• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BLOWUP: na dotace casto chodi kontroly, navic tohle jde jednoduse zjistit z registru vozidel, jestli firma auto porad ma nebo ho prodala (je tam nejaky casovy test, kdy je treba vlastnit to auto par let)


    BLOWUP: mea culpa, myslel jsem, ze prave narazis na tuto ceskou dotaci.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BLOWUP: u nás je dotace na auto podmíněna tím, že máš auto na úvěr. Neptej se mě proč, dostal bych se na úroveň konspiračních teorií
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CERMI_FOX: abych se priznal tak nechapu jak to myslis, ani po dvojim precteni. Hlavne nechapu jak by mely dotace na cokoli mit neco spolecnyho s bankou. Moje banka vubec netusi ze jsem nejaky dostal, auta kupuju sice bankovnim prevodem ale i tam bance po tom nic neni a nic z toho nema.

    Dotace maji ten smysl ze maji nekomu kdo se rozhoduje mezi necim co je dotovany a necim co dotovany neni dat pobidkovej impuls se rozhodnout pro to za co ty dotace dostane. Banky s tim nesouvisej vubec nijak.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    A Ford Mustang Mach-E Just Drove 570 Miles On A Single Charge
    https://insideevs.com/news/729226/ford-mustang-mach-e-range-record-570-miles/
    IV0
    IV0 --- ---
    CERMI_FOX: Já si koupím buď ojeté auto se spalovacím motorem anebo díky dotaci nové elektroauto. jedině s dotací mi TCO vyjde lépe. Někomu jinému samozřejmě může vyjít u elektroauta TCO lépe i bez dotace...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    BLOWUP: nechápu, kdes přišel na to, že dotace by měly někoho přimět si koupit EV, když jinak by nechtěl.
    Dotace je směřovaná na to, aby si lidi financovali nová EV pomocí bankovních úvěrů. Někdo si chce koupit nové EV a chtěl by to financovat jinak než bankovním úvěrem. Ale takhle dostane 200k, když to vezme na úvěr, takže se tím podpoří banka.
    Příklad s barákem je mimo, protože tam ti nikdo nediktuje, jakým způsobem to budeš financovat (nebo jiná obdobná podmínka, např by si podmínka dotace byla, že danou věc musíš nakoupit od firmy, co má speciální štempl, co má jen pár firem v republice (stejně jako statut banky má málokdo a je těžké ho sehnat))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PALEONTOLOG: #6 pls viz header
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DOCKINEZ: zas ti najela eu? :))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Info ohledne metrik hodnoceni:

    Economic Freedom of the World - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_Freedom_of_the_World
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ:

    List of sovereign states by economic freedom - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_by_economic_freedom

    STETKINS
    STETKINS --- ---
    BLOWUP: Jasný, tohle není starost architekta i když architekt má zjistit potřeby investora a případně upozornit na potřeby, které si neuvědomují, protože třeba v RD nikdy nebydleli.
    Pokud jsou všude chráničky/instalační roury, tak je to asi v pohodě (nechat si kdykoliv přitáhnou cokoliv tě napadne je hodně odvážné tvrzení, jde to většinou jen teoreticky :-D)
    Příprava je většinou jenom kabel a případně nějaké úpravy. Může to být i tak, že se prostě promyslí, kde to auto bude, kde se bude nabíjet a odkud se potáhne kabel a třeba se dojde k tomu, že se to nemusí řešit (asi v tvém případě, když tam jsou ty instalační roury...).
    Mockrát jsem ale viděl, že se sekají kabely do 3 roky staré fasády a rozebírá se dlažba atp.
    Speciální oddělení v pekle pak musí být pro architekty, kteří investorům řekli, že exteriérové stínění nebude asi potřeba, že se to přehřívat nebude a pak se tam musí dodělávat žaluzie :-D


    DIM_: Úplně ti rozumím. V takových případech si říkám, že jsem svoji profesionální povinnost splnil a upozornil je na blbost, kterou chtějí udělat. Když pak na tom stále trvají, tak si akorát rozmýšlím, jestli už to není něco co nechci udělat z principu...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    RATTKIN: Prosím? Volný trh? A mohl bych ho v té naší přeregulované EU vidět?

    (sry, řečnická otázka, netřeba odpovídat)
    DIM_
    DIM_ --- ---
    STETKINS: Ja nechaval tahat novou elektrinu do 19 samostatne stojicich garazi. Vsechny funguji na 1 starej 3faz.
    Vsem jsem nabidl, jestli chteji svuj elektromer, aby v budoucnu mohli v klidu nabijet auta.

    5 lidi reklo, ze ano (pouze 1 planuje nakup elektro).
    Zbytek rekl, ze to je zbytecny a chteji zustat na tom starym 3faz elektromeru s hlinikovejma rozvodama.

    Tak navzdory tomu jsem jim nechal natahnout novej silnej kabel (na svy naklady), kterej jim v budoucnu utahne pomaly nabijeni ve vsech 14 garazich.
    Ten ted je zakoncenej v krabici a ceka, az ho v budoucnu budou potrebovat.

    Az jednou jim ten hlinik shori (brzy) nebo nekdo si tam nabije auto v tech 14 garazich, tak se brutalne rozhadaj, protoze ted si delej elektrinu rovnym dilem. Vysvetloval jsem jim to, nepochopili.

    BLOWUP: To je treba pro me priprava na nabijecku. Tech 5 lidi ma v garazi ted pripraveny kabely, aby si tam nekdy v budoucnu mohli dat nabijecku (treba nikdy). 14 lidi ne.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DOCKINEZ: a koncový spotřebitel pak musí začít šetřit, nebo si koupit fotovoltaiku, bohužel takhle funguje volný trh v demokratické zemi. V Číně stačí nařídit že kdo si neudělá fotovoltaiku, nebo nebude mít elektromobil, tak jeho děti nesmí chodit do školy nebo tak něco.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    STETKINS: tak to asi nebudu profesional. Hele, tohle neni neco o co se stara architekt. Ten se stara o to aby na pripadny dalsi potreby bylo misto a aby to slo nainstalovat. Vzhledem k tomu, ze se u nas uplne vsechny elektroinstalace delaj do zabudovanejch instalacnich rour, tak si tam i za sto let muzes nechat pritahnout cokoli te napadne.

    Jen ciste ze zvedavosti: co presne je „priprava“ na nabijecku?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    BLOWUP: Přípravu na nabíječku dáváme do všech domů už minimálně 10 let (já jsem si kabel z rozvaděče k parkovacímu stání natáhl při stavbě v roce 2010). Pokud někdo zákazníkovi před 5 lety minimálně nenabídl přípravu k nabíječce, tak je u mě není profesionál :-D
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KUTAS: na to je tezky odpovedet, pocitam ze proste jde o nejakej osobni pocit. Ja tech Volv uz mel asi pet a pokazdy kdyz jsem kupoval to dalsi jsem udelal par pokusu u jinejch znacek, a proste z toho nakonec to Volvo pokazdy vylezlo. V70 je stavena pro moje potreby, bohuzel uz se nedela, jinak bych si koupil zase ji. BMW na me vzdycky pusobilo strasne nafoukane, a kdyz jsem si do nej sednul tak v nem pokazdy bylo min mista a melo mensi kufr. V kancelari mame jenom BMW takze s nima obcas nekam jedu a proste bych si je nikdy nekoupil.
    Ted kdyz mi odeslo moje posledni V70 mi autoklub dal jako nahradni auto Audi Q3, byl jsem rad kdyz jsem ho zase odevzdal, ta jejich asistence se me asi trikrat pokusila zabit, urcite to neni spatny auto ale proste mi nesedlo. Mercedesy jsou uz nekolik desetileti vylozene odporny auta, bohuzel, protoze jinak jsou celkem kvalitne postaveny, alespon mam takovej pocit.

    Myslim ze Volvo nejak nevedomky trefilo ten spravnej mix z perfektne fungujiciho understatementu kterej me oslovil, no.
    Skoda ze uz nedelaj 240 se soudobym vybavenim, to by byl nobrainer.

    A jak vidis: v zadny z techhle uvah nefiguruje druh pohonu. Ten me totiz nikdy nezajimal, nezajima a zajimat nebude. Pokud jednoho dne postavej 240 kombi na elektriku, a bude jezdit jako ta se spalovacim motorem, tak ji pujdu druhej den koupit.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    LAUNCHER: my architekti jsme prodejny devky, delame to co po nas zakaznik chce. U obytnejch staveb, jak u rodinnejch domku, tak u sidlist nebyla moznost nabijeni elektroaut doted nikdy tema. Samozrejme nevime co si kdo necha doinstalovat pozdeji. U vsech ostatnich staveb to po nas zakaznik chtel zatim jenom jednou: slo o opernej bod kantonalni policie ktera sice v ty dobe zadny elektroauto nemela ale vychazeli z toho, ze casem mit urcite budou.

    Ted jsme vyhrali soutez na nejakej werkhof a tam tipuju ze to bude taky - takovy ty vozitka na odklizeni snehu nebo zametani silnic jsou elektricky uz ted.

    Jo, jeste mi pristala na stole prestavba opernyho bodu pro greenkeepers v jednom golfclubu, tam to nejspis taky bude tema, i kdyz kdyz jsem si to tam byl obhlidnout tak vsechno co jsem videl melo vejfuk.

    Teda.. asi pred peti lety jsem navrhoval pro golfclub Interlaken budovu kde cleni parkujou ty golfovy vozejky a ty jsou ted vsechny s elektromoturkem, takze v kazdym oddeleni byla i moznost nabijeni, bylo jich nekolik set.

    Co ale je standard jsou solarni panely - casto spojeny s baterii - casto jako nahradni zdroj. Ty se delaj prakticky na kazdy strese. Krome ty moji. Myslenka autarkni energie se mi moc libi, ale dokud se nezacne delat neco co nevypada tak ze se pri pohledu na to nepozvracim, tak me to nezajima.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BLOWUP: Btw řešíš to ty jako architekt nějak? Nabíječky v garážích pod nějakou velkou budovou co kreslíte nebo tak něco? Veselé příběhy z praxe? Promiň, nevím co přesně jako A děláte.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    BLOWUP: V cem je Volvo diesel tak specialni? Ja mel nejakou spesl XC60 pred par lety a jako fajn auto, ale kdybych to mel srovnat s naslednym BMW, tak to byla vlastne docela bida.
    Ted uz vim, ze dalsi auto bude nejspis EV, to druhe do domacnosti rozhodne - jen chci nejdriv postavit FVE.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BLOWUP: Mně se subvence též nelíbí. Potřebovali někam zahodit ty peníze z povolenek, na rychlo to vyřešili takhle, v CZ i v DE, budiž. Jak v CH nevím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam