• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    MAGE: mě ale uplně nezajíma kolik je základ.
    Když si do ID4 dáš 77kWh baterku, jsi na 1.3M+
    Když si do elroga dam to tepelny čerpadlo za 30k, tak jsem furt někde kolem 1.1M

A ano ta "top" verze je blbost obzvlast bez 4x4. Když budu chtít dát za auto milion a pul tak je TMY silnej soupeř stejně jako volvo, iX1 a další a další.

Jako neřikam že mě nesere že tepelny čerpadla jsou na doplatek, stejně tak to ma třeba kia, ale nemyslim si že elrog v ty středni vybavě je nějak mimo svoji cenou. Bohužel to neni ani buhvijak levny.
    MAGE
    MAGE --- ---
    KURE: Bohuzel zaklad je holobyt, VW treba nabizi tepelne cerpadlo v zakladu u skodovky musis dokupovat a to jsou na stejne platforme.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS: “Kdo si to auto bez dotace koupi”
    KURE
    KURE --- ---
    NIKDAS: vůči čemu předraženej?
    nechci se hádat ta cena se mi taky nelíbí, ale přijde mi že když se porovnavaj jabka s jabkama, tak novej elektromobil podobný velikosti, se slušnou baterkou prostě stojí mega+
    To je alespon můj dojem, jestli jsem přehlíd nějakou skvělou koupi rád se poučim a uznam že máš pravdu.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Jak to souvisí s tím, že Elroq je předraženej krám?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    MAGE: Tak co, šlo to stihnout? MAGE: Já bych se skoro vsadil, že to stihnout nešlo vzhledem k tomu, že už v pátek 11.10. banky přestaly přijímat žádosti o úvěr. Ale nepíšu to tady abych si "toot my own horn". Píšu to tady proto, že jsem upřímně zvědavej, kdo si to auto bez dotace koupí.
    RSZ
    RSZ --- ---
    PEPAZZ: mg jsou tedy podle mého fakt hnusný auta, na živo ještě víc než na fotce, a tohle tedy nevybočuje
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: However, the main feature of the Yichi 06 is the six-gen Apollo autonomous driving system. Its hardware comprises 40 sensors (including 5 LiDAR units) and processors with a peak computing power of 1200 TOPS. According to Baidu’s officials, it supports the L4 autonomous driving system suitable for complex on-road scenarios. As a result, the Yichi 06 can be sold without a steering wheel inside. Similar to the upcoming Cybercab.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Autonomní taxi : Ytchi od Baidoo
    Yichi 06 is an electric minivan created jointly by JMC and Apollo. It has a minimalistic styling, rear sliding doors, a single taillight strip, and four seats inside. Its dimensions are 4765/1885/1715 mm, with a wheelbase of 2830 mm. It has a single electric motor for 110 kW (147 hp) in the front axle. It is powered by an LFP swappable battery. The Yichi 06’s pack can be replaced in three minutes.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    dalsi SUV tentokrate od MG
    MG ES5 pure-electric SUV made its debut, positioned as a family compact SUV, offering three ranges: 425 km, 515 km, and 525 km. It was renamed from “S5” to “ES5”. The price range is expected to be around 100,000 – 150,000 yuan (14,100 – 21,200 USD) and will launch later this year. The MG ES5 will likely be exported, the test vehicle was spotted in Europe in August.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Mexico’s New President Has A Plan: A Cheap Mexican EV For The Masses Called “Olinia” : )

https://cleantechnica.com/2024/10/11/mexicos-new-president-has-a-plan-a-cheap-mexican-ev-for-the-masses-called-olinia/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: Super, ale chtělo by to zrychlit výrobu 🙄
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DHL says that it was able to confirm that the Tesla Semi is capable of 500 miles on a single charge with a full load.

Over a two-week trial period this summer, DHL Supply Chain USA took a thorough look under the hood of the Tesla Semi, integrating the e-truck into 3,000 miles (5,000 km) of normal operations out of Livermore, California. The trial included one long haul of 390 miles (625 km) – fully loaded with a gross combined weight of 75,000 pounds (34 metric tons) – confirming the Tesla Semi’s ability to carry typical DHL payloads over a long distance on a single charge.
    During the trial, the trial vehicle averaged 1.72 kWh/mile operating at speeds exceeding 50 mph (80 km/h) on average for over half its time on the road. The result exceeded our expectations and even Tesla’s own rating.
    DHL tests Tesla Semi and confirms the electric truck's impressive performance | Electrek
    https://electrek.co/2024/10/14/dhl-tests-tesla-semi-and-confirms-the-electric-trucks-impressive-performance/

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PEPAZZ: TMY začalo až 2020, normální cyklus. Akorát lidé vidí že tu je refresh TM3 a plaší, aniž by si uvědomili, že ta je z 2017.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    FEDAJKIN: lepší než aims to develop :)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    PEPAZZ: keyword: "is developing"
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BYD predicts rapid EV growth in Germany, Europe’s largest auto market, within the next six months. With EVs starting at around $30,000 (25,000 euros), BYD expects to win over German buyers quickly.

Li criticized the tariffs, saying the buyers lose in the long run, but added that BYD will begin building cars in Hungary in 2025.

“I think we will become an important market participant here in Europe,” Li told FAS. The company is already expanding its sales team in Germany as it looks to gain a foothold in Europe’s largest auto market
    BYD to break into Europe's largest auto market with $30,000 EVs
    https://electrek.co/2024/10/14/byd-break-into-europes-largest-auto-market-30000-evs/
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Hyundai Motor is developing ultra-high-capacity LFP batteries to power upcoming low-cost Hyundai and Kia BEVs.
    Hyundai aims to maximize cell capacity, planning to develop LFP batteries with an energy density of around 300 Wh/kg by 2025.

Hyundai to develop industry-leading 300Wh/kg LFP EV batteries
    https://electrek.co/2024/10/14/hyundai-develop-industry-leading-300wh-kg-lfp-ev-batteries/
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MAGE: zajimalo by mě na co s tou novou verzi čekají? možná proste jen mel vetsi prioritu CT a Cyberrobotaxi
    MAGE
    MAGE --- ---
    Tesla zacala nabizet do Y treti radu sedacek
    Cekal bych ze pockaji az bude nova verze…

Tesla uvedla důležitou novinku u svého neprodávanějšího Modelu Y. Radost budou mít hlavně velké rodiny - Garáž.cz
    https://www.garaz.cz/clanek/novinky-ze-sveta-automobilek-tesla-uvedla-dulezitou-novinku-u-sveho-neprodavanejsiho-modelu-y-radost-budou-mit-hlavne-velke-rodiny-21013478
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam