KURE: už mam nějaký zkušenosti tak bych se pochlubil.
Jednak jsem měl "starej" model id4 takže, asi nejblbější elektromobil co je. Což je imho marketingovej fail.
Když to poměřim se svym 5let starym vw, tak je tam fura inovací, ale nula pokroku. Přibylo věcí co člověka serou a asi nic co by mě ohromilo. Jediný, co bylo pozitivní je pohon. Bejt to spalovák, bude to auto úplně o hovně.
Druhej poznatek je, že elektromobilita je u nás presentovaná úplně špatně. Jako majitel spalováku mám pocit, že elektromobil neni kde nabít. Silnice jsou plný značek a informací o tom kde jsou a za kolik kilometrů budou benzínky. O nabíječce ani slovo. Takže lze snadno propadnou dojmu, že elektromobil neni kde nabít. Takhle se fakt nový lidi nelákají.
Nabíjení je peklo. Tedy není, ale pro elektropanice bez všech možnejch tarifů čipů karet a předplatných je. Rozhodně to tak na poprvé působí. Z asi pěti nabíjení jsem musel 2x volat na hotline protože jsem nemohl vytahnout kabel z auta. poprvé moje chyba, začal jsem tím, že jsem pichnul kabel do auta a pak teprve oklikával apku. Noo, vlastně se dá říct že to je blbě vymyšlený, když taková prkotina zasekne ten proces spárování auta z nabíječkou.
A druhej případ bylo když jsem chtěl ukončit nabíjení a auto nechtělo pustit kabel, a musel mi to vypnout na dálku. To byl prý bug na jejich straně.
Na to jak se jezdí s EV bych si rozhodně zvyknul. Kvalita jízdy je jednoznačně lepší než jakýkoliv normální auto co jsem řídil. Poposkakování v koloně v provozu paráda. Dynamika při předjíždění na dálnici paráda. Bohužel auto co jsem měl má maximálku 160. To je málo. Ale až do maximálky to jede pěkně.
Verdikt je, že si s výběrem novýho auta dam velkej pozor na to, jak budou implementovaný asistenty a jak snadnu půjdou vypnout (jízda s asistentem jízdy v pruzích po okreskách byla za trest) a na volbě toho jestli budu nebo nebudu pořizovat ev bude záležet čistě na konketní nabídce ceny a vybavy. Docela pošilhávam po BMW X1 vypadá že to je po všech stránkach lepčí než vw včetně ceny....
Jo a zvopáknu si to cvičení v zimě.