JIMIQ: Jo elektřina za rafinaci dává smysl to mě nenapadlo. Ale pro ty výpočty těch dobíjecích stanic je potřeba se na tohle číslo dívat zvlášť. Podle mě zrovna třeba rafinace (těžko říct na to je tam ta elektřina hlavně potřeba) může běžet hlavně v době kdy je energie přebytek. Ale to fakt jen hádám, třeba je to technologicky nemožné.
Podle mě dnes, doufám, přejdeme do věku, kdy budeme k té distribuci EE přistupovat lépe. Je potřeba najít možnosti jak lépe zpracovávat ty přebytky (pokud je neprodáme), ale ušetřit v těch místech které neumíme rozumně vykrýt.
Tedy dnes rozeznáváme VT a NT, kterým se reguluje potřeba ve špičkách. Ale to platilo za předpokladu kdy jsme mohli konstantně dodávat. Pokud ale přejdeme na bezemisní zdroje, tak největší problém bude v době kdy nepojedou.
Rozdíl mezi minimální a maximální potřebou EE během dne je 1-2 TW (v zimě spíše méně v létě více)
Rozdíl mezi létem a zimou je ale 2,5TW. A to je největší problém. My vlastně v létě, kdy dokážeme soláry dát nějaké přebytky je vůbec nepotřebujeme. Tedy se prostě bez těch náhradních zdrojů neobejdeme.
Tedy pokud budeme nahrazovat uhlí FVE tak je to zajímavé hlavně na ty denní špičky a případné nabití přečerpávaček. V zimním období tu elektriku musíme dodat hlavně konvenční cestou...