• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🚗🔋
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Trochu se nam poupravil konfigurátor Tesly

    U Modelu Y je k dispozici varianta s pohonem na zadek ale s LR baterkou (u předchozí generace Modelu 3 byla tato varianta pouze pro business zákazníky).
    https://x.com/elegantnikuryr/status/1778295476174905773?s=46
    BASIK
    BASIK --- ---
    MINER: Blby je, ze to je lepsi jen v celkovy statistice, takze to bude ridit lip nez teoretickej prumernej ridic. Coz ale zaroven znamena ze se nedokonalosti toho systemu rozlozej i na lidi, ktery by je nikdy neudelali :D Adaptivni tempomat supr, z autonomniho rizeni bych byl zatim nervozni :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Víc než polovina obyvatel Česka si tudíž, i když na to má peníze, neboť ceny elektrovozů postupně klesají, nemůže elektromobil pořídit. Dobíjet EV třeba značky Volvo prodlužovačkou ze třetího patra sebeparádnějšího bytového domu je nekomfortní a nebezpečné.

    To je demagogie.

    Jako já taky řeším, jak budu na sídláku nabíjet, ne že ne. A ano, bylo by hezký mít nabíjecí místo v suterénní garáži (suterén máme, ale bez garáže, takže tohle neklapne) nebo aspoň nabíjecí sloupek před barákem jako v nově postavených čtvrtích (to asi taky jen tak nevznikne), ale reálně to dopadne tak, že budu po rekonstrukci rodinný vily nabíjet tam a občas z nouze v blízkým nákupáku.

    Jasně, není to tak pohodlný jako nabíječka ve vlastní garáži, ale furt nic, z čeho by se měl sídlák zhroutit.

    Zejména když prý k nabití do 80 % stačí 20 minut a když člověk nenabíjí každej den.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    TOFI: PEPAZZ: Tisíc důvodů proč to nejde, znovuvynalézat kolo a cesta slepých uliček na to jsme v Česku experti, co tam máme dál?
    GOR
    GOR --- ---
    PEPAZZ: Nevim, kdyz nekdo napise "horizontalne naskladane na sebe", tak nevim, jestli si mam predstavit neco podle M.C. Eshera nebo je jen autor blb...

    Obecne je to snuska kecu typu: "Nejde, neda se, a jeste k tomu to rozdeli spolecnost."
    TOFI
    TOFI --- ---
    Jakoze je to debilni clanek, ale tak je to urcity pohled na EV ktery budou nejaci lide asi mit.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    EV rozloží Česko , ty voe mam to vubec číst?
    TOFI
    TOFI --- ---
    tema panelaky:
    Glosa: Z paneláku teslu nenabijete. Elektroauta mohou rozložit Česko - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-glosa-z-panelaku-teslu-nenabijete-elektroauta-mohou-rozlozit-cesko-249424
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    FEDAJKIN: Na iPhone se stály fronty kolem baráků, v US byly nasazený pořádkový síly aby nebylo rabování a mrtví (jako s PS3), během dne byly vyprodaný skladový zásoby, během jednoho kvartálu sales volume překonal celej Windows Mobile trh a většinu BlackBerry trhu. První milion byl prodanej za necelý dva měsíce, za rok 6 milionů ks, což dnešní optikou je málo, ale tehdy to byly ¾ smartphone trhu.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    RSZ: Tak to právě vůbec nebylo, to až dnešní optikou. Byl to zcela neověřený a podle mnohých nefungující koncept - oproti standartu trhu mizerná baterka, strašný foťák, blbá appka na SMS se načítala několik vteřin, nebyly na to appky. Mělo to strašně hejtu a krom Apple HC fans to nikdo nechtěl, prodalo se usmrkanych milion kusu.

    Ale dosad si klidně první auta před sto lety nebo první LCD monitory.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RSZ: iphone nikdy nepotreboval statni dotace, aby ho behem roku vsichni koupili.
    RSZ
    RSZ --- ---
    FEDAJKIN: to určitě.. zase motání na nesmyslných příměrech - iphone už fungoval a chtěli ho všichni, slušná alternativa nebyla
    ..tesla a fsd je tak možná qwerty nokia se symbianem, už to něco dělá, mapy tam jsou, apky instaluješ, ale furt to dře
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    FEDAJKIN: ajo, ja ze to pises podla krajin kde budu tie fabriky
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    První eletrika od Alfa Romeo. Ten predek je divnej.

    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Zkrátka díky bohu za early adoptery a hračičky co do toho lejou prachy a testují to, aby si to mohly masy za pár let koupit vyladěný. S prvním iPhonem to bylo stejný.
    MINER
    MINER --- ---
    ELIJEN: ten nárůst spíš koreluje s Modelem 3, pokud vím..

    Vliv FSD by se dal odhadnout podle jeho milníků, který by hnuly trendem, a počtem lidí kteří si to koupili... Nemyslím si že je to mainstream. I nejvyhypovanější Mára to nakonec zahejtoval...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    MINER:
    BOBASH:

    Mate pravdu oba :D

    Muskova genialita prodat lidem nefunkcni SW za $4k, $8k a ted uz dokonce $12k dost mozna bude duvod, proc nejaka autonomie muze existovat. Nicmene scam to porad je podle me. Ono dost mozna kdyby zadne FSD neexistovalo, tak by Tesla porad byla jen malicka niche automobilka. Zajem o ne zacal az kdyz Musk predstavil FSD/Autopilota. Do te doby meli prodano jen par tisic Model S. Kolik tisic/milionu lidi si Teslu koupilo, protoze Elon sliboval "Robotaxi next year"?
    MINER
    MINER --- ---
    DZODZO: Ve skutečnost je ta hranice sociální problém. Jak moc bezpečnější to musí být, aby se proti tomu veřejnost nevzbouřila.
    Konkrétní hranici pak určí samotný výrobce autonomního systému tak, co jeho risk-management vyhodnotí jako hranici, kterou reputačně ustojí.
    Pravděpodobně to bude muset být nejméně o řád bezpečnější (za všech situací).
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Naopak. Přístup Tesly je nejlevnější způsob, jak se dostat k úplné autonomii.
    To taky pěkně může znamenat, že ostatním dojdou prachy, dřív než to dodělaj. Třetina lídrů autonomie z posledních 4 let je už kaput.

    Oba přístupy dávaj smysl. A oba jsou před dokončením nebezpečné (byť jinak) a potřebují baby-sitting (byť jiný).

    Teoreticky může být využití lidarů bezpečnější, prakticky jediné auto, co zabilo někoho jiného než vlastního baby-sittera, byl Uber, kterej s lidarem vytvořil řádově nebezpečnější systém, než Tesla, protože to byli ještě větší autisti než Musk. A chodce srazil Cruise, kterýmu ho do cesty hodil živej řidič, ale ani s lidarem nezareagoval správně.
    Lidar má taky svý problémy, zejména fúzi senzorů. A to, co získává na (teoretickým) fail-safe, ztrácí na řádově menším množství tréninkových dat, který jsou pro bezpečnost klíčový.

    AGI na self-draiving nejen není potřeba, ale udělal by víc škody než užitku, i kdyby byl možnej, a nikdo o této cestě ani neuvažuje. Tohle bude vždycky specializovanej systém, ne obecnej. Ostatně všechny krizové situace vyřeší i řidiči reflexivně/automaticky, ne rozjímáním.

    Všichni známe tvůj názor, takže už nemusíš psát další traktát.

    To, že je nám oběma Musk nesympatickej, neznamená, že to, co dělá Tesla, (někdy) nedává smysl. Má nejlepší lidi jako je Karpathy. Moc dobře vědí, co dělaj.
    Stálo by se za to zamyslet se, proč máš tak odlišný názor od těch, kteří tomu rozumí, dělají to, rozhodují o tom, vydávají povolení/certifikaci i soudí (a přes současné žaloby jim (v tomto) žádný podvod nedokázali).

    A to připomínám, že Muska považuji za jednoho z největších gaunerů Kalifornie s výjimečnou kombinací autismu a narcismu a dalších vad.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: 2 miliony je řádovej odhad – člověk běžně najede za život třeba milion a nezabije se. FSD musí bejt o něco lepší, protože když bude mět fungovat jako autonomní systém, tak už jeho selhání nebude situace, kdy se řidič lekne a pak to zachrání, ale situace, kdy dost pravděpodobně někoho zabije.

    Je vcelku jedno jestli to má bejt milion, dva nebo deset, ale je to každopádně o několik řádů jinde než kde to je teď.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam