejaké poistenie proti zneužitiu karty. túto, pokiaľ viem, tak som poistenú nemala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam