• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    TIGU: nekdo tu ale ale ten levny segment musí zaplnit , když to nebude čína kuli clům , tak kdo? :)
    MINER
    MINER --- ---
    TIGU: No, naznačil… Naopak reportéry Reuters, kteří přišli s informací od zaměstnanců Tesly, že M2 šel k ledu, označil za lháře. Je pravda, že to jeho ticho o M2 je teď už dost hlasité, ale pochybuju, že tim něco naznačuje. Zase jen čeká, že se na jeho lež zapomene…
    TIGU
    TIGU --- ---
    PEPAZZ: Ten jejich master plan se změnil. Původně se mělo začít od drahých a dostat super levná auta mezi masy. Jenže přišla Čína a její záplavová politika. Nedává smysl konkurovat cenou. Tesla musí být "tak trochu prémiovka" za dobrý peníze. To jim celkem jde a měli by u toho zůstat. Mít tu přidanou hodnotu jinde. A teď nemyslím deštník ve dveřích.

Dvojky se jen tak nedočkáme - to naznačil i Elon při představení robotaxi - prostě "Auta jsou drahá" -> "budeme je sdílet". Ne "Uvedeme levnou dvojku".

Po revoluci jsme tady taky měli spousty podniků, co vyráběli kvalitní věci. Místo toho, aby se soustředili na prémiový segment, zkoušeli konkurovat cenou. Většina z nich už neexistuje.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    tak u toho vanu zmínili, že to bude i jako komerční, takže na zboží po městě a tak ... aspon tipuju, že představa je SEMI na delší a tohle může být skoro last mile. I když na to je to asi moc velký, nevim. Já už nevim nic :D
    MINER
    MINER --- ---
    PEPAZZ: Bude to naopak: van bude hlavní způsob dopravy, až se skutečně rozšíří autonomie. Na rozdíl od aut, která budou furt generovat zácpy, ať už je řídí člověk nebo robot, budou vany skutečná revoluce, která vyřeší dopravu ve městech. Na rozdíl od autobusů agilní, frekventované, spolehlivé a rychlé. Na rozdíl od aut efektivnější.

Tohle marketingově nikoho nerajcuje, ale velikost cabu si najde nějaký sweetspot, dost možná o velikosti právě toho vanu, který bude právě díky zkrocení zácp rychlejší.

Marketingově to nikoho nenadchává, protože, každý chce mít jen to svý, ale jakmile bude skutečná autonomie flotil, tak to tam ekonomika a města dotlačí.
    KURE
    KURE --- ---
    nebuďte tak přísný, před dvěma lety to byl chlápek v pyžamu...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PEPAZZ: to má někdo motion capture suit, vr headset s mikrofonem a jede :D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CRAZY_IVAN: vid a jako by za tim byl někdo kdo odpovídá :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PEPAZZ: trochu to na mě působí jako kdyby to někdo ovládal přes motion capture nebo tak.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CRAZY_IVAN: jako ten samořiditelny autobus je taky solidní niche produkt :) akcie se rozhodne nezvedají :)

Pro mě to mělo jediný highlight a to byl optimus. U nej se k žadnemu timeframu nikdo nevyjadřoval, kazdopadne u optimus ma velký potencial prodeje + marže na něm budou imho velké.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    hlavne uplne ticho kolem modelu 2 mi řiká jednu věc. Tesla zadny 25k hatch vyrábět nechce/ nebude
    TIGU
    TIGU --- ---
    ANAXYM: Minulý rok už dokonce vydali update, který dovoluje nabíjet AUX baterii z trakční :P
    TIGU
    TIGU --- ---
    CEEFA: U TMY hodně lidí čeká na refresh.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FEDAJKIN: Koncak si to typicky jen zavola z appky.

"Musk had said he planned to operate a fleet of self-driving Tesla taxis that passengers can hail through an app. He made no mention of the app at Thursday's event."

FEDAJKIN: "the average number of passengers in a taxi car is typically between 1.2 and 1.5. This means that, on average, a taxi car carries one or two passengers per trip."

--
    Jak si Elon sam ze sebe udelal srandu "I tend to be a little optimistic with timeframes" - tzn prijde mi predcasne se bavit o tom co a jak bude ohledne Robotaxi, stejne jako bylo kdysi mimo vesteni skoro vsech ohledne Cybertruck nebo Semi. Ocekaval bych velky odklad, ale je parada ze tu nekdo tu budoucnost takhle intenzivne tlaci. Samo se to fakt neudela.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    MINER: Good point s tím retailem/marketingem.

Hele četl jsem k tomu dost článků v různých médiích a šel jsem přímo po tomhle - a cítil jsem teda pěknou zdrženlivost, ne žádný bombastický headliny ani claimy jako v minulosti, jen poměrně střízlivý popis eventu a produktů a za většinou tvrzení bylo uvedeno "Musk says", "Tesla says" atd., čili upozorněno, že to není fakt, ale jen nějaká message te společnosti.
    MINER
    MINER --- ---
    FEDAJKIN: Co pět let. Už 2016(!) říkal, že FSD bude od 2017:)

Elon Musk says fully self-driving Tesla cars already being built | Tesla | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/2016/oct/20/elon-musk-says-fully-self-driving-tesla-cars-already-being-built

Což je i odpověď na to, proč to ‚nabízí‘ retailu. Nebude to prodávat nikomu. Je to jen marketing stunt.

Ještě menší smysl dává, že by to nedal do stávajících aut nejdřív.

Prostě za tri roky bude zas dělat, že se nic nestalo.

A všichni novináři mu na to zase skočili jako každý rok. Nebo jenom honí kliky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CRAZY_IVAN: nebude spíš mít dalších 10?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MAGE: než ta dodávka v roce 2039 bude tak uz ho všechny děti pošlou do háje :)
    MAGE
    MAGE --- ---
    FEDAJKIN: Vsak tam ukázali i tu dodávku pro 20, Musk chce asi občas take vyvést celou rodinu =)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    W_NOICE78: Sem to nejdřív taky hejtoval, ale rozlezelo se mi to v hlavě - v kolika nejčastěji jezdíš tágem? Já nejčastěji sám, max ve dvou. Určitě na to budou mít nějaký research. Přeci jen, je to CyberCAB, čili náhrada za taxi. 4 člena rodina bude jiný use case, a jak píše kolega, řešeny tím Modely Y třeba.
    GOR
    GOR --- ---
    FEDAJKIN: A proc by to nemel prodat komukoli, kdo zaplati?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam