• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: diky. tohle tema je teda mezi beznou klientskou verejnosti podle me uplne zanedbany, vetsinu veci jsem netusil. na kazdy pad se teda jevi pri ceste do zeme s EUR a kartou mBank jako nejlepsi neco si predem smenit u nas..
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    JUANITA: myslel jsem kurzovou marži. Dříve měly MasterCard i VISA steně, někde mezi 0,3 až 0,5 % od středu. Pokud tedy platbu konvertovala přímo karetní společnost (a do banky tak přišla platba v korunách), klient platil kurz skoro středový (tedy jen těch 0,3 až 0,5 % nad střed). Tento způsob u VISA karet používala dříve Axa, u MasterCard karet ho používá Cetelem. Nyní ale VISA výrazně svoji kurzovou marži zvýšila.
    U mBank to znamená, že je-li platba provedena v EUR, přepočte VISA platbu na české koruny svým kurzem (obsahujícím onu 2 % marži), načež k tomu připočte 3 % "crossborder fee".
    Je-li platba provedena v jiné měně, je postup stejný, až na to, že "crossborder fee" je 5 %.

JUANITA: ne, nikoliv. Je několik způsobů:
    1) platbu převeden karetní společnost svým kurzem, který obsahuje nějakou marži (VISA 2 %, Mastercard cca 0,5 %)
    2) karetní společnost přepočte platbu na nějakou zúčtovací měnu (u nás nejčastěji EUR, ale třeba Diners používá USD) a tu následně přepočte banka svým kurzem, zpravidla deviza-prodej (dříve používala mBank, používá např. Equa)
    3) karetní společnost pošle platbu v originální výši do banky, která ji přepočte dle svého kurzovního lístku (používá např. Raifka, pro měny, které má v kurzovního lístku, u exotických měn, které tam nemá používá příklad č. 1) ).
    4) banka používá nějaký "obskurdní" model - to je případ Citi. Ta zkrátka účtuje platbu jako střed (dle svého kurzovního lístku) + 3 %, bez ohledu na to, jaká částka ji přijde od karetní společnosti (nevím, jeslti jí to posílá v originální měně, nebo přepočteno na EUR, USD, CZK či co).
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: platby kartou se uctuji kurzem stred?
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PATRIKCHRZ: zvysena marze visa jde na vrub obchodnika, ne? v opacnem pripade platba kartou nerovna se 'vzdy zdarma'; nebo...?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Peklo je to i naopak. Ženě přišly EUR na účet a mBank je převedla z kurzem 26,4587
    Nejhorší je, že to platila v korunách, ale musela vykázat v EUR.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: ...a to Equa taky nemá kurzy nic moc. Zajímavé by bylo srovnání třeba s Cetelem. Každopádně já včera kupoval eura ve směnárně za 27,10. Holt minimálně do eurových zemí vozit hotovost (pokud člověk nemá Cetelku, nebo alespoň vracecí kreditku, která část kurzové marže vrátí na bonusu - třeba Citi má střed + 3 %, ale 2 % mi vrátí)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADAMM:
    reálné aktuální srovnání kurzů při platbě v Eurech - mBank: 28.225, Equa: 27.707
    čili mě to při platbě za hotel pro čtyři lidi v Mnichově stálo s mBank o 230 Kč víc (které neplatím já, takže je mi to v tomto případě docela fuk - ale rozdíl už to je slušný). v případě jiné měny než Eur bude pravděpodobně ten rozdíl ještě o něco výraznější, imho ale už ne o moc.
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    PATRIKCHRZ: Moc díky.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: až se mi zaúčtuje platba z Německa, kde jsem teď byl, tak budu mít čerstvé srovnání s Equa kartou ;)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: imho jsou ty 2% už v těch 5%, psali to podle mě na fóru, když je někdo obviňoval ze 7%.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ZUZANA: Platba kartou je vždy zdarma, ať už je v tuzemsku, nebo v zahraničí. Ale je nutné počítat s konverzním kurzem, kde má mBank doslova vysokohorskou přirážku - 5 %. Navíc nově má VISA zvýšenou marži (dříve 0,3 % nyní 2 %), celkově tak kurz bude cca 7 % nad střed. Hotovost nakoupená v dobré směnárně tak vyjde výrazně levněji..
    ZUZANA
    ZUZANA --- ---
    Ahoj, chtěla bych se jen ujistit, že platby v obchodech mKreditkou jsou zdarma i v zahraničí. Je to tak? Nějak se mi nedaří to v rychlosti najít v ceníku...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    PETER_PAN: moje finance > karty po najeti mysi na kartu je tam tlacitko
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Dobry den vespolek. Nemuzu najit kde v IB mBank naleznu nastaveni limitu pro internetove platby (normalne kdyz chci platit VISA kartou treba na aliexpressu). Jak je pod jmenem uzivatele zubate kolecko s napisem "Nastaveni" - tak tam jsou "limity a autorizace" a tam to neni :) dopredu dik za rady
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    nevite, proc se mbank appka na aktivovanem zarizeni dnes tvari jako prvne spustena a vyzaduje aktivaci pres webovy mbanking? (Telefon ani jeho cache jsem samo nemazal.)
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    NELDE: diky.
    NELDE
    NELDE --- ---
    JUANITA: Do té doby, nic je to jen rezervace - například pro cizí měnu může být použitý jiný kurz, případně jiná částka - hotely běžne rezervují +30% více jako zálohu na spotřebované dodatečné služby (-;
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    NELDE:
    DYNK: diky, uz to vidim. a do te doby vesele printscreenovat, hm?
    NELDE
    NELDE --- ---
    JUANITA: Pokud to je provedená transakce je tam možnost tisku - do PDF souboru. Jedno z tlačítek, co objeví, když klikneš na transakci v seznamu.
    DYNK
    DYNK --- ---
    JUANITA: nekde na detailu ty transakce jsem to generoval
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam