• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    TRANCEWARP: Jo, v DE se to po obědě odbrzdilo, prý i nějaká podpora EV a železnic. Takže potenciálně i boost pro tradiční VW produkci. Co se military týče, spíš se mluvilo o využití jeho prázdných kapacit...ale třeba to bude ze začátku k smíchu jako kdysi iltis, ale vznikne z toho legenda :-D
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    ELIJEN: VW chce tedka stavet veci pro armadu... vy jste zapomeli zakliknout delo, tak ten tank zadny nema :)))

sorry za lehci OT
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    k sieti nabijaciek som dnes narazil na jedno video z roku 1966 kde spominaju ze cerpacia stanica v novom smokovci sa stavala 6 rokov (tolko kolko sa budovalo hlavne mesto brazilie) a ze situacia na pumpach bola... neutesena :)))

Vysoké Tatry - Letná sezóna (1966)
    https://www.youtube.com/watch?v=tJB0DAypvso
    KURE
    KURE --- ---
    ELIJEN: ono je to stejně dělaný na to že to kliká prodejce v salonu.
    a jak řikam, oproti ice je to celkem příčetny a i "chudobka" je relativně dobře vybavena. až teda na tepelný čerpadlo.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    KURE: VW a Audi zjevne bezi na stejnem systemu a jsou stejne zm***ke. Predstava, ze kupuju auto za 1.5 milionu a zapomenu zakliknout, ze chci klimatizaci, nabijecku na mobil nebo nejakou podobnou zakladni vec me desi.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SPEEDY: kul tak to je super
    diky moc

mel si nekdy benzinovej baworak? a jestli jo, jak to citis co se jizdnich vlastnosti tyce?
    me treba tesla po prechodu z X3 prisla jako hrozna motokara, desne citlivy rizeni, malicko otocis volantem a uz to zataci (mam to prostredni nastaveni), kdezto na ty X3 je to takovy vic autobusacky, presnejsi
    tedka uz mi to vubec neprijde, sem zcela zvyklej

ale do zatacek se to ve vyssich rychlostech chova jak nalozena dodavka (2.5tuny se tam neschova)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    troška statistik
    Global EV Sales Up 50% in February 2025 - Rho Motion
    https://rhomotion.com/news/global-ev-sales-up-50-in-february-2025/
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    TRANCEWARP: To jsem uvedl jako prumer, na dalnici s tempomatem na 80mph to da tak 220 mil (z 80% na 15%).
    BMW svoje nabijecky nema, ale je spoluvlastikem Ionity, takze vyhodnejsi tarif, zbytek jsou partneri, ktery muzou nebo nemusi mit levnejsi tarif naprimo.
    Ale ja jsem pohodlnej, takze to nersim, a pouzivam karticku s tim, ze mi prijde fakura jednou mesicne.
    KURE
    KURE --- ---
    ELIJEN: přijde mi že elektricky skoda & vw maj velmi zjednodušeny nabidky na par modulu.
    u ice to je komplikovanější.
    a obecně japonci a korejci maji jen asi 5 druhu vybav a konec.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SPEEDY: To voni maj svoje? Nebo to sou IONITY a podobny jakoze 3rd party?
    To je slusnej dojezd, ja s trojkou Teslou nabijim tak po 220km cca, jezdim hodne pres Nemecko a sem trochu typ, ze spis nabijim na jistotu. Nez abych jel na doraz.
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    TRANCEWARP: i4 eDrive40 M Sport, 19" kola a tezkou nohu.
    Ty kola snizuji dojezd asi o 5%, takze bych rekl, ze realne kolem 300 mil mym nesetrilkovskym stylem.
    Mam maly deti, takze to moc neresim, jejich dojezd je mensi nez auta.
    Auto mam nastaveny, at mi ukazuje/planuje pouze BMW charging nabijecky a problem s tim nemam.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Ja myslel, ze WLTP by melo davat smysl alespon teoreticky...

TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Existuje nejaka jina automobilka nez Tesla, ktera ma konfigurator, u ktereho si uzivatel nechce podrezat zily? Zajimalo by me o kolik vic proda Tesla aut jen diky tomu, ze nemaji 3000 vagne popsanych polozek v konfiguratoru. Snazim se najit alternativy pro novy Tesla Model Y a je to peklo.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SPEEDY: Tak tady zadny nabijecky skoro ani nebyly, kdyz sem si skoro pred peti lety kupoval Teslu. Jezdil jsem s ni i dost po Evrope a ty ostatni nabijecky byly dycky treba 2x drazsi, nez SC.
    A vy i4 mas mapu nabijecek a planuje ti to trasu?
    A este mi rekni jakou ma motorizaci a jakej dojezd vuci tomu deklarovanymu (a jak tezkou nohu na plynu :))
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    STETKINS: Jj, FVE je treba v Africe fakt dar. Obrovske plochy s ridkou populaci. K tomu nechces vest kabely 50km nebo se tam starat o generatory.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    JYRKA:
    LAUNCHER:
    Taky jsem je sledoval.
    Oni zas tak malou plochu neměli, vždycky to roztáhli někde na trávník (nebo písek :-))
    Nejvíc se mě líbili, jak občas našli někde ve vesnici s udusanou hlínou školu, kde měli FVE a v domečku brutální baterky a nabíjeli z toho...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    JYRKA: Za jak dlouho se to někde na jihu nabije z té relativně malé plochy, pls?
    SPEEDY
    SPEEDY --- ---
    JIMIQ: CLA se montuje v Madarsku, treba se Orban primluvi :-)
    Jednu dobu jsem uvazoval o EQE SUV, ale to se montuje v USA, tak ne (+ je to SUV)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Zajimavost z centraly Skodovky. Timto Enyaqem dojela dvojice z Holandska na jih Afriky a zpet. Z 54 % dobijeli ze solaru, ktere si vezli s sebou. Maji hezky Youtube kanal, kdyz jeli, tak jsem je sledoval. Pneu nejsou zjevne seriove :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam