• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    mBank: http://www.mbank.cz/ - Internetové bankovnictví: https://online.mbank.cz/

Pokud máte konkrétní problémy, které potřebujete řešit, můžete se obrátit na správce klubu (nyx pošta; id: ADAMM), který byl zaměstnancem a nějaký ten kontakt tam ještě má.

Co je mBank: česká organizační složka polské banky mBank vlastněné ze 70% německou Commerzbank (2. největší banka v Německu). mBank vznikla v Polsku v roce 2001, v ČR od listopadu 2007.

rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Mám za sebou mj. dědické řízení se dvěma nezletilými dětmi. Mně opravdu nemusíš vysvětlovat, jak dlouho to trvá (18 měsíců). Ale o to právě jde - o možnost dostat peníze z účtu dřív, než bude zablokovaný. A na to stačí dispoziční právo. Případný dědic (je-li odlišný od disponenta) zkrácen nebude, protože se projednává částka před převedením. Neteoretizuju, zažila jsem čtyřikrát. Fungovalo vždy.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: i nekomplikované dědictví je věc na pár měsíců (vlastní zkušenost) a co teprve, když je spor, to se může protáhnout i na roky. Ale kdo chce kam,...
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Rozhodnutí o dědictví je exekučním titulem. Takže když tam je, že XY, který díky dispozičnímu právu převedl peníze jinam, musí vyplatit AB částku ve výši Z, tak ji prostě vyplatit musí.
    Nehledě na to, že, jak už tady zaznělo, se projednávají i prostředky na účtu ve spoluvlastnictví. Takže bych se i nadále přidržela toho základu, že pro všechny praktické účely účet s disponentem postačí. Důležitější je dobrá závěť.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: ale jen mezi příbuznými v řadě přímé. Předpokládal jsem, že tohle není ten případ, že to budou třeba (nepříbuzní) spolumajitelé.

A jak jde o prachy, tak jsou lidi se schopni "nedomluvit" i kvůli pár korunám.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Je to nad rámec téhle diskuse, ale dědická daň je od roku 2014 zrušena.
    A proč hned soudit? Opakuji - v dědickém řízení se projedná zůstatek ke dni úmrtí, je zahrnut do dědictví, to je nějak rozděleno. V normálních rodinách není problém, aby se peníze předvedly tomu, kdo je podle rozhodnutí zdědil, i z jiného účtu, než byl ten původní zůstavitelův. Zažila jsem to několikrát, a to i nastavení pozůstalý manžel vs. děti z prvního manželství zesnulého.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: jednak odměnu notáře (tuším 1 %) a na úplné vyhnutí se dědické daní bych také nespoléhal. A můžou vznést nároky potenciální dědicové (tedy třeba i stát) a chceš se o peníze soudit?
    EDERA
    EDERA --- ---
    VANEK: No, ale to jsem psala, že v dědickém řízení se projedná stav ke dni úmrtí. Bez ohledu na to, kde ty peníze v době řízení jsou. Navíc teda zrovna odměnu notáři jsme vždycky platili ve chvíli, kdy jsme zděděné peníze k dispozici neměli (bez toho by nevyznačil právní moc a teprve s vyznačenou právní mocí na rozhodnutí se dalo jít do banky), takže to tak jako tak šlo z jiného účtu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    EDERA: Zjevně nemyslel daň sensu stricto (jako bývalou dědickou), ale "odměnu notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v řízení o pozůstalosti" (počítanou degresivně z obvyklé ceny aktiv pozůstalosti).
    196/2001 Sb. Notářský tarif
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-196#p13
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Jaké dani?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: blokace sice nejde tak rychle (a někdy není nikdy, notář není povinen obesílat všechny banky), ale když se zjistí nějaký zůstavitelův účet k datu úmrtí, tak dani podléhají prostředky v den smrti i když už tam dávno nejsou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Plus teda další faktor - to, že jsou nějaké peníze na účtu, jehož majitelem je XY, ještě neznamená, že jsou to skutečně peníze patřící XY. V dědickém řízení jsem při vypořádání SJM čestným prohlášením dokládala, že určitá částka do SJM nepatří, protože jen leží na mém spořáku, ale jsou to peníze drahétety určené na vypravení jejího pohřbu. A jiná částka, že je zase kauce nájemného, takže to taky není moje. Nebyl s tím problém, a to šlo o dědické řízení podléhající schválení opatrovnickým soudem.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADITU: Z praxe - blokace účtu po úmrtí majitele nejde zas až tak rychle. Pro všechny praktické účely stačí práva disponenta. Zemře-li jako první majitel, má disponent dost času peníze převést jinam a trvalé příkazy nastavit tam (v případě, že zemře disponent, je to už vůbec fuk). Pro účely dědického řízení je to pak jedno, protože se projednává stav účtu ke dni úmrtí. Zužovat si výběr banky jen na ty, které umějí opravdové spoluvlastnictví, je zhola zbytečné.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADITU: I spoluvlastněný účet podléhá dědickému řízení, pokud je problém s potenciálními dědici jednoho nebo druhého, tak se stejně závětím nevyhneš.

PATRIKCHRZ: Spíše bych založil technický účet (klidně patřící třetí osobě, které oba důvěřují) a nastavil trvalé platby (v nějakém poměru) oběma na tento účet - na který potom budou navázané trvalé platby/inkasa atd. V případě smrti jednoho stejně musí ten druhý pokrýt celé platby.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Napadá mě jiné řešení. Založit si oba účty v jiné bance. U prvního bude jeden majitel a druhý disponent (a u druhého obráceně). Všechny platby by se musely zadávat na dvakrát (vždy půlka z jednoho účtu a druhá z druhého), ale může je zadávat jen jeden (na jednom účtu bude majitel a na druhém disponent). Díky tomu si můžete i navzájem kontrolovat, jestli oba "spoří" tolik, kolik mají
    ADITU
    ADITU --- ---
    NELDE: a k tomu řešení závěti, kde bude vysloveně jmenován jako dědic toho účtu ten, kdo bude disponentem, protože dědické třídy a další důvody, které nechci a nebudu veřejně ventilovat. díky, že se snažíš pomoct a hledat řešení, ale pro spolumajitelství prostě je několik důvodů, a byť se disponentství s vyjmenováním toho, co po majitelově smrti disponent (ne)může dělat velmi blíží, je imho jednodušší zřídit spoluvlastněný účet.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ADITU: když tak se zeptej třeba na FB, ale obávám se, že to tak fakt je...
    ADITU
    ADITU --- ---
    NELDE: kvůli případnému úmrtí majitele a následné blokaci účtu.
    současný účet v mbank zůstat musí, řeší se jím x věcí, kvůli kterým ani není vhodné tenhle účet "přepnout" do spoluvlastnictví.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADITU: A mohu vědět, proč nestačí? Jinak řešení může být spolumajitele v mBank a ten současný nahradit jinou bankou
    ADITU
    ADITU --- ---
    ADAMM: škoda, že se do toho počítají spoluvlastněné, a podnikatelské ne. no nic, tak holt konkurence.
    ADITU
    ADITU --- ---
    NELDE: nestačí. a ano, protože UC je za trest, zkouším prvně mbank... no, asi to nevyjde a budeme bojovat s UC, no. nedá se svítit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam