• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    CUKI: jak psal někdo v komentářích, článek se měl jmenovat - Jak jsme se báli jet s Enyaqem z Prahy do Brna.
    Je jasné, že když je to ta zatím nejvýkonnější verze a půjčovací, tak si každý bude mj. zkoušet i jak rychle to jezdí a ten před nimi asi zrovna nezkoušel eko-rallye, takže se zalekli dojezdu a radši nejeli.

    Ale i svého Passata ti můžu přistavit s plnou nádrží benzinu a dojezd bude ukazovat sotva 500 km. Nebo klidně přes 1000 km - fakt závisí, jak jezdím předtím. Ale oni napíšou článek o tom, jak tam svítí 210 km dojezdu a tak radši do Brna nejedou :-(
    CUKI
    CUKI --- ---
    FORTRESS: Tak reálný případ, jen mě udivilo co to mělo být? Recente auta která se nekonala? :-) a ty komentáře taky dobrý
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Škodovka už půjčuje Enyaqa snad všem, i těmto neprajníkom

    Zkusili jsme, jestli se dá dojet s nejvýkonnějším Enyaqem 80iV z Prahy do Brna | TestyOjetin.cz
    https://www.testyojetin.cz/nove-vozy/skoda/zkusili-jsme-jestli-se-da-dojet-s-nejvykonnejsim-enyaqem-80iv-z-prahy-do-brna
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DZODZO: Jezdival jsem do Skodovky, ted delam samozrejme doma. Ale ve standardnich dobach do prace jezdime, protoze je to uzitecne. Nikde jinde nemas testovaci kusy aut, kde si otestujes, co udelas.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JYRKA: skus homeoffice, nemusis sa mucit ani minutu, teda pokial nerobis za pasom, ze musis v praci byt fyzicky
    ALESH
    ALESH --- ---
    JIMIQ: no tak mestsky liberal spis nechce, aby mensina bez aut otravovala vetsinu v MHD. Jak se ted deje. Lide v autech casto tohle nedokazou pochopit, protoze mysli hlavne na sebe. Auto je skvelej vynalez, jen je jich v praze strasne moc. (Jen ja tu mam 3 a MHD skoro nepouzivam)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JIMIQ: V Čr asi jenom těch Pražskejch, díky metru.
    Protože třeba v Ostravě, abys dojel z jednoho kraje na druhej tramvají, tak to máš na 40minut, se dvěma přestupama, autem to je 15min.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A ted si vemte ze pro nemalou skupinu mestskych liberalu je jakekoliv auto zbytecny prezitek :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: A druhá věc je, že u elektrickejch aut to, jak už ti Herr_Flick vysvětloval, není o tom, že výkonný auto musí žrát víc. Třeba Porsche Taycan Turbo bude při cestě na dovolenou po dálnici pravděpdobně žrát míň než to Berlingo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Bože, já neřeším 600k auta, ty ani nevím jak se v tý debatě objevily.

    Snažím se ti vysvětlit, že i když ty řešíš, co by lidem stačilo a bylo ekologický (třeba ten Yaris), tak lidi chtějí jezdit tím, čím jezdit chtějí. To nemusí znamenat 600 koní, ale taky to znamená, že jsou zvyklí na nějakou přiměřenou velikost, výkon atd. – proto se prodá tolik Kodiaqů, proto BMW prodá tolik X5, proto Volvo prodá strašně moc XC90.

    A právě těmhle lidem je dneska potřeba prodávat elektromobily, protože ti si je můžou dovolit – a navíc u nich přechodem na elektromobilitu dosáhneš větší úspory energie, protože je lepší ze silnice odstranit benzínovou X5 která žere 15 litrů než Yarise kterej žere 6.

    Lidi, kteří si kupujou Yarisy nebo Berlinga, si dneska stejně žádnej elektromobil nekoupěj. Elektrickej Yaris i elektrický Berlingo budou stát dvakrát tolik co benzínový, a to za ně nikdo nedá.

    Kromě toho u toho Berlinga je právě přesně vidět ten rozdíl v tom, jak co uspoří. Zatímco naftový Berlingo umí jezdit za třeba 6 litrů (ani ne polovinu tý X5), protože má maličkej motůrek, kterej je hrozně efektivní, elektrický Berlingo bude jezdit s přibližně stejnou spotřebou elektřiny jako elektrická X5, protože u elektromotoru neplatíš vyšší spotřebou za potenciální výkon, jen za ten využívanej.

    Takže větším příspěvkem k ekologii je dneska třeba BMW iX nebo Tesla Model X než Peugeot e208, protože tu e208 si jednak nikdo nekoupí, protože (stejně jako to eBerlingo) stojí skoro dvakrát tolik co benzínová, a druhak tím neušetříš tolik jako když prodáš elektrický auto někomu, kdo měl rozežraný spalovací.

    Čas, kdy si budou elektriku kupovat lidi, co mají jako rodinný auto Berlingo, ještě zdaleka nepřišel.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Psal jsem typ auta ne konkrétní verzi. Pokud ti je milejší Caddyna, teepee nebo jak se to jmenuje či Doblo...
    Na rozdíl od tebe nic nikomu nenutím. Pro mě za mě si jezdi čím chceš. Jen píšu že 600k v autě potřebuje pouze nicotná minorita lidí, kterou zastupuješ svými názory.
    Já jsem mnohem skromnější (zase druhej konec spektra) ale uvědomuju si dobře že nezastupuju majoritu lidí. Tu posuzuji podle toho co u těch lidí vídám. Znám ale hodně lidí co mají nebo měli Berlingo, Caddynu, Téčko,... Ale neznám kolem sebe nikoho kdo jezdí v autě s 600k. A to tu máme několik fajmšmekrů... Ale ani jeden z nich by nesedl do ničeho plného nepotřebného balastu dnešní divné doby.


    JYRKA: Styď se! To u průměrného auta pohání jediné kolo :-D
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JYRKA: Tak abych to vysvetlil- nejsem buhvijak narocny, vystacim si s Octavii 2017.
    Ta plni, az na neelektricky pohon, vsechny moje predstavy. Vim, ze z auta nevylezu k bolavejma zadama, unavenej a nebo mrtvej.
    K tomu mi slouzi LED svetla, adaptivni tempomat, vsechny dalsi asistenti, slusny motor se 150 konmi a automaticka prevodovka. Nic z toho do Berlinga nedas. A kdyz ano, tak jen v lowend variante- viz robotizovana prevodovka.
    Proc bych se mel kazdy den dve hodiny mucit?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Tvůj problém je, že jsi přesvědčenej, že by se ostatní lidi měli chovat podle tvých představ.

    Normální lidi chtějí jezdit autama, který chtějí, ne autama, který jim vymyslel nějakej vocas z internetu. Což může bejt třeba 500k (ano, u aut se pořád používají koně i u nás) sedan nebo 300k SUV jako rodinný auto.

    Berlingo je pro lidi, co jim je jedno, že jezdí v ošklivý, mizerně vyrobený, nevybavený, pomalý a jízdně mizerný dodávce. Zkus přijít za majitelem i toho blbýho Kodiaqu a říct mu, že si má koupit Berlingo, protože Kodiaq je zbytečnej. Pošle tě do prdele.

    Když mu nabídneš jako alternativu Enyaq, tak máš šanci, protože je to podobná kategorie auta.

    A to je Enyaq ještě relativně levná a malá věc. Zkus totéž s majitelem BMW X5...
    KEB
    KEB --- ---
    JYRKA: klid, to je náhradní auto, protože tvůj miláček je v servisu. Nemůžeš za to, že tam bylo už jen Berlingo... Lepší? :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JYRKA: Teď jsi to podtrhnul. Máme taky jednoho takového v rodině :-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CUKI: Ty jo, predstava, ze by me v Berlingu videli sousedi…
    Dneska neusnu!
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH: Ale jo já to už pochopil, prostě žijeme každej v jinech dimenzích
    Prostě přečíst si recenzi o nějakym autě co má pro mě nepochopitelných 600k (kurva nechcete už přestat, už nežiju v GB, my tu máme kW :-D), je asi stejné jako když si přečtu o Muskovu plánovaném přesouvadle se kterým chce doletět na Mars.
    Jako dobrý, ale jaký to má pro mě praktický význam? Takový kokotiny jsme řešili ve školce. Některé lidi to prostě postupem času přejde no.

    Nikomu nenutim Yarise pro celou rodinu. Pokud někdo chce větší auto, tak je spousta jiných praktických tvarů pro rodinu. Pokud má někdo velkou rodinu, tak není marné něco jako Berlingo a spol a pokud si někdo neumí extra dávat pozor, tak Hiace, Tčko,..
    Ale přemejšlim, které z těchto aut: https://www.tesla.com/ je rodinné? A vážně mě nenapadá situace ve které bych využil těch 600k?

    Přísahám, že jsem policajtům ujížděl jen jednou a úspěch jsem slavil i s 48kW... Pokud bych měl auto s 600k asi bych se jim jen tak nevypařil...
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: jsem zklamaný, v tom rozhovoru nebylo nic, co bych už nevěděl odsud :-( jo a dal jsem ti na trubce Paleček.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    CUKI: ale hovno
    právě i 600k těžká obří stodola, jako je EQS, zvládne např. díky vychytaný aerodymamice mít na dálnici spotřebu, jako. městský 150k vozítko typu Honda E

    to je pointa, co bobash zmiňoval, že u EV není problém jako u ICE je dělat i ve výkonných variantách, bez extra dopadu jak na cenu, tak i na spotřebu, chápej to jako právě jeden z bonusů konceoce BEV
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CUKI: Problém je, že ty jsi naprosto mimo realitu toho, jaký auta a proč si lidi kupujou. Tobě stačí Yaris a vůbec nejsi schopen o autech uvažovat tak, jak o nich uvažujou lidi, kteří si je kupujou – a pro který je Kodiaq normální velikost auta. Velký auto je BMW X7 nebo tak něco. A rychlý auto je něco co má 400 koní a víc.

    Samozřejmě by bylo ekologičtější, kdyby si všichni místo velkejch aut koupili malý auta, ale to se prostě nestane. A proto jsou ekologicky větší přínos velký silný elektromobily, protože když si někdo místo Porsche Cayenne Turbo s obrovskou V8, která 99% času pracuje v naprosto neefektivním režimu na třeba 5% svýho maximálního výkonu, koupí něco odpovídajícího elektrickýho, co má spotřebu zhruba ne o moc větší než elektrická verze Golfu (zatímco benzínový Cayenne žere třeba 5x tolik co naftovej Golf), tak je to větší úspora emisí.

    Aby lidi začali považovat za normální jezdit v něčem velikosti Yarisu s rodinou nebo na delší cesty, musel bys zavýst komunismus a zakázat jim to.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOBASH:
    BOBASH: Ano moje chyba mě by tohle prostě nikdy nenapadlo 600k nemá ani Tatra co utáhne asi 35t, nikdy by mě nenapadlo takový motor dávat do osobního auta.
    Tohle přesně podtrhuje to co jsem psal na počátku. Pro mě jsou elektromobily cesta k lepšímu životnímu prostředí, proto je směr, kterým tento trend jde naprosto mimo moje chápání a očekávání. I když se honosí silnými zelenými výroky. Prostě taková malá-velká lež do kapsy v zájmu prodeje a zisku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam