• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    MINER
    MINER --- ---
    DOCKINEZ: „If you don't cannibalize yourself, someone else will“
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    TIGU: no uvidíme

Teď se podle strategie najede nový model Elroq, cena se stáhla na minimum (podle konfigurátoru Škoda Auto začíná cena na 799 tisících korun, pozn.red.), je to stejná platforma jako Enyaq, jen o něco kratší auto. Nelze si tu dovolit stejnou cenu, když se uchytí, bude to na úkor Enyaqu, je otázka, jestli to není kanibalismus.

Je to krize jako hrom, říká šéf odborů Škody Auto k dění v koncernu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-je-to-krize-jako-hrom-rika-sef-odboru-skody-auto-k-deni-v-koncernu-40495420
    TIGU
    TIGU --- ---
    BOBASH: Bylo by fajn, kdyby VW nestáhlo Škodu s sebou, až se bude topit (což dost pravděpodobně nebude tak dlouho trvat)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Nejake slevicky pred komcem roku

KUTAS
    KUTAS --- ---
    Jo vida, ja si spojil ten brekot s prichodem 2026 s tim, ze nevydelavaji.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: Škoda před nějakou dobou tvrdila, že na Enyaqu mají největší marži ze všech svých aut. A net margin mají tuším 8% (včetně spalováků, ofc), což od tý Tesly není tak daleko.
    MINER
    MINER --- ---
    KUTAS: většina v zisku je MINER:
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Tyhle grafiky mám rád... škoda, že evropské automobilky nezačali s BEV stejně jako Tesla, už mohly být v zisku taky.

BOBASH
    BOBASH --- ---
    RATTKIN: Přibrzdit do zatáčky uměl už Superb před asi pěti lety. Reálně v českých podmínkách to tý Škodovce funguje líp než tý Tesle (zkoušeno na aktuální TMY, žádná stará vykopávka).

JYRKA: Jo, to jsem četl, je to jedna z věcí ze kterých jsem vycházel ve svým hodnocení FSD, nebo spíš který to potvrdily – někde byl ještě nějaký "exaktnější" test kde právě vyšlo těch 20 km.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Ha, potrebuji to naopak, zkusim zapnout. Diky.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LAUNCHER: nemáš Asistent zakřivení? Ten občas v zatáčkách zpomalí.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    LELI: FSD podle navigace umí docela dobře sjet z dálnice a obvykle při tom sníží odpovídajícím způsobem rychlost podle prudkosti zatáčky.
    200k bych za to ale taky nedal, mám to z bazaru.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    CATL CEO Robin Zeng regarding European battery production challenges
    on the podcast "In Good Company with Nicolai Tangen":

“When I talk to many European battery maker CEOs, I see they cannot make a good product.
    It’s because they have, first, the wrong design,
    second, the wrong process,
    and third, the wrong equipment.
    When they try to scale up, they face utilization problems, followed by reliability issues, and two or three years later, safety problems emerge.
    All these mistakes compound together”
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Skvelej článek doporučuji všem přečíst pokud vas zajimaji ojete ev případně servis aut. Velmi nedoporučuji cokoliv od stellantisu

Which used EV to buy? A Beginner’s Guide! – EV Clinic
    https://evclinic.eu/2024/11/03/which-used-ev-to-buy-a-beginners-guide/
    TIGU
    TIGU --- ---
    Když jsme u toho FSD u nás … Tesla zatím přidává český hlas do navigace :D (Settings -> Display -> Voice navigation language)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Jinak na FSD mi vubec nevadi schopnosti, s temi jsem smiren a treba me by to naprosto stacilo uz ve stavajicim stavu na nejmene 80% z meho rocniho najezdu. Vadi mi cena 200k CZK / $8000 na auto, nikoliv na ridice. Kdyby to bylo na ridice, tak to pochopim. Na auto je to na me moc, zvlast kdyz to auto kdykoliv muze byt totalka, nevite presne jak dlouho si ho budete chtit nechat atp.

Zaroven uz ted mi staci i autopilot, takze ten priplatek 200k CZK je jen za "upgrade" jednoho konkretniho auta z autopilotu na FSD. Kdybych musel zacit nejak hodne jezdit, tak bych si spis zaplatil to FSD jako mesicni predplatne, jestli se tu tez bude nabizet az FSD do EU prijde. I to je drahy, ale alespon ne tak brutal jednorazova investice do jednoho konkretniho auta.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KUTAS: Na vetsine trasy nejen po dalnici to uz funguje ted i s autopilotem. CZ + TMYP. S FSD by to bylo lepsi, ale v EU kdovi kdy a kdovi jestli: LAUNCHER.

Nefunguje to nijak zvlast dobre, ale je to pro me mnohem pohodlnejsi nez bez toho. I si obcas podle toho upravuji trasy, aby to spis fungovalo. Nefunguje to na silnicich bez cary uprostred a nema to rado prudke zatacky. Napr kdyz jedu na Lipno, tak jedu spis pres CB nez rovne po silnickach.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KUTAS: To ti právě FSD nevyřeší, protože se Tesla odmítá zabývat Levelem 3 nebo 4. Naopak ti to vyřeší tradiční automobilky, který už systémy schopný alespoň částečně řídit na dálnici (Level 2.5 nebo 3) mají v reálným provozu a Level 3 nebo 4 (tedy zapnu a koukám na film nebo spím až do cíle) bude v horizontu pár let.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Ja bych teda FSD uvital nejvic na dalnici pri 300+ km cestach, spis nez z hospody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam