• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🚗🔋
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    GOR: zase u tepelný elektrárny by měla být účinnost vyšší, protože jede v optimálním režimu, zatímco v autě toho optimálního režimu nedosáhneš tak často (ve městě asi nikdy).
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO: i kdyby mix stal za "hovno" je to porad lepsi nez podporovat Rusko, UAE a ropne zpracování. Ted jsem zaslechl že snížení spotřeby ropy sniuje CO2 daleko víc nez se myslelo, protože rafinerie jsou dalsi velký emitent CO2, na ně+dopravu se občas taky zapomíná
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    GOR: takze u elektriny to zavisi na energetickom mixe, ale mam pocit, ze vacsina ludi co chce EV uvazuje tak, ze si to budu nabijat zo strechy, pokial je ta moznost, kazdopadne cesta energie do nadrze je ovela dlhsia jak cesta energie do baterky, lebo ta fosilna infrastruktura vyuziva tu istu energeticku infrastrukturu, aby mohla fungovat

    GOR
    GOR --- ---
    RATTKIN: Ja bych s tou neefektivitou trosku brzdil. Nejde srovnavat ucinnost stroje, do ktereho cpu uslechtilou formu energie (elektrina) a do ktereho cpu palivo. U ty elektriny si tuhle "neefektivni" fazi prodelam uz v elektrarne (je-li zdrojem spalne teplo paliva).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    RATTKIN: V soucasnosti je odpadni teplo z aut omeze vyuzivano - v katalyzatorech a pak za urcitych okolnostech ve filtru pevnych castit. Jeste vice omezene samozrejmne pro vytapeni vozidla. Nicmene vyuzit by jiste slo, ale tady je OT, tohle je auditko o elektromobilech.

    Kazdopadne efektivni termoelektricky clanek co nebude fungovat gradientne, ale jen na IR-voltaika principu, je takova vec co kdyby nekdo udelal (aby to realne fungovalo, ne jen jako experiment) tak je to instantni nobelovka IMHO.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ropáci jsou tak neefektivní, že se kolem odpadového tepla dá udělat průmyslové odvětví.
    Ale vážně, ten pán má docela dobré názory, některé.
    Odpadního teplo a jeho využití
    https://youtu.be/bQjafk2p-DQ
    TOFI
    TOFI --- ---
    Volkswagen vyvinul s čínskou společností Xpeng novou platformu pro elektromobily. Inspirovaly se Teslou - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/novinky-volkswagen-vyvinul-s-cinskou-spolecnosti-xpeng-novou-platformu-pro-elektromobily-inspirovaly-se-teslou-21012384
    DOMI982
    DOMI982 --- ---
    DOCKINEZ: Vdyť už je. 😉
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Peugeot e-208 GT: Předsudky stranou. I malý elektromobil umí být překvapivě zábavný | Recenze & testy
    https://www.autickar.cz/clanek/peugeot-e-208-gt-test-recenze-predsudky-stranou-i-maly-elektromobil-umi-byt-prekvapive-zabavny/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, klidně bych v tom jezdil :)

    ë-Abarth 595 kdy?

    Fiat 500e 3+1: Má dveře navíc a elektromotor, srdcem však zůstává klasickou pětistovkou | Recenze & testy
    https://www.autickar.cz/clanek/fiat-500e-3-1-87-kw-test-recenze/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SPEEDY: Pojistovnictvi: Protipozarni, protipovodnova opatreni objektu; vycisleni vyse skod po udalosti atd. Peneznictvi: Audity, factoring, investment analysis atd.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    DZODZO: na českých webech se to používá nějakých deset let. Hlavně redakce, které se věnují mobilům, to mají jako zaužívaný pojem hodně dlouho. Nejen mobilmania níže, ale taky ty různé Letem světem Applem, Mobilizujeme a další.

    A i po těch deseti letech je to divně obrozenecký výraz, který se v běžném hovoru nechce ujmout...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DZODZO: strojovej překlad je svině.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MINER: prvykrat vidim prelozene wearables ako nositelnosti :)
    MINER
    MINER --- ---
    Životnost současných baterií lze zdvojnásobit pulzním nabíjením o vysoké frekvenci, zdá se:
    Životní cyklus baterií v telefonech se v budoucnu zdvojnásobí. Vědci přišli na novou metodu dobíjení – MobilMania.cz
    https://mobilmania.zive.cz/clanky/zivotni-cyklus-baterii-v-telefonech-se-v-budoucnu-zdvojnasobi-vedci-prisli-na-novou-metodu-dobijeni/sc-3-a-1359899/default.aspx
    I pro EV
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    DZODZO: Cílem je (co vím) vytvoření trhu s ojetymi elektromobily. Na to jsou některé formy vlastnictví (třeba finanční leasing) vhodněji.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tak u NZU to takto nefungovalo, proste si vysolil penize za FVE co si mal a pak az to skontrolovali ze si splnil podmienky, tak ti na ucet pristala dotace, ale to su fyzicke osoby no... mozno si myslia, ze kazdy podnikatel je bohaty a EV si kupuje iba z rozmaru, aby flexil pred kamaratmi :)))
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    DZODZO: Tal ja tam vidím tu logiku: proč by ti měl stát přispívat dotaci, když máš peněz dost :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MMORT7: hm tak to im tam musel prihrat nejaky bankovy lobbista, aby si si nemohol kupit auto "za vlastne", ale musel brat uver a platit uroky :)
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    DZODZO: Podpora je určena pouze českým podnikatelům a firmám všech velikostí, od živnostníků až po největší podniky. Poskytována bude formou bankovní záruky za komerční úvěr od leasingové společnosti nebo banky spolu v kombinaci se samotnou finanční dotací. Financování nákupu elektrovozu úvěrem je tedy jednou z podmínek získání dotace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam