• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    ELIJEN: kdo nechce koukat na video
    Tabulka v normálních jednotkách
    Jejich obdoba miles per kWh charge je po Fahrenheitu a rods per hogshead (nebo mpg) nejretadrovanější věc, navíc stejně to už je napůl metric

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Polestar 4 vyhral s 536 km realnym dojezdem. Not bad.

I drove these NEW electric cars until they DIED!
    https://www.youtube.com/watch?v=2Z2VrcsPGXI
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Najdostupnejšie elektrické SUV. Prvá jazda so Škoda ELROQ 50.
    https://www.youtube.com/watch?v=xIydDKWafws&ab_channel=ElektromobilTV
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RATTKIN: Jj, ten upgrade me potesil. A integrace do hodinek taky.
    Mozna nejvetsi zmena je pridani vyparkovaciho asistenta. Mel jsem to rad u Skodovky, ted to mam na Machovi a u zeny Tesly Sebestovy mi to chybelo.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    KORKMAZ: Je to jak pises. Eon, Pre, Tesla SC, Lidl, Shell, Ionity, CEZ nevim je dost drahej
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JYRKA: Tesla teď nově umí nastavit požadovanou baterii v cíli cesty.
    To že je v Česku málo SCH je problém a pracuje se na tom. To by bylo pro mě preferované řešení. Nechci jezdit za 18 kč na ČEZ a hledat čipy, když se appka zase odhlásila.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Asi lama dotaz, ale časem budu muset začít nabíjet nejen doma a hledám nějaký pohodlný rámec, abych neměl desítky appek či karet. Nicméně, koukal jsem to appky k autu VW a tam je nabíjení dost drahý (cca 14 kč/kwh za běžný tarif i nabíjení), což mi vyjde vlastně hůř než ten phev krmit konvenčně. Lokalitou bych využíval asi PRE, kde jinde ještě má smysl si udělat nějaké registrace (čez, Eon)? Lidl mám a tam je to levný (skoro polovina oproti VW, ale lokačně dost nepoužitelný.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Tak takhle:

2024.44.25.2 Official Tesla Release Notes - Software Updates
    https://www.notateslaapp.com/software-updates/version/2024.44.25.2/release-notes
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Uff, je tam toho spousta, asi že jsou ty Vánoce. Akorát nevím jak se s tím screenshotem popere Nyx 🫣

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: 1) Hodně lidí provozuje Teslu bez zaplacené konektivity - auto připojené občas přes hotspot, nebo taky vůbec.

Přijdeš o remote fce a v autě nemáš navigaci. Jakože vůbec, koukáš do černé plochy, nějaký buffer mi nenaskočí - alespoň jestli mohu soudit podle #2. Jinak myslím vše funguje.

2) K vyzkoušení bohužel po přejetí hranice, než se chytne roaming. Což trvá 5min++. Škoda, že to nepozná blízkost hranice podle nav a není to aktivnější v hledání roaming sítě.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    DOCKINEZ: nic se nestane.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (“z něj” ne “z nějak”)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Co by se vlastně s moderním autem (tedy SIMkou ba kolečkách, jak to trefně nazval kolega níže) stalo při výpadku mobilní sítě? Stane se z nějak “sofistikovaná Thalia” a pojede dál, byť bez většiny funkcí, nebo má řidič smolíka a nikam se nejede? Předpokládám první variantu, ale jasno v tom nemám. Díky :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MINER: Pokud je pro Cermiho prioritou bezpecnost, muze pro nej byt zajimave doplnit lokalni providery (ktere uz ma) take providerem (nebo providery) globalnim (coz mu da dalsi moznost/nastroj; ne jediny, stareho providera preci odpojovat nemusi). Chapu ze ne kazdy vnima EM pozitivne, potom prosim doplnte jinym vhodnym globalnim providerem. Ja mam pozitivni zkusenost jen se Starlink. Prosim mejme na pameti rule #7 a jeste radeji #6. Diky moc, chapu ze udrzet ty emoce je nekdy tezky✌️, ale at to tu mame hezky, diky.
    MINER
    MINER --- ---
    LAUNCHER: Starlink je závislý na vrtoších jednoho jediného narcistického autisty, což je výrazně horší varianta než jakýkoliv demokratický systém.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    CERMI_FOX: Jednak jak říkáš, druhak Starlink.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: tak nfc karta nebo spárovaný mobil jsou také fyzické klíče. Zas nejsem takový geront, abych žil v tom, že klíč musí být pouze mechanický. Prostě něco, co bude fungovat nezávisle na vrtoších lokální vlády.
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    CERMI_FOX: V nových autech je fyzický klíč pouze iluze. Jasně, oproti tesle si mechanicky zvládneš odemknout dveře, ale to je tak všechno.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Jednak jak pises a druhak jeste moznost pres NFC (karta, prsten, you name it), coz je taky super.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    CERMI_FOX: Tesla funguje přes bluetooth, takže prostě mobil funguje velmi podobně jako klíč. (A v dnešní noční aktualizaci přišla i podpora hodinek)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    LAUNCHER: ja v alze objednaval nejdrive po webu, appku instaluju, az kdyz jsem zacal odtamtud objednavat casteji. Pattern ne vzdy funguje, napriklad hornbach appka je horsi jak jejich webove rozhrani :-)

Nevlastnit fyzicke klice od nejake veci mi prijde jako neprijatelne riziko, ze nejake vlade preskoci a zakaze spojeni na servery dane firmy. Jasne, bude to po cesku, takze snadno prekonatelne pro znale lidi, ale treba se to nakonec nauci.
    Zni to jako paranoidni scifi, ale to zni i zakaz cestovani mezi okresy nebo zakaz vychazeni vecer nebo zakaz bezneho podnikani a pritom to tu pred par lety bylo a vetsina spolecnosti se z toho radovala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam