• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Na Scio jsem slyšel dobré věci, fandím. Bohužel u nás v Písku víš jak a do velkého města já nerad.

    Ale nezlobím se na nikoho, proste máme jinou vizi než majorita v CZ. Nejlepší řešení, než se hádat, je prostě že se minorita (my např) odstehuje do jiné zeme s podobnou vizi.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    LAUNCHER: heh pisomku z notovej osnovy ma chalan na ZUSke, ale inak chodia decka do Scio, takze sa ucia relativne prospesne veci pre zivot v buducnosti

    THERIDANE: ioniq, leaf2 alebo opel mokka, mna by to tak nejako iracionalne tiahlo k tomu leafu, aj ked viem, ze ioniq ma ovela lepsiu spotrebu, zalezi aj od pouzitia, keby to mal byt iba nakupny vozik tak i3, ja jak nemam rad bmw dizajn, tak toto auto je roztomile
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Tým Thoridane.

    Nešlo.

    Až princové dostudují, též se budeme stěhovat pryč ze země zákazů. Nebudem ani první ani poslední v okruhu známých, nebo tady na Nyxu nebo dokonce v tomhle boardu. Není to k žití, přesáhlo to unosnou mez, sorry jako. Potřebujeme spoustu obyčejných věcí (místo na gymplu, stavební povolení na vlastním pozemku, mobil na ZŠ s Duolingo a k tomu hodinu programování místo písemky z notové osnovy ve 2 třídě ZŠ) a další zákazy přibývají, ne ubývají.

    Nově není ani legální nabít auto na chodníku, čekám jen na zákaz zpěvu, nebaví. Ale je to jedno, pár let snad nějak doklepeme a dál už tahle komedie bez nás.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DZODZO: Asi, já to mám na háku :) když začnou prudit tak zvednem kotvy a jdem jinam. S městapem se dá domluvit, zatím je vždycky spíš zajímalo jak daleko to dojede a kolik to stojí, žádná pokuta ani varování nebo cokoliv.

    Speaking of...

    Co byste koupili jako druhý auto do rodiny? Max 5 let mladý, do 20k EUR. Pokukuju po Ioniqu 38kWh...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THERIDANE: a neslo by trebars na hranici toho tvojho pozemku s ulicou vysadit zivy plot alebo nieco aby to bolo jakoze ohradene? alebo nejaka cedulka "soukromy pozemek"... nejaky sikovny advokat by urcite nasiel nejaku klicku, ale hlavne si myslim, ze to bude kazdemu jedno, ked uvidi ze ma niekto vyhodenu nabijacku cez vrata, leda jak nejaky zavistlivec by ta naprasil :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DZODZO: Jo, je. To je úplně normální věc, koukni do katastru kamkoliv, všude najdeš části obcí kde se na to trochu vykašlali a soukromé pozemky sahají hluboko za uliční čáru.

    CERMI_FOX: Ale my nemáme neshodu, obec i já souhlasíme že jde o veřejné prostranství, protože to tak z definice je :) prostě si posunu vrata abych tam ten výklenek neměl. Nebo počkám pár let než princezna vychodí základku a odtáhnem z města :]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    THERIDANE: a je to tvoj pozemok aj podla katastru? nam napr. pozemok pred domom nepatri, byt tam mame vysadeny figovnik a nejake kytky a sekam tam travnik a jazdim cez tento pozemok do garaze v dome

    je to kvoli tomu, ze ked tam potrebuju kopat nejake inzinierske site, tak ma nemusia zlozito hladat a presviedcat aby som im to laskavo dovolil
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: pokud tě obec touží popotahovat za přestupek a omezovat tvoje vlastnická práva, tak musí dokázat, že tvůj plácek odpovídá definici veřejného prostranství a zároveň, že to, že sis tam dal nabíječku, z toho nedělá parkovací místo s nabíjecím zařízením.
    Co si myslí jednotka monocajtů, je irelevantní.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: V textu vyhlášky výslovně zmiňují i vyhrazená parkovací místa. Co je nebo není veřejný prostor nemusí obec prokazovat, to je dáno v zákoně. Stejně to vidí i úderný team MP, co se u mě občas zastaví mi to vysvětlovat.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    THERIDANE: myslím, že taková vyhláška je spíš nástroj, který bude využíván právě ve speciálních případech, který si popsal.. bylo by dost složité to napsat "správně"... stejně jako zákaz pití alkoholu na veřejnosti.. reálně tě policie nezastaví s plechovkou piva v ruce, ale když je skupina bezdomovců a popíjejí, tak je aspoň nástroj na to je vykázat..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    pro úplnost sem posílám tu vyhlášku celou, protože "to stojí za to", ačkoliv jde o offtopic. Zakázali i mimojiné si dát na veřejné prostranství .... ehm ..... židle a lavičky :-)

    https://mestokladno.cz/assets/File.ashx?id_org=6506&id_dokumenty=1501698
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: Tak cedule "soukromý pozemek" tam je (sice nemá význam, ale aspoň tím naznačíš svůj úmysl), takže pokud neexistuje vyhláška, co by to explicitně označila za veřejné prostranství, tak je to sporný a imho to obec musí dokázat, že to veřejné prostranství je.
    Každopádně vyhláška doslova píše

    Nabíjení elektromobilů a elektroskútrů na veřejných prostranstvích (např. veřejná
    parkoviště, veřejná zeleň, ostatní obdobné plochy), která k této činnosti nejsou přímo
    určená nebo vymezená (např. parkovací místa s nabíjecím zařízením určeným pro
    nabíjení elektromobilů či elektroskútrů) z důvodu ochrany bezpečnosti, zdraví a majetku.

    co ti brání prohlásit tvůj plácek za místo určené k nabíjení? Nevidim tam žádné technické požadavky ani registr


    ROXTYDY_A_BIBOB: proč by někdo měl odtahovat moje auto na mým pozemku,byť není za plotem (s výjimkou život nebo majetek ohrožujících situací, ale o tom se předpokládám nebavíme a hasiči si poradí)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ano, ale bohužel to pokrývá i situace, kdy to chodník není, jako například moje situace před vratama, kde vlevo i vpravo je jen tráva (svůj barák sem dávat nebudu :)

    V diskuzi jako motivace padlo, že tím chtějí omezit situace, kdy si lidi na sídlišti nabíjí EV kaskádou prodlužovaček ze třetího patra paneláku, což chápu. Mohli to ale napsat citlivěji.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    THERIDANE: ale ono to dává smysl - zaparkovat na "svým" chodníku před barákem a zapojit nabíječku - pak by auto nešlo odtáhnout...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: Standardní vesnická situace kdy před domem je nějaký třeba dvoumetrový prostor plynule navazující na chodník nebo cestu (např). Je to soukromý pozemek, ale zároveň veřejný prostor.
    RSZ
    RSZ --- ---
    tak tohle byl první emoped na kterém jsem se svezl [MAGGIE @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    jezdím na Vespě, docela dost, a bylo příjemné na moto necítit vibrace jednoválce do řidítek
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: důležité je "sloužící obecnému užívání". To, že někde chybí plot, neznamená samo o sobě, že ti to obec může osquattovat a prohlásit za veřejné prostranství.
    Nevím ale tvůj případ, to vlastníš kus ulice?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: bohužel "veřejné prostranství" je pojem který zahrnuje všechny plochy přístupné bez omezení, bez ohledu na vlastníka
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: to mě zaujalo a začal jsem si k tomu něco hledat a jde o veřejná prostranství, takže tvůj soukromý plácek pro tvé soukromé parkování je v pořádku, nehledě na to, jestli tam máš vrata nebo ne.
    Každopádně pokud obec tvůj soukromý pozemek prohlásí za veřejný, mělo by se jít bránit u soudu
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THERIDANE: LOL, by mě zajímalo jak tohle obstojí, pokud je to vlastní pozemek.

    Ale i obecně: CZ, country for the future 🤦‍♂️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam