• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ano, ale bohužel to pokrývá i situace, kdy to chodník není, jako například moje situace před vratama, kde vlevo i vpravo je jen tráva (svůj barák sem dávat nebudu :)

    V diskuzi jako motivace padlo, že tím chtějí omezit situace, kdy si lidi na sídlišti nabíjí EV kaskádou prodlužovaček ze třetího patra paneláku, což chápu. Mohli to ale napsat citlivěji.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    THERIDANE: ale ono to dává smysl - zaparkovat na "svým" chodníku před barákem a zapojit nabíječku - pak by auto nešlo odtáhnout...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: Standardní vesnická situace kdy před domem je nějaký třeba dvoumetrový prostor plynule navazující na chodník nebo cestu (např). Je to soukromý pozemek, ale zároveň veřejný prostor.
    RSZ
    RSZ --- ---
    tak tohle byl první emoped na kterém jsem se svezl [MAGGIE @ Elektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌]
    jezdím na Vespě, docela dost, a bylo příjemné na moto necítit vibrace jednoválce do řidítek
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: důležité je "sloužící obecnému užívání". To, že někde chybí plot, neznamená samo o sobě, že ti to obec může osquattovat a prohlásit za veřejné prostranství.
    Nevím ale tvůj případ, to vlastníš kus ulice?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CERMI_FOX: bohužel "veřejné prostranství" je pojem který zahrnuje všechny plochy přístupné bez omezení, bez ohledu na vlastníka
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    THERIDANE: to mě zaujalo a začal jsem si k tomu něco hledat a jde o veřejná prostranství, takže tvůj soukromý plácek pro tvé soukromé parkování je v pořádku, nehledě na to, jestli tam máš vrata nebo ne.
    Každopádně pokud obec tvůj soukromý pozemek prohlásí za veřejný, mělo by se jít bránit u soudu
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    THERIDANE: LOL, by mě zajímalo jak tohle obstojí, pokud je to vlastní pozemek.

    Ale i obecně: CZ, country for the future 🤦‍♂️
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Když už máme téma, město Kladno před pár týdny vyhláškou zakázalo nabíjení EV na veřejně přístupných pozemcích mimo místa k tomu schválená (nabíječky), takže už nejde legálně si zastavit na vlastním vydlážděným plácku před svými vraty a zapojit kabel skrz plot. Musím zajet za vrata.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: to je relativní, dá se na to dívat tak, že jsou ty auta moc velká :-) Ve městech víc místa nevyčaruješ, takže pokud se rozšíří jedno parkovací místo, tak se jich tam vejde méně.

    S trochou nadsázky by taky šlo tvrdit, že protože naše dopravní infrastruktura je o 50 let nazpět, tak i parkovací místa svou velikostí odpovídají autům tehdejší doby.

    Btw vím, že ID Launcher původně psal o parkování na své nebo pronajaté trávě, ale i tak bych rád FYI upozornil, že parkovat na veřejné trávě je přestupek proti veřejnému pořádku, za který se sbírá zbroják, takže nedoporučuju :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Drobná výhoda pro EV:

    Zdravím Marriott Hotel Brno. Hele, těch 2.5 m šířky minimum to má být bez sloupu, ne se sloupy. Důležitý je i vyznam slova minimum. Pak se nedivím, ze vám v té podzemní garáži některá auta parkují na čáře.

    Naštěstí na nabíječkach jsou ta místa široká, takže EV nechat přes noc nabíjet. Zajímavé že i ta vaše vyhrazená místa jsou normálně široká.

    Chápu, že teď už se to předělat dost dobře nedá, ale dobrý to není...

    Jinak hotel OK a staff fajn, jen tohle to kazí pro řidiče nad rozměry Fabia (i Oktavky měly problém, co jsem viděl).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    COMODOR_FALKON: Nevím, neposoudím.

    Přišlo mi důležitý říct i B, že mnohá parkovací místa v CZ jsou otřesně malá.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RSZ: Fair enough
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    LAUNCHER: Ty se mu sice nedivíš, protože "na vesnici to tak funguje" (což mohu potvrdit i za sebe), ale on jednak není na vesnici, jednak ta tráva určitě není jeho vlastní pozemek, jednak mohl (navzdory šířce) někde zaparkovat podélně…

    Ale chápu, že při podélném parkování by vlastně nebyl tak dobře vidět ten reklamní potisk…
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: píšeš, že se mu nedivíš, na to reaguju tím, že tohle se prostě nedělá, thats all
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RSZ: Řeč byla buď o parkování s 5.7m CT do 5m dlouhého místa.

    Nebo případně o parkování do (zejména vlastní) trávy na venkově. Že to někdo může vidět jinak a já s tím nemám problém jsem též napsal.

    Jak si z toho dokážeš odnést diskuzi o parkování s TMY na sídlišti do trávy, to fakt nepochopím. Možná si líp procist na co reaguješ pls...
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: Ve městě na trávě se prostě neparkuje, nejsme na sídlišti někde v rusku ne? Jezdím tedy možná přes 20let delším autem než je TMY a fakt není problém se tomu vyhnout.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: CZ norma je 5m délka, 2.5m šířka. Často jsou kratší, soudím podle toho že koukám s 4751 mm. Namátkou Albert Písek.

    Iveco Daily: The length ranges from 5128 mm to 8278 mm

    Cybertruck: 5,683 mm

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Do standardního parkovacího stání se vejde normální dodávka typu Iveco Daily s tím, že mu holt zadek trochu přečuhuje do chodníku. Dokud po tom chodníku projedu s kočárkem, tak je mi to asi fuk :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIMBUS: Tady v regionu parkujeme často celá auta do (naší vlastní) trávy, nebo na louku u rybníka, nebo po domluvě s majitelem restaurace do trávy na soukromém pozemku restaurace (svatba). Proto mám k tomu asi větší pochopení.

    Chápu i co Ti na tom vadí. Recept, jak vyhovět všem zúčastněným, nemám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam