• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Abych jen nehejtil. Diky, testujeme prubezne, jsme nadseni (jasne, mohla by byt rovnejsi, ale jsme CZ realiste). Muj svetonazor neprekvapive fandi PPP. Je to prave PPP a jedna z mala infra staveb, ktera se v CZ stihla vcas. Please moor, at se dostane i na dalsi. Z hlediska EV jen poprosim Shellku Dobris o dostavbu druhe nabijecky, prvni je paradni (180 kW). Neco bych poprosil i na druhou stranu (smer do Prahy), ac uznavam, ze tenhle smer zrovna ja nepotrebuji.

Řidičům se otevřel nový úsek D4. Cestu z Prahy do Písku zkrátí o desítky minut - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/stavby-silnice-d4-via-salis.A241216_151731_eko-doprava_cfr

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KURE: Já bych terapii zahraničím ordinoval povinně. Jednak v rámci studií, jednak klidně i obecně: prostě jednou za dva roky máš z eráru dotaci 15 tyček na tejdenní pobyt v zahraničí.

Ať mi nikdo neříká, že by se to nevyplatilo.

Ta zaprděnost „nikdy jsem nikde nebyl a ani nepojedu, na parlamentkách psali, že německo je samej terorista s kudlou a v itálii každej druhej ze severní afriky“ se nám prostě nevyplácí. A projevuje se i třeba v odporu vůči ojru, Evropě, elektromobilitě atd.
    KURE
    KURE --- ---
    JYRKA: už za císaře pána bejvávalo, že mladý chodili do vídně do učení.
    Řekl bych že když se z těch co se otrkaj ve světě aspoň třetina zase vrátí, bude tu líp, než když nikdo nikam chodit nebude.

DOCKINEZ: dík za tip :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    V Polsku je taky hezky.

A jako plán C mám Uruguay: klima jak u nás, nízká kriminalita a korupce, početná německá enkláva (takže jednak ordnung, jednak se domluvíš), a hlavně je to daleko od Rusáků, kdyby něco.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: 40 % mladých chce jít po studiích do zahraničí. Ne každý odejde, ale i vzhledem k poklesu porodnosti to není úplně optimistická perspektiva pro nás, budoucí důchodce.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: (Temná strana je to teda s dětma, při ceně real estate v CZ kvůli NIMBY, je nemá smysl připravovat na kariéru v CZ, což mi teda trhá srdce, to jsem si takhle nepředstavoval. Vzhledem k tomu že stejně i u dětí sousedů a přátel, mi neříkejte že jsem v tomhle takový exot. Za pár let z tohodle může být strašlivý Řecko scénář.)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Stejně jako můj post, je i ten Tvůj jen takový anekdotický, ale chápu, kde se to bere.

U ICE vs EV mi to mmch nevadí, každý si může do nějaké míry koupit oboje a řečicky neřešit. Ale u NIMBY nebo právě EUR je to pak dost nepraktický do zivota, herdek 😅

Ale i tak asi dobrý, hodnotím CZ🇨🇿 proti jiným zemím stále dost vysoko, jen prostě mě to občas dráždí, co bychom mohli tvořit vs co tvoříme 🤓👹
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LAUNCHER: Přístup „nemám zkušenost, ale o to větší mám předsudky“ je nedílnou součástí národního víceboje (spolu se záviděním, udavačstvím, aktivním tlakem na konformitu apod.).

Sry za OT :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    STETKINS: Nejhloupější posts i replies, co mi na X vyjíždějí, jsou bohužel v češtině. Soudě dle soc bubliny kolegů mi nepřijdou ti s CZ hloupější než ti bez CZ (uznávám, možná mám jako člověk s CZ bias, že vidim víc v CZ to dobrý, nebo že si spíš rozumím s CZ kolegy než s CZ majoritou atd).

Trošku mě to mrzí, protože bych čekal, že se to na mě nauci co mám rád a podle toho budu mít feed. To funguje v EN a DE, jenže asi není moc co mi tam v CZ dávat. Naopak to co leze v EN a DE je úžasný (ale samozřejmě, pár kanálu a vláken v CZ též ❤️).

Na druhou stranu jako exportní ekonomika dodnes nemáme EUR a přijde mi, že málokterá CZ strana tlačí EUR, tak tu v kotlině někde ta nezměrná blbost musí sídlit, jen jí asi tolik nevidím/neřeším...

(Nenarazím na názorové oponenty kterých si lze vazit - narážím na podle posts/replies prostě hloupé nebo argumentačně slabé a otravné lidi.)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    W_NOICE78: Ha, diky!

Nicmene, vi nekdo i o nejakej pujcovne? Bydlim za Prahou, takze myslim ze za hodinu roundtrip je na hrane, navic bych to rad i pouzil na dopravu veci :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    W_NOICE78: hehe, ta diskuze pod příspěvkem je prostě boží :-D
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Co je v Praze nejlepsi na jednodenni az jednovikendovy pujcovani (jak pro otestovani aut, tak pro otestovani nove domaci nabijecky :) )
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Někdy je ta neshoda napříč politickým spektrem pro občana výhodná :)

Původně mělo bezplatné parkování vozů na elektrický pohon skončit letos 1. ledna, kvůli absenci shody na novém modelu zvýhodnění nízkoemisních vozidel však radní města schválili prodloužení stávajícího stavu až do 30. června 2025.

Parkování zdarma pro elektroauta nekončí, Praha zpoplatnění znovu odložila - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/praha/zpravy/elektromobil-zona-praha-parkovani-elektroauto.A241216_122153_praha-zpravy_ikro?
    LELI
    LELI --- ---
    SCHWA: Dekuji, vzpomenu :-)
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    LELI: dam ten tvuj referal. tento tyden objednam TM3 LR RWD, space gray, white interior, tažné. Tak snad si vzpomeneš až budeš kupovat novou Teslu :D
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Před nějakou dobu jsem se tu pozastavoval, jak to, že ty čínské auta mohou být tak levné.... tak tady je krásné shrnutí a zároveň varování kam ten automobilový průmysl míří....

What's behind Europe's car industry crisis? | Ed Conway analysis
    https://www.youtube.com/watch?v=oW_SXIVQT5I
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Hezkou nedeli vsem 👍

FIRST DRIVE: Hyundai RN24 – An Ioniq 5 N on Steroids!
    https://www.youtube.com/watch?v=x_CkztJ4PHk
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPEEDY: Což není problém, lampy bývají od sebe vzdáleny cca 6-8 metrů, tj. nejbližší lampa vždy bude cca do 4 metrů daleko.

Takže si prostě vyrobíš 5m prodlužku - až do cca 7,5 kW Ti stačí relativně běžné 4x2,5 mm2, takže u 5 kW je to těžce v klidu…
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    MINER: A moje pointa je, ze jakmile mas nabijecku v kazde lampe, tak rezervovat mista nepujde.

Ve ctyrech ulicich okolo baraku mame ~10 lamp (a pribyvaji dalsi) bez rezervace a 3 stojany s rezervaci 5 mist. Bydlime tesne za hranici zony, kde neregistrovana auta nesmi parkovat v dny, kdy Arsenal hraje doma, takze kdyz s autem takovy den odjedu, muzou zapomenout na to, ze do vcera najdu misto k parokovani. Pak mame zhruba 8 squatteru co bydli v dodavkach, pac nemaji v Londyna na najem. Takze kdyby zabrali tech 10 lamp pouze na nabijeni, lidi by to pouze zprudilo.

Vetsina BEV stejne (pololegalne) nabiji kabelem pres chodnik a ja posledni mesic jezdim na benzinku k rychlonabijeckam. Takze vidim lampy jako doplnek, ale ne reseni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam