• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MINER: ono to auto ani nebude jeho - on má jen díky ElonClubu kontakty a sehnal budoucího majitele CyberTrucku v USA, který je ochoten ho poskytnout pro prezentaci v Evropě, protože právě za přeprodej hrozí Tesla žalobama... takže jde jen o to domluvit vývoz z USA, dovoz do ČR a přihlášení... to se zadarmo udělat nedá a potřebuješ to mít aspoň trochu před-domluvený, ještě než auto vyrazí z Texasu na východní pobřezí na loď do EU...

    DZODZO: tím jsem chtěl jen ukázat, že to, že se v EU nebude CyberTruck prodávat neznamená, že tě v ČR nemůže nějaký srazit ;-)
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    ELIJEN: Tohle mě upřímně rozesmálo (obzvlášť po tom, co mi uniqa nacenila povinne ručení u TMY za milion na 8 000kč, to jsem fakt malem padnul :D )
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    NIGHTHUNTER: Tech 420k padne na prvni rok povinneho ruceni :D
    MINER
    MINER --- ---
    NIGHTHUNTER: já mu určitě nepřispívám na nic:)

    Příspívající příspívají část, je jedno kolik, ale někomu přispívají na to, aby si mohl dovézt a užívat auto. Žádné benefity pro přispívající tam nevidím.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MINER: vybírá jen 420k na jeho dovoz a zlegislativnění v ČR - aby to bylo rychle a hlavně se to vůbec podařilo... když se to nepodaří nebo se ukáže, že to nepůjde, tak ty peníze zase vrátí...
    nepřispíváš mu 2 miliony na auto ;-)
    MINER
    MINER --- ---
    NIGHTHUNTER: Jakože bychom se někomu složili na auto? Dává to někomu smysl (kromě toho, kdo chce aby se mu ostatní složili na auto?)
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    DZODZO: Norton z ElonClubu chce být první, kdo doveze a zaregistruje CyberTruck v ČR, tak mu s tím klidně můžete pomoct na Donio, a pak se s ním svézt ;-)
    Tesla Cybertruck v ČR 🥳 | Donio
    https://www.donio.cz/tesla-cybertruck-v-cr

    protože ono to nebude jednoduché, ale když se chce ;-)
    Kdo pošle Cybertruck dál do světa, riskuje žalobu od Tesly - CzechCrunch
    https://cc.cz/kdo-posle-cybertruck-dal-do-sveta-riskuje-zalobu-tesla-nechce-aby-se-jej-lide-zbavovali/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MINER: bohužel, kdyby lidstvo nehypovl musk, muselo by si nějakýho vymyslet. on říká, co chtějí lidi slyšet, i když jim cčije do očí
    MINER
    MINER --- ---
    CRAZY_IVAN: Viděl jsem. Jediný, co ten patent řeší z toho, co chybí na tomhle kompletnim šasi, tedy Potěmkinova exoskeletonu, je, že dveře můžou bejt víc samonosný.

    Jako když vidim tohle, začínám si myslet, že tak zvaný ‚exoskeleton‘ byl jen marketing už od začátku. Že to nikdy nebyl cíl konstrukce auta, ale způsob, jak udělat hype.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CRAZY_IVAN: ale vždyť to je stále jen marketing v duchu toho kokota. já se stále divím, že na to někdo naskakuje. samonoska je definovaná odnímatelnými povrchovými plechy, bodovaným rámem. ano, abys dostal patent, musíš si pro tradiční technologii vymyslet několik inovací, třeba že nebudeš vařit, ale lisovat a nebo odlévat segmenty namísto vaření kompozitu. to se dá celkem lehce splnit a přitom budeš mít stále konvenční postupy, jen to nechci vidět opravovat :D

    "Musk said the body and bed on a traditional body-on-frame design “don’t do anything useful.” They’re dead weight, he said." - je to prostě čurák

    porovnej vizualizaci


    vs realitu
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PALEONTOLOG: MINER: už jsem tu dával odkaz na jeden patent, kde to máte vysvětlené
    MINER
    MINER --- ---
    CRAZY_IVAN: Zamysli se nad rozložením sil: jsou tam nějaké strukturální prvky, které by přenesly výraznou sílu na Potěmkinův exoskeleton v nějakém směru, ve kterém je potřeba?
    Je to kompletní skelet. Jenom se na to navěsí placatý blatníky a dveře. Spoiler alert: dveře obecně nenesou moc váhy auta.
    Je potřeba na to koukat optikou fyziky, ne marketingu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MINER: já jsem jenom zvědavej, kdy ten futurismus nebude okrajová záležitot pro autosalóny a slintaly s řad milovníků netradičních aut, ale bude to nějaká dostupná forma daily drive. "ten" futurismus je už od 70. let nějakej nezastoupenej :-) tohle dopadne stejně jako všechny pokusy o futur-design.

    CRAZY_IVAN: prosímtě vyhledej si samonosnou kastli, že přiděláš blatník z toho vážně neudělá exoskelet.

    MINER: to se bude báječně opravovat, vyměníme celou masku při sebemším ťukanci. ale což, kdo si to koupí, ten si to martyrium i zaslouží
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BOBASH: me tesly svym vzhledem definitivne urazej, takovy to ani hovno ani fik, priserny. Coz je samozrejme pouze muj problem, pisu to pouze jako reakci na tvuj prispevek.

    Cybertruck ma oproti tem beztvarejm srackam ktery tesla delala doposud sice aspon nejakej charakter, ale bohuzel pusobi pro me jako neco co nejakej nesikovnej tatinek vyrobil ze dreva na hrani pro svy trilety decko. Je to takova karikatura auta.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MINER: tohle ale nevylučuje, že vnější plášť má - byť to nenese třeba 100% zátěže - funkci exoskeletonu. Je to slovíčkaření, ale je to tak.
    MINER
    MINER --- ---
    MINER: Jinak celej ten předek je jeden odlitek. To je výrazně zajímavější, protože to skutečně zjednodušuje, zrychuje i zlevňuje výrobu auta.
    MINER
    MINER --- ---
    Tímto bych považoval diskuzi o exoskeletonu za uzavřenou.

    Dále se můžeme bavit o Potěmkinovu exoskeletonu či pandurech.

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MINER: historii znám a o to víc se mi to líbí :)
    MINER
    MINER --- ---
    CRAZY_IVAN: Mně to vždycky přišla jako taková divná koza:)

    Ona to vlastně byla i znouzectnost, protože to tenkrát ještě neměli upočítat z křivek.

    Ale pak to fixli:)

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DIM_: no velkej skok, to bych byl opatrnej, tohle je spíš auto pro chlápky s krizí středního věku, co od prvního skouknutí Back to the Future toužej řídit si svůj deLorean. Bude úspěch, když to bude mít lepší pověst, než dL.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam