• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Pokud je řeč o Go Parking na Ruzyni, mrzí mě, že nemají nabíječky i pod tou střechou. A těch pár co mají mi přijde že jsou pořád plné, což je ale vlastně dobře, že se to líbí 😊
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ELIJEN: Kdyz nechas auto delsi dobu na letisti, kde neni nabijecka ani strecha tak si moc overheat protection nezapnes.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    LAUNCHER: hele před několika lety jsem jezdil do práce Mondeem v tmavě modré metalíze a s černým interiérem a kolega měl stejné, jen šedý interiér a stříbrnou metalízu. Obě auta stála vedle sebe na slunku na parkovišti a střídavě jsme jezdili na oběd pár kiláků jednou jeho a jednou mým. A rozdíl v teplotách byl nebe a dudy.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Tohle by byl zajímavý test btw. Vliv barvy auta/interiéru/panorama/Ag skla...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Šílený drift ze kterého jsem skoro zvracel, ale video vzniklo dobré:
    Elektromobil umí všechno: Cesta kolem světa i divoký drift + Soutěž
    https://youtu.be/Rn8SOnVAvgs
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: u tmavsich laku mas v lete klidne 60-70 stupnu
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Kdyz zaparkujete v lete na slunicku, tak je jedno jakou strechu mate. Byl jsem v Italii ve 40° vedrech a vyresila to klimatizace... Muzete si i zapnout overheat protection.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    U nezatemneneho čelního skla IMHO ten rozdíl zásadní opravdu bude.
    KURE
    KURE --- ---
    KORKMAZ: z toho by vyplývalo, že skleněná střecha zvětší teplotu interieru o 20+ ?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    W_NOICE78: Ty pokovený skla odráží cca 60% světla, takže prý to dokáže snížit teplotu v interiéru asi o 15°C...tohle mi tvrdili před 10 lety u VW, když implementovali čelní skla s vrstvou Ag.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Nikdy jsem se s tím nesetkal, mám teda bílou a bílý interiér a jsem jen v CZ, ne v Cali. Přijde mi to úplně stejné jako Oktavce před tím, ale změřeno to nemám.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    DOCKINEZ: VW nebo Renault pouziva pdlc folie, ktery ti znepruhledni sklo elektronicky. Nekdo pouziva integrovany rolety. Existuji ruzne aftermatket stineni, ktery funguje a nejak nerusi interier.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: V Tesle se interier v lete dost prehriva kvuli skleneny strese, proto ted ma nova Y metalickou vrstvu. Otazka je jak moc to bude ucinny.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Poprve jsem mel prosklenou strechu v Peugeotu 407SW. Tam mela i roletku, takze se daly vyzkouset obe varianty :)
    Jakmile jsi stahnul roletku, tak se auto prosvetlilo a bylo v nem prijemne. Citil jsem to i jako ridic.
    A kdyz jsem s tim byl poprve v Alpach… Od te doby kupuju sklo nahore, pokud to jde.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOCKINEZ: Protože je to pár mm tenký a proto je tam o několik cm větší prostor jednak pro hlavu, druhák větší hmota vzduchu a tudíž čistší vzduch. To s 190cm cením hodně.

Co se průhlednosti týká, při jízdě to nevnímám, ale zvlášť malé děcka to ocení, je z toho tak akorát vidět obloha ve dne, jinak je to dost zatemněné alespoň u mě.

Chce to osobní zkušenost, tohle bude každý vnímat trochu jinak IMHO. Někdo chválí optimističtější pocit, když má nebe nad hlavou, někoho by to mohlo stressovat, nevím.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DOCKINEZ: Řidič z toho nemá nic, ale pokaždé, když někoho vezu, tak je to: "jéééé, vy máte prosklenou střechuu??"

Mně osobně jako největší výhoda přijde, že sklo se oproti laku jentak nepoškrábe při mytí :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (Ale samo to že to nechápu já ani náznakem neznamená, že to někomu haním nebo dokonce rozmlouvám - to je pro pořádek)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KORKMAZ: Já se přiznám, že to prostě nechápu. Střechu mám v autě i proto, aby mi nesvítilo do kabiny. Proč bych měl mít dobrovolně nahoře sklo a pak podle hesla „rovnák na vohejbák“ řešil případně zatmavování? Navíc je to těžší, míň odolný a v každým případě neekologičtější než normální plechová střecha.

Za mě samý nevýhody, ale furt si říkám, že mi musí něco zásadního unikat.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    GOR: nové nabíječky mají Chademo jen kvůli splnění podmínek čerpání dotace - Libor Hladík z PRE vysvětloval, že když staví rychlonabíječky za své (= bez dotací), tak tam nedají ani AC konektor, natož Chademo, ale když dostali dotaci, tak musí (tehdy při vypisování dotací to tak prostě bylo chtěné, nebo třeba když za peníze ostatních tak ať i pro všechny? ale v tomhle businessu všechno trvá roky, tak třeba oboje)
    já to rychlejší AC nabíjení chápu u aut s větší baterkou (100+ kWh) jako u některých Porsche/Audi, BMW... ale tam to naštěstí ti výrobci většinou umožňují připlatit na 22 kW, našel jsem třeba u BMW:
    (omlouvám se, těch 11 kWh mi ale opravdu ujelo, já jsem ten kdo to lidem opravuje ;-))

KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NIGHTHUNTER: Tak já bych tu váhu u EV tak úplně nepodceňoval. Třeba ty nejlehčí malý auta, co jsou hmotností někde blízko spalováku mi přišli řidičsky nejzábavnější. V těch velkých krávách jsem se naopak cítil tak nějak blbě, ale třeba to bylo nastavením brzd a rekuperace.

Jako já to chápal u formana atd, kde nešlo klimovat. Ale prostě chápu, že to někdo chce...za mě je to kontraproduktivní. Teď mi to nabízeli zadarmo a stejně jsem to odmítnul a vždy když jsem si konfiguroval auto, tak mi každej prodejce rovnou řekl, že je to kravina a ať si za ušetřený prachy koupím větší (hezčí) kola, což zase platí na mě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam