• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Jinak jen takovej podotek, proč mi debata s tebou začíná připadat legrační.

    Nejvtipnější je samozřejmě to, že dle tvojí logiky jsou moje názory na auta nerelevantní, protože se tím, vědět věci o autech, živím. Předpokládám, že v tom případě pokud se budeme bavit o IT, budu mít pravdu já, protože o tom vím prd :)

    Druhá věc – podívej se někdy, jak svět opravdu funguje a ne jak si představuješ, že by fungovat měl. Zjistíš zajímavý věci.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON:

    1,2,8 To, že auto je spotřební zboží je možná anarchronistická představa, ale taky je to realita. Je to sice extrémně trvanlivý spotřební zboží, ale spotřební zboží. Lidi ho tak kupujou a ještě dlouho kupovat budou.

    Já vycházím z toho, jak svět funguje, ty z toho, jak si myslíš, že by idealisticky měl.

    4 Na neznalosti procesů mimo centra je právě postavená představa toho, že budou na venkově fungovat robotaxíky. Nebo je možná založená na neznalosti fungování taxíků.

    Taxík (je jedno jestli robo nebo člověčí) k tomu, aby se vyplatil, potřebuje vytíženost. Člověk k tomu, aby se mu taxík vyplatil, potřebuje dostupnost. V reálu to znamená, že potřebuješ, aby taxíků i zákazníků bylo v místě tolik, že taxík po vykonání zakázky odjíždí na jinou zakázku. V nejhorším může mít "downtime" třeba 50%. Něco takovýho mimo centrum velkýho města nejde. V nejlepším případě bude sice furt jezdit, ale najezdí 3x tolik, protože bude lítat pro vzdálený klienty. Ergo bude drahej a bude se na něj čekat.

    6 Ty jsi tvrdil, že Tesla nepotřebuje vyrábět miliony aut, protože jejich byznysmodel je jinej. Takže předpokládám, že když nepotřebujou vyrábět miliony aut, tak ty auta asi vypadnou z cloudu?

    9 Tesla MĚLA technologický náskok 10 let. Už ho nemá, na trhu jsou auta plně schopná se vyrovnat Tesle.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: autopilot neni self-driving, interpretuju si to tak iba hlupaci, ktori si to neprecitaju poriadne a taki si tu darwinovu cenu zasluzia, akurat skoda auta no :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Ano, teď to tam někde píšou. A dokonce i samotný auto otravuje s tím, že máš chytit volant, vím o tom, řídil jsem ho.

    Ale přesto je svět plnej kreténů, který si myslej, že to má řídit samo, protože se to jmenuje Autopilot a Musk furt mluví o autonomním řízení a podobně. A občas se ty kreténi zabijou nebo přizabijou, jako ten poslední v Koreji nebo kde, co se před ním převrátil náklaďák a on ho sice viděl, ale nic neudělal, protože očekával, že autopilot zastaví sám.

    Tesla k tomuhle dojmu aktivně přispívá. Ostatní automobilky, i když mají auta vybavený stejnou technologií a stejnýma senzorama, nepřipouštějí možnost interpretace asistenčních systémů jako "self-driving", protože k tomu přistupujou se zodpovědností automobilky a ne technologický společnosti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DAN_F: a co este taky autopilot u lietadiel, vsetci ti piloti uz mali davno prist o pracu! :)
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BOBASH: Tesla vyvolává v lidech dojem, že je autonomní? Tady máš citaci přímo z webu Tesly, ať to není ovlivněné nějakou mojí interpretací, schválně co si z toho dokážeš odvodit:

    "Autopilot enables your car to steer, accelerate and brake automatically within its lane.

    Current Autopilot features require active driver supervision and do not make the vehicle autonomous."
    JANOS
    JANOS --- ---
    VITEKK: Jj, U tesly existujou 4 varianty:
    1. NOTHING
    2. BASIC AUTO PILOT
    3. ENHANCED AUTO PILOT
    4. FULL SELF DRIVING

    Kdysi se prodavali auta ve variantech 1,3,4, kdezto ted je default 2 a muzes si priplatit za 4.
    Nepamatuju si rozdil mezi 2 a 3 uplne presne, ale myslim ze 3 ma prave ty stopky a zmeny pruhu, tedy v soucastnosti 3==4
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: ten prostoj asi nebude tak horentna suma, pokial bude tato sluzba konkurovat klasickym pujcovnam aut
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    BOBASH: jenom doplnim: autopilot ma kazda tesla v zakladu, coz je adaptivni tempomat + drzeni v pruhu a nove rozpoznavnai semaforu (ale nic to s nimi nedela). To za priplatek se jmenuje "full self driving" a ma to navic automatickou zmenu jizdniho pruhu, sjizdeni z dalnic a ted nove zastavovani na stopkach nebo cervenejch (nejsem si jistej jestli v evrope)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: dobře, takže buď odjede aby dal vydělávalo anebo si jeho prostoj, kdy na mě bude čekat zaplatím. Chápu to správně?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KEB: na jednodnovy vylet tam to auto ostane zaparkovane pre teba tych 6 hodin alebo kolko
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: To platí pouze pro ty, co si kupují auta z nudy... Pokud to někdo kupuje jako velkou investici, nejlépe se spotřebákem na 10 let, tak rozhodně nevybere naslepo.

    1,2,8) Anachronistická představa o autě jako spotřebním zboží.
    3) Nikdo tu netvrdil, že autonomie bude zítra
    4) Anachronistická představa založená na mizivé znalosti procesů mimo centra...
    5,7) Vzhledem k tomu, že 30 let je cca doba "finálního dožití" ICEV, tak by bylo překvapivé, kdyby to bylo dřív.
    6) ??? A ICEV se zhmotňují, či co?
    9) Tesla má technologický náskok cca 10 let, především v oblasti baterií, který budou "klasické" automobilky se svým velmi těžkopádným procesem rozhodování jen obtížně odmazávat.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: no jasně, on ten důvod může být i v EU legislativě, tady je prostě problém sbírat data, tak je lepší o tom nemluvit, neupozorňovat na to a tvářit se že tu nikdo není. Praha je daleko...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Mimochodem, k těm interfacům. Dneska jsem si vyzvedl novýho Golfa. Má všechno dotykový.

    ZABÍT!

    Jestli někdo nechápe, proč je dotykový ovládání úplně kreténský a je v Praze nebo okolí, rád přijedu a ukážu.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: No že sbírají víc dat než tvrdí je možný.

    Ale mě šlo o to, že u toho nevyvolávají v lidech dojem, že řídí nějaký "autonomní auto", který se vlastně řídí samo. Že nejspíš kdejaká Škodovka nebo VW sbírá tuny dat a ty o tom nevíš, to je dost pravděpodobný.
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: to je to co přiznávají. Nedělal bych si moc iluze o tom co nepřiznávají.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MRAKY: Jiný automobilky ty data získávají při zapunutých asistentech, což není takovej rozdíl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MRAKY: A BMW má jako co? Úplně to samý. Taky sbírá data ze svých aut vybavených asistenčními systémy. Jenom se u toho netváří, že je to autopilot.

    Rozdíl teda je, že BMW má těch aut trochu víc.

    A určitě to dělá víc značek, jen u BMW si tím jsem jistej, protože jsem o tom překládal nějakou tiskovku.

    Většina dnešních lepších aut má podobnou sadu senzorů jako Tesla a podobný možnosti komunikace a sběru dat, akorát se u toho netváří jako "autonomní auto" a nevyvolává v lidech pocit, že ho můžou nechat řídit samotný.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    nemluve u dat z automatickeho rizeni. Tesla zkrz fan boy dokazala presvedcit statisice lidi, aby zapinali nedovyvinuterizeni v beznem provozu - coz je dost velika idiocie. Nicmene diky tomu se dostali k datum, ktere ostatni budou velmi tezko ziskavat. Otazka zda se ostatni automobilkam povede datahnout nektere funkcne do konce.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    BOBASH: je rada firem, ktere se tim zabyvaji.. Ale u vyvoje ai je kriticke mnozstvi dat, variabilita. A tam tesla nema konkurenci. Pokud chces konkurovat tesle, tak musis mit pristup k podobnemu mnozstvi dat. Tesla ma momentalne statisice streamu ze vsech koutu planety - uz po nekolik let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam