• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: 99,99999 procenta jistota, že tam ten přechod ještě je, to opravdu není.

    Zkus FSD poslat dneska do Prahy, uvidíme, co se bude dít.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo, viděl jsem i nějaký novější. Ale pořád je to plný failů. Jen ty faily jsou dál od sebe.

    Nicméně tady máš docela dobrou ilustraci toho, na jaký úrovni ty faily můžou bejt. Hned druhej příklad:

    11 scenarios in which Tesla FSD Beta 9.0 fails
    https://www.youtube.com/watch?v=uIsMA9qNwvM


    NEPOZNÁ TO BETONOVEJ SLOUP.

    To je dokonalá ukázka toho, o čem mluvím. Člověku nemusíš vysvětlovat, co je to betonovej sloup, nemusel nikdy v životě vidět trať monorailu uprostřed silnice, ale pochopí, že do velký betonový věci uprostřed silnice nemá bourat.

    FSD to nepochopí, musíš mu to vysvětlit.

    A takhle mu budeš muset vysvětlit každou jednotlivou věc, se kterou se na silnici může potkat. Neumí indukovat nebo dedukovat, aby odvodilo řešení novýho problému.

    Pokud ho naučíš hranatej betonovej sloup uprostřed silnice, neznamená to, že pochopí kulatej. Už vůbec to neznamená, že to pochopí strom, a tuplem ne, že to pochopí strom na kraji silnice.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ICS: U přechodu máš i svislou značku.
    ICS
    ICS --- ---
    DZODZO: to je ale extrémně nebezpečný přeci? Pokud bude to auto dávat větší váhu tomu, co viděla auta před ním, než tomu, co vidí v realnym čase, tak bude nonstop vjíždět na stavbu, do příkopů a do zúžení. A když ten přechod bude v rámci rekonstrukce posunutej o 5 metrů, tak budou umírat lidi.

    a to jsme stále jen u jednoduché věci, jako je přechod.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ICS: a teraz si predstav, ze to ze je tam prechod bude ulozene v neuronovej sieti na zaklade toho ze predtym tam preslo 10000 aut a teda je tam 99,99999% istota ze je tam prechod a ked tam prejde to tvoje auto a nenajde ho tam, tak si bude auto iste uz iba na 99,99998%
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOBASH: Já to psal na tvoji podporu. Člověk sice navíc myslí, na druhou stranu se snadno nechá oblbnout optickým klamem. Ten robot bude nejspíš ještě víc v prdeli.
    ICS
    ICS --- ---
    DZODZO: a teď si představ, že ten přechod bude z části zakrytej listím, nebo sněhem. Najednou to přechod pro AI neni a v návaznosti na to neni ani chodec.

    Pokud Tesla dokáže vyvinou něco, co dovede tímhle způsobem abstrahovat, tak jsme najednou o dekádu jinde.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: a ty si skus porovnat ako sa chova fsd 8 vs fsd 9 vs fsd 10, lebo evidentne pozeras aj stare videa
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Oukej, pokud věříš tý píčovině, co jsi právě napsal, tak to nemá smysl...

    Zkus si o tom prosímtě přečíst někdy něco jinýho než tweet od tvýho guru Elona.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COWBOY: Může ho vyděsit, ale není to tak pravděpodobný, protože řidič MYSLÍ.

    To, co my vnímáme jako jednoduchou situaci, že chodec přechází silnici, je výsledek šíleně složitých procesů v našem mozku, který nám umožní identifikovat, že je to chodec, vůbec vědět, co chodec je, předpokládat způsoby, jak se chodec může chovat atd.

    I pokročilá neuronová síť není schopná uvažovat, má tam jen nějaký procesy, který vedou k jiným procesům.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ked si precitas co je to mysleni a kognitivne procesy, tak zistis, ze to nie je zasa az tak odlisne od toho co je machine learning, mysleni vznika tiez na zaklade predchodzich priradovania vyznamu objektom akurat ze clovek sa to uci cely zivot a AI sa to v porovnani s ludskym zivotom nauci za par okamihov
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jo a ještě jedna věc, kterou si neuvědomuješ, když se bavíme o těch 99% úspěšnosti. Řidič musí za třeba jedno přejetí Prahy řešit tisíce jednotlivých situací. Něco, co funguje na 99%, tě cestou z Čerňáku vybourá ještě před Palmovkou...

    99,999999% už se může blížit tomu, co potřebujeme...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOBASH: Jako by odraz ve výloze nemohl vyděsit i řidiče. Nebo stín.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Protože FSD nemyslí. Ty prostě vidíš chodce na přechodu, a poznáš ho i když ti bude třeba splývat s odrazem za ním, nebo něco takovýho.

    PROTOŽE MYSLÍŠ.

    FSD dělá věci jako že si splete měsíc s oranžovým světlem na semaforu. Stejně tak pro něj může bejt problém rozeznat chodce vs. třeba obraz ve výloze. A když to špatně vyhodnotí, tak prostě nepozná chodce.

    Ty furt vycházíš z toho, že FSD ví, že je tam chodec, protože ho bereš jako nějakýho myslícího androida. FSD proboha není gAI!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: akym sposobom je "chodec jdouci pres prechod" nepredvidana situacia? to auto moze samo na zaklade toho ze je tam prechod vopred zvysit awareness treshhold a automaticky znizit rychlost tak, aby bolo schopne pred prechodom bezpecne zastavit, toto sa nedeje ani niektorym ludskym soferom, dnes a denne sa mi v brne na bohunickej stava, ze idem cez prechod, auto v mojom pruhu zastane a auto v protismere ani nespomali, lebo pocita, ze prechod prejdem... keby zakopnem alebo musim nahle zastavit, tak nema sancu zabrzdit
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TEAPACK: Problém je ta nevyrovnanost. To, co vidím na videích FSD, je stejnej typ problému, jako vidím při překládání za pomoci DeepL.

    Třeba 99% dokumentu to přeloží tak, že čumíš, jak je to dobrý. V 1% to přeloží klíčovej popisek produktu přesně naopak. Třeba z "nikdy nemyjte v ředidle" udělá "myjte zásadně v ředidle".

    Do toho to občas udělá to, že to třeba vynechá větu nebo naopak přeloží větu dvakrát.

    Což je podobný jako to, co dělá Autopilot/FSD.

    Vy si pořád představujete, že co pro autopilota je těžký to samý co pro člověka a vice versa. FSD možná nebude mít problém vyhnout se přistávajícímu UFO, ale někdy prostě přehlídne náklaďák nebo betonovou zeď. Nebude problém, aby reagovalo ve zlomku sekundy – ale taky se může stát, že nezareaguje vůbec.

    Základní totiž je, že AI NEMYSLÍ.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže ty pořád nechápeš ten drobnej detail, že ta "neznámá událost" nemusí být létající popelnice nebo běhající stan.

    Může to bejt chodec jdoucí přes přechod za kterým je výloha s odrazem slunce.

    Podívejte se na ty videa s FSD, zatím to naprosto běžně nezvládá naprosto elementární věci, chová se to v lepším případě jak ožralý a občas to má tendenci naprosto nepředvídatelně trefit věc.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TEAPACK: pozor v 99% to zareaguje v pohode, ale kriticke je prave to 1%, on Bobash kazdy den na ceste natrafi na nejaku nepredvidanu udalost, s ktorou ma problem si poradit aj skuseny ridic :) akurat ten ridic sa o to nestihne v priebehu par sekund podelit s celym fleetom dalsieho milionu aut, takze sa to moze kludne zdat nepredvidane aj dalsim 10 ridicom co idu za nim, alebo tam idu na druhy den alebo o 10 rokov neskor a mozno sa to znova stane aj tomu skusenemu ridicovi, lebo na to za tych 10 rokov zabudne na rozdiel od toho kremikoveho uloziska
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BOBASH: ale výhoda neuronovek narozdíl od hard-coded věcí je ta, že jí zvládneš celkem rychle naučit na novou věc, teoreticky i za běhu - ale za běhu to nikdo v automotive dělat nebude, protože by to neprošlo přes bezpečáky =) a pokud se objeví novej typ překážek - běhající stany, létající popelnice, ... - tak s tím nebude takový problém...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže neví co vidí.

    Umí jen reagovat na to, že když vidí nějakej pattern, tak má nějak reagovat, ale když se ten pattern trochu změní, tak už reakce nemusí být schopná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam